Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Δεκάδες οι νεκροί στο ορυχείο Μαρικάνα


Από το χώρο του μακελειού
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Σε λουτρό αίματος οδήγησε τελικά προχτές αργά το απόγευμα η ένοπλη επέμβαση της αστυνομίας σε βάρος απεργών - εργατών στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα στη Ν. Αφρική, καθώς τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, η αιματοχυσία σημειώθηκε όταν η αστυνομία έκανε χρήση αυτόματων πυροβόλων όπλων για τρία ολόκληρα λεπτά κατά των απεργών που είχαν συγκεντρωθεί σε παρακείμενο με το ορυχείο λόφο, απαντώντας (όπως ισχυρίστηκε αργότερα αστυνομικός αξιωματούχος) σε πρότερα πυρά από την πλευρά των εργατών... Ωστόσο, χτες, στον τόπο της τραγωδίας οι αστυνομικοί, που παρουσίαζαν τους απεργούς σαν «πλήθη εξοπλισμένα με ματσέτες, λοστούς και πιστόλια», φέρονται να συνέλεξαν μόλις έξι όπλα από το χώρο του μακελειού δίχως βεβαίως να είναι ξεκάθαρο εάν αυτά ανήκαν σε εργάτες... Πάντως, ορισμένοι Νοτιοαφρικανοί αναλυτές ερμηνεύουν τη σκληρή στάση των δυνάμεων καταστολής σαν αντίποινα για το λιντσάρισμα δύο αστυνομικών την περασμένη βδομάδα από απεργούς του ορυχείου Μαρικάνα.
Ο Ρότζερ Φίλιμορ, προεδρεύων της εταιρείας «Λονμίν» (που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως), που έχει το ορυχείο Μαρικάνα, εξέφρασε υποκριτικά «λύπη» για τα θύματα και προσπάθησε στη συνέχεια να παρουσιάσει το λουτρό αίματος σε βάρος των απεργών σαν ...«ζήτημα επιβολής της δημόσιας τάξης και όχι εργατικών σχέσεων»!
Η αιματηρή καταστολή της απεργίας, που ξεκίνησε πριν περίπου 10 μέρες με βασικό αίτημα το διπλασιασμό των πολύ χαμηλών αμοιβών των σκληρά εργαζομένων, προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα εξέφρασε σοκ, βαθιά λύπη «για την τραγική απώλεια τόσων ζωών» και ανησυχία για τα πιο οδυνηρά γεγονότα σε καταστολή απεργίας που έχουν σημειωθεί από το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ το 1994. Διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της αιματοχυσίας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του: «Πιστεύουμε πως υπάρχει χώρος στη δημοκρατία για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς μέσω διαλόγου χωρίς παραβίαση του νόμου και τη χρήση βίας».
Το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) εκφράζει σε ανακοίνωσή του αποτροπιασμό για το τελευταίο κύμα βίας σε ορυχείο της εταιρείας «Λονμίν». Επιπλέον, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην Εθνική Ενωση Μεταλλωρύχων (NUM), καλώντας την να καταβάλει «κάθε προσπάθεια» για επίλυση της κρίσης. Επιπροσθέτως, ανήγγειλε πως θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας των συνδικάτων της συνομοσπονδίας για να συζητηθεί, όπως επισημαίνει, «η συντονισμένη πολιτική στρατηγική χρήσης εκφοβισμού και βίας από απογοητευμένους πρώην συνδικαλιστές ηγέτες, σε μία συντονισμένη απόπειρα για διαίρεση και αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος»...
Το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) εξέφρασε επίσης λύπη για τους θανάτους των απεργών, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι συνδικαλιστές στα ορυχεία και η διοίκηση της εταιρείας "Λονμίν" είχαν επιλύσει τις διαφορές τους». Επανέλαβε τη θέση του ότι η βία σε οποιαδήποτε εργατική κινητοποίηση «δεν μπορεί και δεν ενισχύει τη θέση των εργαζομένων και των απεργών αλλά αντίθετα αδυνατίζει το συνδικαλιστικό κίνημα κάνοντάς το να χάσει το σεβασμό και τη συμπάθεια του γενικότερου πληθυσμού».


ΠΑΜΕ
Καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση
Ανακοίνωση, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των απεργών σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής, εξέδωσε χτες το ΠΑΜΕ, στην οποία τονίζει:
«Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος των απεργών στα ορυχεία πλατίνας "Μαρικάνα" της Νότιας Αφρικής, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τους εργάτες που αγωνιζόντουσαν για τη ζωή τους ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς και την αλληλεγγύη μας στην Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ορυχεία (NUMSA) και απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα μαζικής σφαγής
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μαζική δολοφονία απεργών μεταλλωρύχων στη Ν. Αφρική, τονίζονται τα εξής:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει το έγκλημα της μαζικής σφαγής που διέπραξαν αστυνομικές δυνάμεις της Ν. Αφρικής σε βάρος απεργών μεταλλωρύχων με αποτέλεσμα 35 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Οι πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα είναι τεράστιες και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Ν. Αφρικής και στις οικογένειες των απεργών».

Πηγή: Ριζοσπάστης


Δεν υπάρχουν σχόλια: