Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Συγκυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ: Ομοβροντία τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα

Μπαράζ από νέα αντιλαϊκά μέτρα δρομολογεί για τους επόμενους μήνες η συγκυβέρνηση σε συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και με αφετηρία και το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» της μεταξύ τους συμφωνίας.
Στις 4 Ιούνη καταφθάνουν για νέες διαβουλεύσεις στην Αθήνα τα κλιμάκια της τρόικας. «Τρέχουμε να προλάβουμε να κλείσουμε τα προαπαιτούμενα για να μην υπάρξει θρίλερ ξανά» είναι το μήνυμα που αποστέλλουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Προαναγγέλλουν τα ακόμη χειρότερα για την επόμενη φάση «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι προγραμματισμένη για φέτος το φθινόπωρο...
Η αντιλαϊκή επέλαση ξεκινά με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το πρώτο τμήμα που αφορά στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος έρχεται για λεγόμενη «δημόσια διαβούλευση» στις αρχές του Ιούνη και το δεύτερο κομμάτι για «αργότερα σε συμφωνία και με την τρόικα». Μέχρι το τέλος του 2013 προβλέπεται να έχει κατοχυρωθεί η ομοβροντία των λεγόμενων «προαπαιτούμενων μέτρων» αντιλαϊκής κλιμάκωσης στο πλαίσιο της εκταμίευσης των επόμενων 2 δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης - Γ' τρίμηνο 2013 - ανάμεσα σε άλλα προβλέπονται:
  • Ψήφιση νέου νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου είναι πιθανόν να περάσουν και το χαράτσι στις αγροτικές καλλιέργειες και αγροτεμάχια.
  • Νέα νομοθεσία για τα επιδόματα τέκνων. Είναι φανερό ότι από το 2014 δρομολογούν και νέες περικοπές σε συνέχεια αυτών που ξεκίνησαν από φέτος.
  • Υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε πρόγραμμα κινητικότητας. Ολοκλήρωση του σχεδίου «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο».
  • Κατάρτιση νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, φορολογικών διαδικασιών και ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων.
  • Κατάρτιση νέου επιχειρηματικού πλάνου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, εξέλιξη που θα απογειώσει μια σειρά από αντιλαϊκά χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές.
  • Αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
  • Παραπέρα «απελευθερώσεις» λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.).
  • Μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων. Παραπέρα «απελευθερώσεις» στο λιανικό εμπόριο για τη δυνατότητα πώλησης επιλεγμένων εμπορευμάτων και από τις μεγάλες αλυσίδες.
  • Μεταφορά του «καλού» κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε κάποιον από τους τραπεζικούς ομίλους.
  • Ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
  • Διασφάλιση δημοσίευσης ετήσιων ισολογισμών από όλα τα νοσοκομεία.
Στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για το Δ' τρίμηνο του 2013, προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα:
  • Παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών σε ποσοστό 3,9%. Στο 1,1% υπολογίζονται οι μέχρι τώρα ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την κατάργηση της εισφοράς τους στην Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία. Νέος στόχος είναι η εξεύρεση «τρόπων» για την παραπέρα καρατόμηση (3,9%) έτσι ώστε η σούμα να φτάσει στο 5%.
  • Δημοσιοποίηση λίστας με τους προς κατάργηση φόρους υπέρ τρίτων.
  • Αξιολόγηση της ρύθμισης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων «οφειλών» στο Δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα.
Τα δάνεια της τρόικας
Στα 201 δισ. ευρώ φτάνουν, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, τα δάνεια που έχουν χορηγήσει η ΕΕ (176 δισ.) και το ΔΝΤ (24,9 δισ.) Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι, πάνω από το 85%, πήγε στις πρακτικές αναχρηματοδότησης του κρατικού χρέους, στην αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων και στην «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Χτες έληξαν και πληρώθηκαν από τη συγκυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Τα ποσά βρέθηκαν από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το Γιούρογκρουπ (4,2 δισ. ευρώ), ενώ ακόμη 1,4 δισ. βρήκε η συγκυβέρνηση από τη συντελούμενη διάλυση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: