Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΟΛΜΕ: Αποκαλυπτική η στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας

Με την ανάγκη συνολικής απάντησης στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης να παραμένει ζητούμενο για τους εκπαιδευτικούς μετά το αδιέξοδο όπου οδήγησε τον κλάδο η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, με την κυβέρνηση να έχει κάνει άλλη μια επίδειξη αυταρχισμού, μπήκε προχτές τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι με την απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η ηγεσία της ΟΛΜΕ ακύρωσε τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράστηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί, και που μεταφέρθηκαν και στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση προέδρων. Οταν η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ πλησίαζε στη λήξη της και είχε έρθει η ώρα να προκύψει ξεκάθαρη θέση για το αν οι εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν σπάζοντας την επιστράτευση, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία» διαπίστωναν ότι δεν υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις για την υλοποίηση της εισήγησης - την οποία οι ίδιοι διαμόρφωσαν - και πρότειναν αναστολή της απεργίας. Η δε εκπρόσωπος των «Παρεμβάσεων» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ έκανε την εξής αποκαλυπτική δήλωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των προέδρων: «Στις Γενικές Συνελεύσεις συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί. Οι 13.000 περίπου υπερψήφισαν την πρόταση της ΟΛΜΕ. Απ' αυτούς οι 10.000 για το γαμώτο και 3.000 αποφασισμένοι να κάνουν απεργία, που είναι μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία. Επειδή όμως δεν μπορεί να μην γίνει και τίποτα, προτείνω την Παρασκευή να απεργήσουν 500 συνδικαλιστές. Οι επιτηρητές να πάνε κανονικά στα εξεταστικά κέντρα και οι υπόλοιποι που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να υπάρχουν απεργιακές φρουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα». Η τελική τοποθέτηση των παρατάξεων που συνδιαμόρφωσαν την εισήγηση έκανε καθαρό ότι έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί επιδίωξαν να σύρουν τον κλάδο σε μια απεργία που οι ίδιοι δεν είχαν καν διάθεση να την υπερασπίσουν. Στην τελική ψηφοφορία για το αν υπάρχουν προϋποθέσεις για απεργία 57 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό, 18 είπαν ναι και 9 όχι.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν εξαρχής την ανάγκη να αποτυπωθεί με σαφήνεια και καθαρότητα η θέση και η θέληση των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε Γενικές Συνελεύσεις, και πριν την ψηφοφορία σημείωσαν ότι «είναι αυτονόητο πως η ευθύνη βρίσκεται στις δυνάμεις που πρότειναν και διαχειρίζονται αυτή την εισήγηση και τη συγκεκριμένη πρόταση». Εξακολουθούν να ξεκαθαρίζουν ότι σήμερα το κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μόνο με ενωτικούς ταξικούς αγώνες, με συμμαχία και προοπτική.
Εμπαιγμός και στην ΑΔΕΔΥ
Στο μεταξύ, χτες, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΕΔΥ («Αυτόνομη Παρέμβαση») αφού επέμενε να ζητά συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ αναζητώντας σε αυτή «σανίδα σωτηρίας» για να ξεπλύνει τη στάση της στην ΟΛΜΕ, όταν τελικά ορίστηκε χτες το πρωί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» δεν προσήλθε καν, επικαλούμενη ότι... άργησε να γίνει.
Σε δήλωσή τους για τις «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τη στάση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, χτες, Πέμπτη 16 Μάη, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Α. Αρβανιτίδης και Β. Πανουτσάκου, αναφέρουν τα εξής:
«Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Μετά την ακύρωση των όποιων αγωνιστικών διαθέσεων που εκφράστηκαν από 20.000 εκπαιδευτικούς στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, τώρα δεν προσήλθαν ούτε καν στην έκτακτη ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που οι ίδιοι ζήτησαν και με θέμα: "Κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας την Παρασκευή 17 Μάη". Πρόκειται για διπλό εμπαιγμό που περιφρονεί τους εκπαιδευτικούς και τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις εκφράστηκαν για αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (Δευτέρα 13 Μάη) είχαν προτείνει να γίνει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μάη ως απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών.
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).
Ταυτόχρονα είχαν προτείνει και 24ωρη απεργία για την Τρίτη 14 Μάη ως πρώτη και άμεση απάντηση στην επιστράτευση, πρόταση που τελικά έγινε αποδεκτή και που η "Αυτόνομη Παρέμβαση" και οι "Παρεμβάσεις" (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όχι μόνο καταψήφισαν αλλά οργάνωσαν και απεργοσπασία για τη συγκεκριμένη απεργία πρωτοστατώντας και στηρίζοντας την πρωτοφανή απεργοσπαστική απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΣΚ).
Στη μοναδική απεργία που τελικά προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε ως απάντηση στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών οι συνδικαλιστές της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν απεργοσπάστες!
Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ για αναστολή της απεργίας όπως και την άρνηση της "Αυτόνομης Παρέμβασης" να προσέλθει στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, αντικειμενικά η πρόταση για απεργία στις 17 Μάη δεν μπορούσε να τεθεί ως αντικείμενο απόφασης».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: