Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Το «μνημόνιο ΝΔ» φεύγει. Το «μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ» έρχεται...


Το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», που κυριάρχησε στις προηγούμενες εκλογές, έχει μετατραπεί λίγες μέρες πριν την κάλπη της Κυριακής σε «μνημόνιο με ΝΔ ή μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ». Είναι, πράγματι, αποκαλυπτικές οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα κάνει η κυβέρνηση που θα συγκροτήσουν από Δευτέρα στο μείζον ζήτημα της οικονομικής πολιτικής, κάτω από το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει η χώρα στην ΕΕ και στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Θυμίζουμε ότι στις 28 Φλεβάρη λήγει η προθεσμία που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα για να «κλείσει» η αξιολόγηση του προγράμματος που «τρέχει», να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις των δανείων και να δρομολογηθεί η ένταξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στη «γραμμή προληπτικής στήριξης» του ESM/EFSM.
Τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε σχετικά: «Θα ζητήσουμε τεχνική επέκταση (σ.σ. του μνημονίου) για να υπάρχει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης ακριβώς του προβλήματος του χρέους και κατάθεσης του δικού μας προγράμματος». Δηλαδή η πρώτη πράξη μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να διατηρήσει το υπάρχον μνημόνιο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το οποίο υποτίθεται ότι θα έσκιζε πριν από λίγα χρόνια.

Για το ίδιο θέμα, ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεοπτική συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ», ανέφερε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους εταίρους για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η παρούσα δανειακή σύμβαση, περί αυτού πρόκειται». Με απλά λόγια, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται πλήρως τη δανειακή σύμβαση και πως αυτό που θα διαπραγματευθεί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα την υλοποιήσει.
Πόσο διαφορετικό θα είναι το «άλλο πρόγραμμα»;
Αυτό, όμως, σημαίνει νέο μνημόνιο, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και αποπληρωμής του χρέους συμβατό με τις δανειακές συμβάσεις, που δε θα δεσμεύεται από τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις συνθήκες της ΕΕ. Πρόκειται για τις ίδιες συνθήκες που βαραίνουν τους λαούς σε όλα τα κράτη - μέλη, είτε πέρασαν από μνημόνιο είτε όχι.
Ο Ν. Παππάς έδωσε συνέχεια στο θέμα, μιλώντας την Πέμπτη σε ραδιοφωνικό σταθμό («Βήμα FM»): «Βεβαίως θα έχουμε ένα πρόγραμμα αλλά δε θα το λέμε μνημόνιο, θα πάμε σε μία συμφωνία», δήλωσε χωρίς περιστροφές. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο το επόμενο μνημόνιο, το οποίο όμως θα βρει ένα άλλο όνομα να του δώσει...
Για να κάνει πιο πειστικά τα επιχειρήματά του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι ο Ντράγκι και ο Κερέ (αξιωματούχος της ΕΚΤ) «έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν ποιες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση (...) νομίζω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες και θα έχουμε και το πολιτικό εκτόπισμα, μετά την εντολή του λαού, να συμφωνήσουμε με τους εταίρους μας σε ένα καλύτερο πρόγραμμα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα δώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ μια παράταση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φλεβάρη, ώστε να υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση. Μετά απ' όλα αυτά, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Πόσο διαφορετικό για το λαό μπορεί να είναι το νέο πρόγραμμα, το οποίο δέχονται να συζητήσουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, με τη βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις που τελικά θα συμφωνηθούν θα υλοποιηθούν μέχρι κεραίας από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Και το όνομα αυτού, «μεσοπρόθεσμο»
Πιο αποκαλυπτικός απ' όλους ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο βασικός συντελεστής στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ» είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς μιλάμε για αντικατάσταση του μνημονίου από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Θα συνοδεύεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
(...) Αυτό που ονομάζουμε μνημόνιο, είναι ένα έγγραφο το οποίο υποτίθεται ότι συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση, θέλει την υπογραφή του Ελληνα πρωθυπουργού και του Ελληνα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και είναι η πρόταση της Ελλάδας προς τους δανειστές τι πολιτική πρόκειται να εφαρμόσει. Τυπικά, λοιπόν, η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως προβλέπεται και από τους κανονισμούς της Ευρώπης, μπορεί να κάνει ένα καινούριο (...) Η νέα κυβέρνηση (...) θα καταθέσει στα όργανα τα ευρωπαϊκά, όχι στην τρόικα, όχι στους τεχνικούς υπαλλήλους, αλλά στους θεσμούς της Ευρώπης το σχέδιο της Ελλάδας για το μέλλον της Ελλάδας».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις, χωρίς όμως το περιεχόμενο να αλλάζει. Αυτό που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ και στο ΔΝΤ είναι μια καινούργια συμφωνία, η οποία, όπως παραδέχτηκε ο Δραγασάκης στην ίδια συνέντευξη, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή απ' όλους για να αντικαταστήσει τα σημερινά μνημόνια. Και μόνο αυτό προμηνύει ένα νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από το πώς θα το σερβίρουν στο λαό. Ο Δραγασάκης, μάλιστα, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει και τον όρο «μεσοπρόθεσμο», δείχνοντας ότι, μετά τις εκλογές, ούτε στις λέξεις δεν πρόκειται να κάνει σκόντο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το τι θα περιέχει αυτό το νέο μνημόνιο δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το χρέος και τις δανειακές συμβάσεις που σύναψαν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου με σκοπό την αποπληρωμή του. Μόλις πριν λίγες μέρες και πάλι ο Γιάννης Δραγασάκης είπε σε ομιλία του σε εκδήλωση του «Economist»: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε. Αναγνωρίζουμε το χρέος αλλά θέλουμε να δούμε πώς προέκυψε αυτό το χρέος και ενδιαφερόμαστε να το διαπραγματευτούμε».
Πού διαφέρουν (και) στο χρέος;
Το δίλημμα που, στην πραγματικότητα, βάζουν στο λαό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις εκλογές είναι με ποιανού το μνημόνιο θέλει να συνεχίσει να ματώνει. Αλλωστε, το «πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», που υποτίθεται ότι διαφοροποιούσε τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή της ΝΔ, αποδείχτηκε φούσκα, καθώς, όπως παραδέχτηκε ο Γ. Σταθάκης, δεν προβλέπει καμιά παροχή για οικογένειες με εισόδημα μεγαλύτερο από 800 - 900 ευρώ.
Αντίστροφα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιέχει ένα κάρο δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, με συγκεκριμένα μέτρα, πολλά από τα οποία είχε περιλάβει και ο Σαμαράς στα Ζάππεια. Αυτό το πρόγραμμα είναι που θα αντικαταστήσει τα μνημόνια, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ!
Το δεύτερο στοιχείο, που υποτίθεται ότι διαφοροποιούσε το ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, ήταν οι προτάσεις του για τη διαχείριση του χρέους. «Κούρεμα» λέει αυτός, επιμήκυνση λέει η ΝΔ. Ομως, στο προεκλογικό σποτ που έφτιαξε για το χρέος, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έχει για προτεραιότητα την «αποφασιστική διαπραγμάτευση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου». Δηλαδή θα πάει την πρότασή του στα όργανα της ΕΕ και όποια απόφαση ληφθεί για τη διαχείριση του χρέους θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης μαζί τους.
Αρα, ό,τι και να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και εταίρους. Δηλαδή, ακόμα και τα σημεία που υποτίθεται ότι τον διαφοροποιούν από τη ΝΔ, όπως η «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, περίοδος χάριτος, ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του», όπως εμφανίζονται στο σποτ, είναι «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», αφού η διαπραγμάτευση «μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ» είναι αυτή που θα κρίνει το πώς θα αναδιαρθρωθεί το χρέος, αν θα γίνει με «κούρεμα», με επιμήκυνση ή με άλλον τρόπο.
Είχαν στρώσει το έδαφος...
Αλλωστε, με προηγούμενες δηλώσεις τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προετοιμάσει το έδαφος για υπαναχώρηση ακόμα και από τη θέση τους για κούρεμα μέρους του χρέους. Για παράδειγμα, τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Ν. Παππάς έλεγε γι' αυτό το θέμα: «Μία λύση επιμήκυνσης και μείωσης του επιτοκίου, ακόμα και αν ελαφρύνει την υποχρέωση την ετήσια για την εξυπηρέτηση του χρέους, δε θα είναι λύση μακροπρόθεσμη και μόνιμη (...) Θα κουρευτεί το χρέος, αυτό νομίζω ότι πρέπει να το θεωρούμε ληγμένο. Η θα βρεθεί μία λύση η οποία να το θάβει, να το πηγαίνει σε πολύ μεγάλο μήκος χρόνου».
Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανοιχτός» σε μια συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση, όπως άλλωστε και η ΝΔ. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία, να τι έλεγε ο Γ. Σταθάκης τον Οκτώβρη, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής»:
«Πρέπει να γίνει για λόγους βιωσιμότητας, όχι επάχθειας, η οποία ούτως ή άλλως ορίζεται από διεθνείς συνθήκες στις οποίες δεν εμπίπτει το ελληνικό χρέος παρά μόνο σε ελάχιστο ποσοστό. Το αν το "κούρεμα" θα γίνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (σ.σ. επιμήκυνση ή άλλες διευκολύνσεις), είναι επουσιώδες»...

Χ. Π.
 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: