Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας. Με πρόσχημα τα προβλήματα που έχει, δέχτηκε χτυπήματα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τους νόμους 1750/1988, 1902/90, 1976/91 και 2084/92. Τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα τους καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, αντί αυτού βέβαια τους εφαρμόζει. Αλλο ένα μεγάλο ψέμα του ΠΑΣΟΚ.
Οταν η ΝΔ ψήφιζε τους αντιασφαλιστικούς νόμους, έλεγε ότι αυτό ήταν μια πρώτη παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα και ότι θα επακολουθήσει και μια δεύτερη. Η ΝΔ έφυγε από την κυβέρνηση και ήρθε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και τους αντιασφαλιστικούς νόμους υλοποιεί και παρέμβαση για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα κάνει. Επιβεβαιώνεται και εδώ για άλλη μια φορά αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι αυτά τα κόμματα εξυπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα. Οτι το ένα κόμμα συνεχίζει την πολιτική του άλλου και τα δύο μαζί εξυπηρετούν τους καπιταλιστές, χτυπώντας τους εργαζόμενους. Από κοντά, "κολαούζος" της αντεργατικής πολιτικής, ο ΣΥΝ, που λειτουργεί σαν να είναι μικρός συνεταίρος του ΠΑΣΟΚ, το "αριστερό" άλλοθι της δεξιάς πολιτικής.
Η κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων, ανέθεσε σε ορισμένους υπαλλήλους της να φτιάξουν μια μελέτη. Αυτό που ονομάστηκε "έκθεση Σπράου".Πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται ούτε για επιστημονική μελέτη, ούτε λέει κάτι καινούριο. Με την έκθεση αυτή προσπαθούν οι "κρατικοί υπάλληλοι", σύμβουλοι του Σημίτη, να παρουσιάσουν ζοφερή την κατάσταση που υπάρχει στην Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι που, δημιουργώντας ένα τρομοκρατικό κλίμα, να περάσουν πιο εύκολα τα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Από την άλλη, στο κείμενό τους επαναλαμβάνονται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα αιτήματα του ΣΕΒ. Ολοι μιλούν για τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης, όμως μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Για την κυβέρνηση και τους υπαλλήλους της, πρόβλημα είναι τα όποια χρήματα δίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό στην κοινωνική ασφάλιση. Πρόβλημα είναι η εργοδοτική εισφορά. Επιδίωξή της είναι και το ένα και το άλλο να τα μειώσει άμεσα και να τα μηδενίσει, αν μπορέσει, αργότερα. Στο κείμενο γίνεται πλήρης αποσιώπηση των πραγματικών προβλημάτων και των υπευθύνων.
Για μας, το ΚΚΕ, προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι οι χαμηλές παροχές συντάξεως και υγείας, τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μεγάλων ομάδων εργαζομένων, οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Υπεύθυνοι γι' αυτά τα προβλήματα είναι οι πολιτικές που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις. Πολιτικές καταλήστευσης των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος των καπιταλιστών, εκμετάλλευσης των αποθεματικών , εισφοροαπαλλαγές, εισφοροδιαφυγές, παγωμένες οφειλές κλπ. Αυτός ο μηχανισμός καταλήστευσης των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, παρά τις προσπάθειες εργαζομένων και συνταξιούχων, παραμένει άθικτος. Από τη μεριά των αρμοδίων δεν έγινε ουσιαστικά καμιά προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εισφοροδιαφυγής, ούτε της πληρωμής των χρεών των εργοδοτών προς τα ταμεία .
Ακόμη, αρνείται η κυβέρνηση να πληρώσει το κόστος από την εφαρμογή από την ίδια σε ορισμένους χώρους του προσυνταξιουχικού καθεστώτος, το κόστος της συγχώνευσης προβληματικών ταμείων με το ΙΚΑ κτλ. Συγχρόνως, οι κυβερνήσεις αρνούνται να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Κάποια χρήματα που δίνουν σε 2-3 ταμεία , το κάνουν για να μην καταρρεύσουν οικονομικά. Φυσικά επιδρούν αρνητικά στα οικονομικά των ταμείων οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις, μια και οι κρατήσεις στα ασφαλιστικά ταμείαείναι ποσοτικές σε σχέση με το μεροκάματο.Επιδρά επίσης αρνητικά και η αύξηση της ανεργίας, καθώς και το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι.