Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Είναι ο Σοσιαλισμός, ΗΛΙΘΙΕ! ...

...  τη λέξη, ηλίθιε, που υπάρχει στον τίτλο,τη γράφω, απευθυνόμενος σε μια μεγ'αλη μάζα συμπολιτών μου, με την κυριολεκτική της σημασία, οι οποίοι συμπολίτες μου αναφερόμενοι στο πρόσφατο ή και μακρινό παρελθόν στην Κούβα, χρησιμοποιούσαν τουλάχιστο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, σε άψογο στυλ Άδωνι, λέγοντας "Βόρεια Κορέα και Κούβα  θα καταντήσουμε". Βέβαια οι "δημοκρατικές ελευθερίες"  που επιλέγει να  απολαμβάνει το 94% του εκλογικού σώματος είναι πρωτοφανείς. Ανάμεσα στα άλλα, τα παιδιά τους, έχουν δικαίωμα να πεινάνε ελεύθερα, να εξαθλιώνονται δημοκρατικά,χωρίς δασκάλους και καθηγητές, να μην έχουν καμιά θέση στα ΑΕΙ τα παιδιά της φτωχολογιάς, απολαμβάνοντας αέρα ελευθερίας και δημοκρατίας.
Από την άλλη τα παιδιά στα καθεστώτα του "ανελεύθερου σιδηρού παραπετάσματος" και της Κούβας βεβαίως, μορφώνονταν και χαίρονταν τη ζωή , την παιδική τους ηλικία  και την εφηβία, χαρούμενα , αισιόδοξα, όπως ταιριάζει στην ηλικία τους. Αλλά είπαμε πάνω από όλα οι "δημοκρατικές ελεύθερίες"...
Και μην ξεχνάτε , συμπολίτες. Πάση  θυσία  στο Ευρώ και την Ε.Ε.
Στο συμπέρασμα για την ποιότητα τη εκπαίδευσης στην Κούβα, καταλήγει  έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Δεν πιστεύω να νομίζει κανένας ότι αυτές οι ύαινες θα χαρίζονταν έτσι εύκολα. Αν λοιπόν αυτά είναι τα συμπεράσματά τους, η πραγματικότητα είναι πολλές φορές καλύτερη. Όπως και το γεγονός ότι στις χώρες που άνθισε ο Σοσιαλισμός τα παιδιά απολάμβαναν παιδεία που ούτε καν τολμούν να ονειρεύονται τα παιδιά στις  "δυτικές δημοκρατίες".

Κορυφαία η παιδεία στην Κούβα   

Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στη Λατινική Αμερική, συναγωνίζεται αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας
Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας. 
Σε αυτό το πόρισμα καταλήγει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξετάζει τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών της ηπείρου και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η εκπαίδευση στην Κούβα είναι κορυφαία προτεραιότητα από το 1959 αφού είναι το μόνο έθνος παγκοσμίως που διαθέτει το 13% του εθνικού προϋπολογισμού του στην εκπαίδευση. «Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλής ποιότητας, όταν μιλάμε με παγκόσμιους όρους.
Εκτός από αυτό της Κούβας», επισημαίνει η έκθεση. Το σχολικό της σύστημα παρουσιάζει αυξημένες ή τουλάχιστον κατάλληλες παραμέτρους: ισχυρό ακαδημαϊκό ταλέντο, υψηλούς μισθούς και υψηλή επαγγελματική αυτονομία. «Έτσι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Σαγκάης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Καναδά»,γράφει η έκθεση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια Τράπεζα επαινεί την Κούβα. Σε προηγούμενη έκθεσή της, η οργάνωση υπενθύμιζε την υπεροχή του κοινωνικού συστήματος του νησιού, αφού η Κούβα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών της στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. 
Ανάμεσα στα επιτεύγματά της βρίσκονται επίσης η πρόσβαση από όλους σε ασφαλές νερό, η εξάλειψη ορισμένων ασθενειών και το γεγονός πως διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες σε ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και έναν από τους μεγαλύτερους σε προσδόκιμο ζωής.
Τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού συστήματος της Κούβας αντανακλούν την πολιτική βούληση της  ηγεσίας της, που τοποθετεί τους νέους, δηλαδή το μέλλον της, στο επίκεντρο του κοινωνικού συνόλου και διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για την εκπαίδευσή τους. 
Παρά τους περιορισμένους πόρους και την κατάσταση οικονομικής πολιορκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κούβα θέτει το παράδειγμα, βαδίζοντας σύμφωνα με τον λόγο του εθνικού της ήρωα, José Martí: «Το να είσαι καλλιεργημένος, σημαίνει να είσαι ελεύθερος».
Πηγή: www.doctv.gr] - ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ μέσω e-mesara.gr .
Το άρθρο το είδα αναρτημένο στο facebook  από τον ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΨΑΛΆΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: