Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο στο 0,5% και η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει το ποσό των ομολόγων που επαναγοράζει κάθε μήνα για να «ζεστάνει» την οικονομία
Ενδειξη
των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης να
ανακάμψει από τη βαθιά κρίση, αποτελεί η εξέλιξη του μεταποιητικού δείκτη PMI,
ο οποίος υποχώρησε τον Απρίλη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων
μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης υποχώρησε στις 46,7 μονάδες
τον Απρίλη από τις 46,8 μονάδες τον Μάρτη, καταγράφοντας συρρίκνωση για 21
συνεχόμενους μήνες.
Συρρίκνωση έδειξαν και όλοι οι επιμέρους δείκτες στα κράτη της Ευρωζώνης. Τα ποσοστά διευρύνθηκαν σε Γερμανία, Ιρλανδία και Αυστρία, ενώ υποχώρησαν σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Ελλάδα. Οι χειρότερες επιδόσεις διατηρήθηκαν σε Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία. Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης PMI του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψε υψηλό 21 μηνών, καθώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών.
«Η μεταποίηση δείχνει να λειτουργεί ως βαρίδι στην οικονομία, ενισχύοντας τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου», αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Markit, δείχνοντας τα ζόρια στην προσπάθεια των αστικών επιτελείων να βγάλουν την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η ΕΚΤ αποφάσισε χτες να μειώσει τα επιτόκια από το 0,75% στο 0,5%, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Στην πραγματικότητα, η Ευρωτράπεζα θέλει να προσφέρει φθηνότερο χρήμα στα κράτη μέλη και στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει την οικονομία.
Στη συνέντευξη που ακολούθησε, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, είπε ότι «είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να εντείνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, με βάση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της διαδικασίας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου χρειάζεται», δίνοντας το σύνθημα για συνέχιση και ένταση των αντιλαϊκών μέτρων στα κράτη της Ευρωζώνης. Ο ίδιος προέκρινε την επιτάχυνση της «τραπεζικής ένωσης».
Στα στοιχεία που παρουσίασε, έκανε αναφορά στο πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης που συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2012, έπειτα από μείωση 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η παραγωγή έχει μειωθεί για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα και συνολικά, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες».
Αντίστοιχα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να επαναγοράζει ομόλογα συνολικής αξίας 85 δισ. δολαρίων το μήνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να αυξηθεί, είτε να μειωθεί το συγκεκριμένο ποσό, «ανάλογα με την πορεία της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού». Το πρόγραμμα εντάσσεται στα επεκτατικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να πυροδοτήσει ανάκαμψη της οικονομίας και στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με την κοπή νέου χρήματος από την Fed.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires, η χτεσινή ανακοίνωση της Fed σηματοδοτεί μία αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες ανακοινώσεις, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει ρητή αναφορά στην πιθανότητα αύξησης του ρυθμού επαναγοράς ομολόγων. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης του προγράμματος. To Dow Jones Newswires αναφέρει ακόμα ότι η Fed συνεχίζει να διακρίνει κινδύνους στις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ. Επίσης, με 11 ψήφους υπέρ και 1 κατά, οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να διατηρήσουν σε μηδενικά επίπεδα το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο.
«Αλλαξε ο Μανωλιός» στην Ιταλία
Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, από τη μια να κουκουλώσει την τεράστια ανεργία στην ΕΕ και από την άλλη να τη διαχειριστεί προς όφελος των μονοπωλίων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, έκανε χτες λόγο για την παρουσίαση ενός «φιλόδοξου» σχεδίου για την απασχόληση των νέων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Ιούνη, λέγοντας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργόΕνρίκο Λέτα, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφερόμενος στο «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», ύψους 120 δισ. ευρώ, που αποφασίσθηκε το 2012 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», ο Μ. Μπαρόζο είπε ότι η υλοποίησή του «βρίσκεται χαμηλότερα των προσδοκιών», επαληθεύοντας κι αυτός τα ζόρια στην αστική διαχείριση της κρίσης. Στη συνάντηση Μπαρόζο - Λέτα, εκφράστηκε μεταξύ άλλων και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ιταλική κυβέρνηση, στο «δίπτυχο» αναπτυξιακών πολιτικών με δημοσιονομική εξυγίανση, που σημαίνει λιτότητα και ανάπτυξη με θύμα το λαό.
Μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Χερμάν βαν Ρομπάι υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του τη στήριξη των Βρυξελλών στα μέτρα που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση για «επανεκκίνηση της ανάκαμψης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στην απασχόληση», τονίζοντας ως κεντρικό στόχο τα «στέρεα δημοσιονομικά».
«Και οι δύο πιστεύουμε σθεναρά ότι διαρκής ανάπτυξη μπορεί να οικοδομηθεί με βάση τα υγιή δημοσιονομικά» είπε από την πλευρά του και ο Μ. Μπαρόζο μετά τη συνάντηση με τον Λέτα, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχιστεί στην Ιταλία. «Δημοσιονομική εξυγίανση φιλική προς την ανάπτυξη, δομικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες επενδύσεις δεν βρίσκονται σε αντίθεση αλλά πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» συμπλήρωσε με νόημα ο ίδιος.
Με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία ασχολείται και η έκθεση του ΟΟΣΑ, που προμηνύει ένταση της αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, με την επισήμανση ότι «είναι προς το παρόν αδύνατο για την Ιταλία να μειώσει σημαντικά τη φορολογία». Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2013 έναντι 1% που προέβλεπε το Νοέμβρη, ενώ για το 2014 προβλέπει αναιμική ανάπτυξη 0,4%.
Ολες οι προβλέψεις του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη είναι πιο αρνητικές σε σχέση με τους επίσημους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης του Μάριο Μόντι. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο νέο επίπεδο - ρεκόρ του 131,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 134,2% του ΑΕΠ το 2014, αντί στόχου για μείωση στο 129% του ΑΕΠ.
Η Ιταλία πρέπει να αναστρέψει την ανοδική τάση του χρέους «είτε με την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, είτε με ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, που θα στηρίζονται από την ισχυρή εφαρμογή αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προαναγγέλλοντας νέο μπαράζ μέτρων σε βάρος του λαού από τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η πρόοδος της Ιταλίας στην κατεύθυνση της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού έχει σταματήσει και το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου 2,9%. Θα φτάσει δηλαδή στο 3,8% το 2014, που είναι υπερδιπλάσιο από τον επίσημο στόχο για 1,8%.
Οι οπορτουνιστές στο πόστο τους...
Περιγράφοντας τους ανταγωνισμούς, που οξύνονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κύρια ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, το «Spiegel» έγραψε χτες ότι «η πρόοδος στην Ευρώπη καθυστερεί επί του παρόντος, επειδή η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Το Παρίσι ελπίζει σε μια αλλαγή κυβέρνησης στο Βερολίνο μετά το φθινόπωρο, αλλά ακόμη κι αυτό το ενδεχόμενο δεν θα άλλαζε και πολλά, προκειμένου να γεφυρωθεί το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες».
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι δύο χώρες βρίσκονται «στα μαχαίρια» σχεδόν για κάθε τρέχον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, είτε αυτό αφορά στην τραπεζική ενοποίηση, είτε στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τη διαμάχη για τα μείγματα της αστικής διαχείρισης να μεγαλώνει, οι οπορτουνιστές του ΚΕΑ έρχονται να απλώσουν χέρι βοήθειας στο σύστημα, προτείνοντας τα δικά τους «σχέδια β» για να ξελασπώσει το κεφάλαιο και να ηττηθεί ο λαός.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο ιδρυτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Οσκαρ Λαφοντέν, σε άρθρο που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, τάσσεται υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης, «εφόσον δεν είναι δυνατές πραγματικές υποτιμήσεις και ανατιμήσεις του νομίσματος». Μία ημέρα πριν, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο ίδιος είχε υποστηρίξει την επιλογή της παράλληλης κυκλοφορίας του ευρώ και των εθνικών νομισμάτων για τις χώρες της Ευρωζώνης.
Στο άρθρο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επισημαίνει ότι στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων να καθοριστούν από την ΕΕ και οι χώρες του Νότου να προστατευθούν από απότομες υποτιμήσεις με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η προσπάθεια διάσωσης του ευρώ δεν θα αποτύγχανε, εάν μια χώρα αποχωρούσε. Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο είχαν συζητηθεί όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε εκφράσει την πρόθεσή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Το δημοψήφισμα βέβαια δεν έγινε. Αλλά ακόμη και αν ο ελληνικός λαός είχε τότε αποφασίσει κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συνέβαινε, βάσει των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ θα είχε επιβιώσει», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το υπό ποιες συνθήκες θα διαλυόταν η Ευρωζώνη, είπε ότι δεν μπορεί καν να διανοηθεί ότι το ευρώ θα μπορούσε να καταρρεύσει. Αναφερόμενος στο νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) το οποίο προπαγανδίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, προέβλεψε ότι δεν θα έχει τύχη, καθώς, όπως πιστεύει, οι Γερμανοί στηρίζουν πλήρως το κοινό νόμισμα.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου