Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Συγκεκριμένα μέτρα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή
Την παύση της λειτουργίας του αυθαίρετου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στη θέση Σταυρός - Κλάδεμα στο τοπικό διαμέρισμα Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής χωρίς ΣΔΙΤ και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου και απευθύνουν στους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Απαράδεκτη περιβαλλοντική καταστροφή συντελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας, από τη συγκέντρωση χιλιάδων δεμάτων απορριμμάτων στην τοποθεσία Σταυρός - Κλάδεμα, με πρόσχημα την "προσωρινή αποθήκευση", σε χώρους που επιλέχθηκαν αυθαίρετα, για αόριστο χρονικό διάστημα. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, γιατί με τη στήριξή τους επιλέχθηκε αυτός ο χώρος για την αποκομιδή των απορριμμάτων, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Η συγκέντρωση χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στην τοποθεσία Σταυρός - Κλάδεμα στο τοπικό διαμέρισμα Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας ρυπαίνει τον υδροφόρο ορίζοντα και δημιουργεί εστίες μόλυνσης γενικότερα στο περιβάλλον, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Είναι πλέον σοβαρός ο κίνδυνος, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, τα σκουπίδια να φτάσουν στον κεντρικό οδικό άξονα Επιδαύρου - Κρανιδίου.
Την ίδια στιγμή, επιστήμονες και στελέχη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διατυπώνουν καταγγελίες για χωματερή επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, φτάνουν εκεί μέσω παράνομου κυκλώματος φορτία επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από άλλες βιομηχανικές περιοχές, με υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, το οποίο εντοπίστηκε στην πλειονότητα των πηγών υδροδότησης του Δήμου Ερμιονίδας.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που και με τη σύμπραξη κατά κανόνα των δημοτικών αρχών, βάζουν στο επίκεντρο της βάρβαρης πολιτικής τους τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τη δημόσια υγεία και τις σύγχρονες ανάγκες για έργα που να βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης των εργαζομένων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς του Δήμου Ερμιονίδας απαιτούν να σταματήσει άμεσα η παράνομη λειτουργία του ΧΑΔΑ στην τοποθεσία Σταυρός - Κλάδεμα και να αποκατασταθεί το περιβάλλον.
Η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη. Διαφωνούμε με τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, προτείνουμε την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους (ανακύκλωση στην πηγή, μηχανική αποκομιδή, σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, υγειονομική ταφή υπολοίπων). Η επιλογή των χώρων πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.
Υστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
  • Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, για την άμεση μεταφορά των δεμάτων από τη θέση Σταυρός - Κλάδεμα και για την παύση λειτουργίας του σταθμού ώστε να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και το περιβάλλον στο Δήμο Ερμιονίδας στην περιοχή Ερμιονίδας της Αργολίδας;
  • Με ποια συγκεκριμένα έργα, με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με ποιους πόρους (ύψος, προέλευση) και με ποιους όρους κατασκευής και λειτουργίας θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων του νέου ενιαίου Δήμου Ερμιονίδας και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αργολίδας;
  • Σε ποιες περιοχές του Δήμου Ερμιονίδας έχουν εντοπιστεί παράνομες χωματερές επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων;
  • Τι μέτρα θα λάβουν για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων από την Ερμιόνη Αργολίδας και για την απόδοση ευθυνών στις βιομηχανίες που παράνομα μεταφέρουν απόβλητα στην Ερμιονίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας;
  • Τι αναλύσεις έχουν γίνει στις πηγές υδροδότησης του Δήμου Ερμιονίδας και ποια είναι τα αποτελέσματά τους;».                                                           Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: