Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Εκδήλωση μνήμης από την Τ.Ο.Αργολίδας του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στη μάντρα του νεκροταφείου Ναυπλίου

Στις 9.30 π.μ , λίγο πριν την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ναύπλιο, οι κομμουνιστές της Αργολίδας τίμησαν τους  εκτελεσμένους συντρόφους τους στη μάντρα του νεκροταφείου Ναυπλίου.
Σε ανακοίνωση της η Τ.Ο. Αργολίδας αναφέρει: "Τιμάμε τους πεσόντες αγωνιστές για έδωσαν ακόμα και την ζωή τους, αγωνιζόμενοι αλύγιστα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για μια δίκαιη κοινωνία με τον λαό στην εξουσία. Τιμή και δόξα στους αλύγιστους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές"
Από το άρθρο, Ακροναυπλία: «Ημερολόγιο» φυλακών της πόλης του Ναυπλίου , του Μπάμπη Αντωνιάδη αντιγράφουμε:
1948-19 Φεβρουαρίου. Εκτέλεση έντεκα κρατουμένων στην μάνδρα της ανατολικής πλευράς του νεκροταφείου Ναυπλίου. Με πρόσχημα τη μεταγωγή, τους οδήγησαν σε εκτέλεση. Επειδή ήταν διάχυτος ο φόβος για εκτέλεση οι κρατούμενοι της Ακροναυπλίας έβαλαν σκοπούς. Περιγραφή κρατούμενου:Άκουσα το χάραμα ένα μαζικό τραγούδι από πολύ μακριά . Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω τα λόγια Δεν θυμάμαι ακριβώς πιο ήταν. Ήταν το τραγούδι αυτών που πήγαιναν για εκτέλεση.
1948-22 Ιουνίου. Εκτέλεση άλλων τεσσάρων κρατουμένων της Ακροναυπλίας στο Νεκροταφείο Ναυπλίου. Στάση των φυλακισμένων για την παύση εκτελέσεων. Στην διάρκεια της διαμαρτυρίας το πρατουμένων εκτελέστηκαν δύο κρατούμενοι με πυροβόλα όπλα μέσα στους θαλάμους.
Σύμφωνα με μαρτυρία αδερφού εκτελεσμένου στις 22 Ιουνίου, η ριπή ακούστηκε χιλιόμετρα μακριά, από τον τόπο της εκτέλεσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: