Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η επόμενη μέρα για το λαό

Η ταχύτητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει την προεκλογική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ανάμεσα στα κόμματα αστικής διαχείρισης υπάρχει κοινή βάση για να φτιαχτεί κυβέρνηση. Ενώ ο κύκλος αυτών που την στηρίζουν ενδεχομένως να διευρυνθεί είτε με ανοχή είτε με στήριξη, είτε με συμμετοχή στη λεγόμενη «ομάδα διαπραγμάτευσης», είτε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παρά την προσπάθεια να πείσουν το λαό ότι «όλα αλλάζουν» από την επομένη των εκλογών, η πραγματικότητα είναι πως τη σκυτάλη των αντιλαϊκών δεσμεύσεων προς την ΕΕ και τους δανειστές, με τα μνημόνια διαρκείας που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει, πέρασε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Αυτές οι δεσμεύσεις θα καθορίσουν τη γραμμή πλεύσης και της νέας συγκυβέρνησης, ακόμα κι αν υπάρξουν αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης σε Ελλάδα και ΕΕ. Απ' αυτήν τη σκοπιά, η κυβερνητική εναλλαγή δε συνιστά πολιτική αλλαγή υπέρ του λαού.
Η κατεύθυνση είναι δεδομένη. Οπως η προηγούμενη, υπόσχεται να πάρει μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα διαπραγματευτεί για ρύθμιση του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί χρήμα που θα διατεθεί στο κεφάλαιο μέσω του κράτους ή των τραπεζών. Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι το κράτος «έχει συνέχεια» και ότι όποια λύση καταληχθεί για το χρέος και τη δανειακή σύμβαση, θα είναι σε συμφωνία με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Κριτήριο για την πολιτική που θα ασκήσει, είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπόσχεται να εφαρμόσει με κάθε τρόπο. Πρόγραμμα με δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο ενώ δεν προβλέπει ανάκτηση των απωλειών που είχε η λαϊκή οικογένεια τα χρόνια της κρίσης, για να ανασάνει πραγματικά, αλλά περιλαμβάνει μόνο ψίχουλα για την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας. Αυτά θα μοιράζει η κυβέρνηση με το ένα χέρι, όταν με το άλλο θα δίνει νέα προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα της «αναπτυξιακής ανασυγκρότησης» της χώρας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα εξανεμιστούν και τα ελάχιστα που υπόσχεται στο λαό.
Η νέα συγκυβέρνηση «ποντάρει» στις μειωμένες απαιτήσεις και στις απατηλές ελπίδες με τις οποίες έφτασε στην κάλπη ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων από τα λαϊκά στρώματα. Αυτές θα προσπαθήσει να ενισχύσει με την πολιτική διαχείρισης της φτώχειας, για να εξασφαλίσει την εργατική - λαϊκή συναίνεση σε αυτή την πολιτική.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη χάσει άλλο χρόνο. Συνεπές με όσα έλεγε προεκλογικά, δεν θα στηρίξει, ούτε θα δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει και την εκλογική του δύναμη για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας ενάντια στα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα.
Θα πρωτοστατήσει μέσα κι έξω από τη Βουλή για να υπάρξει δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με στόχο να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες την περίοδο της κρίσης και να δυναμώσουν οι αγώνες ενάντια στην ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας, στα μονοπώλια, στο κεφάλαιο και την εξουσία του.
 Aναδημοσίευση από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: