Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Οι συντάξεις είναι το ψωμί των φτωχών οικογενειών

Στις μέρες μας εκατομμύρια οικογενειών ζουν από τις ήδη μειωμένες συντάξεις. Εκατομμύρια οικογενειών που έχουν ανέργους, απολυμένους ζουν αναγκαστικά από τη φτωχή σύνταξη της μάνας, του πατέρα. Τη σύνταξη δηλαδή κάτω από 500 ευρώ που ισχύει για τους περισσότερους ασφαλισμένους. Με τη «σύνταξη» επίδομα του ΟΓΑ ζουν παιδιά και εγγόνια των φτωχών αγροτών. Το ίδιο και για τους μεσαίους. Δεν φτάνει αυτό, αλλά πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους, τις εξετάσεις τους, την περίθαλψή τους –αν φυσικά έχουν χρήματα.
Μετά από καταργήσεις και κόντρα καταργήσεις ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα κουρέματα με τις δανειακές συμβάσεις που έχουν αναγκάσει τους συνταξιούχους να πληρώνουν από την άδεια τσέπη τους –όταν και εφόσον μπορούν– για να καλύψουν τις ανάγκες τους στην Υ902.GRγεία και την φαρμακευτική περίθαλψη... Μετά από χαράτσια, κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, λίστες φαρμάκων έχουν αδειάσει την τσέπη των συνταξιούχων... Μετά απ’ αυτά κινδυνεύει και το ψωμί της οικογένειας.

Αν μέχρι πριν από χρόνια, οι συνταξιούχοι μπορούσαν να παίρνουν κάποια μικρή βοήθεια από τα παιδιά τους, σήμερα καλούνται οι ίδιοι να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Από πού; Από τα 500 ευρώ, τα 360 του ΟΓΑ που με κάποιο μαγικό τρόπο –τον οποίο μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει– πρέπει να φτάσουν για να καλύψουν: Νοίκια, λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, μια φρατζόλα ψωμί, δυο φρούτα, λίγο κρέας, δυο λαχανικά, ρούχα και παπούτσια, εισιτήρια για τις συγκοινωνίες, φάρμακα, εξετάσεις στους γιατρούς, περίθαλψη. Άσε μην αρρωστήσει κανείς και χρειαστεί νοσοκομείο, μην αρρωστήσει κάνα παιδί, μην κάνει πολύ κρύο και χρειαστεί θέρμανση, μην κάνει πολλή ζέστη και χρειαστεί κλιματισμό… Αναγκάζεται ο κόσμος να γυρίσει δεκαετίες πίσω, όταν σε ένα σπίτι στοιβάζονταν η μάνα και ο πατέρας, τα παιδιά, ο παππούς και η γιαγιά…
Η επίθεση τα τελευταία χρόνια στα ασφαλιστικά δικαιώματα, το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο των αποθεματικών, τα κουρέματα με τις δανειακές συμβάσεις οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στις συντάξεις και στα ασφαλιστικά Ταμεία συνολικά. Με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων –για την οποία ευθύνεται η πολιτική που εφαρμόζει αυτή και η προηγούμενες κυβερνήσεις– ετοιμάζει νέα δραστική μείωση στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Ετοιμάζει, δηλαδή, να βουτήξει ακόμα και αυτό το ένα καρβέλι ψωμί που μπαίνει στο λαϊκό σπίτι από τη μειωμένη σύνταξη. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη αυτή τη φορά. Να απαιτήσουμε καμιά άλλη περικοπή σε συντάξεις. Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Συσπείρωση με το ΚΚΕ για να μείνουμε όρθιοι. Δε θα μας αρπάξουν και τη μια φέτα ψωμί που απέμεινε με την πενιχρή σύνταξη. Θα τους πολεμήσουμε για να τους ανατρέψουμε συνολικά μαζί εργάτες, αγρότες και φτωχοί ΕΒΕ.
 902.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: