Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

O ρόλος του εκπαιδευτικού δεν είναι κατασταλτικός...



.... αλλά διαπαιδαγωγητικός στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης και της ανατροπής,  κάτι που φαίνεται να ξεχνούν συστηματικά κάποιοι "εκπαιδευτικοί" και με περίσσιο θράσος μετατρέπονται σε μακρύ χέρι μια αδίστακτης, ανελέητης εξουσίας. Αναλαμβάνουν τον ρόλο των "παιδαγωγικών" ΜΑΤ σε μια περίοδο που τα πράγματα  είναι απολύτως ξεκάθαρα. 
Οι παλιότεροι από μας θυμούνται, κάπου εκεί στη δεκαετία του 90, τους  αγανακτισμένους εκπαιδευτικούς, γονείς κλπ να επιτίθενται εν ψυχρώ , με άναρθρες κραυγές πολλές φορές, ή και με αυτοκίνητα, εναντίον μαθητών  σε καταλήψεις ή σε κινητοποιήσεις. Το όνομα Νίκος Τεμπονέρας λέει σε πολλούς πολλά. Ακόμα έχω στο μυαλό μου εικόνα "συναδέλφου" να ουρλιάζει και να βρίζει μαθητές σε κατάληψη, εκτός εαυτού, πιασμένος από τα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του σχολείου. Τέτοια φαινόμενα πρώην ΠΑΣΟΚων νυν Πρωτηφορααριστερών, δεν  είναι άγνωστα σε πολλούς από μας. Βέβαια κάποιοι από αυτούς έκαναν σπουδαίες καριέρες ως Σχολικοί  Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι ή Διευθυντές Σχολείων.
Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα.Ακούστε τι λέει ο μαθητής στο παραπάνω βίντεο από 0,09 λεπτό. Όσα αναφέρονται συνέβησαν στην Πάτρα. Παρόμοια γεγονότα έγιναν και σε άλλες περιοχές. Να τι αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα, καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας  του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
« Ο "κοινωνικός αυτοματισμός" που είχαμε ζήσει σε στιγμές δόξας με το ΠΑΣΟΚ γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει ξανά για να κάμψει τους μαθητές. Δίπλα σε αυτά τα φαινόμενα έχουμε και κρούσματα  αυταρχισμού από ορισμένους εκπαιδευτικούς και διευθυντές σε σχολικές μονάδες.
Αγωνιστές μαθητές τρομοκρατούνται ή παίρνουν αποβολή, γιατί διεκδικούν, αγωνίζονται και εκφράζουν τη γνώμη τους.
Σε σχολείο στο Κουκάκι μαθητής έλαβε μονοήμερη αποβολή, γιατί είχε το θάρρος να εκφράσει μια άλλη γνώμη ενώπιον όλων των συμμαθητών του απέναντι στο κήρυγμα του Διευθυντή περί «εθνικής ομοψυχίας».
Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Παραλίας Πατρών και στο 5ο Γυμνάσιο Γλυφάδας επιστολές σχολείων στέλνονται σε γονείς για «να λάβουν γνώση για το παράνομο των καταλήψεων στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά τους».
Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καταγγέλει:
« Με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να παρέμβουν για να αποτρέψουν τους μαθητές από την αξιόποινη πράξη της κατάληψης που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 5 έτη. Με το ίδιο έγγραφο "ενημερώνονται" οι γονείς ότι αν δεν αποτρέψουν τα παιδιά τους από τη διάπραξη του παραπάνω αδικήματος θα διώκονται για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκων...»
 Και αναρρωτιέται λοιπόν κάποιος. Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί που σχεδόν καθημερινά βιώνουμε εικόνες πεινασμένων ή και εξαθλιωμένων μαθητών, που βλέπουμε στις τάξεις  μας παιδιά, όπως είπε και ο μαθητής στο βίντεο, να μην έχουν σχολικές τσάντες άλλα σακούλες για να βάζουν τα βιβλία τους, να μην έχουν τετράδια ή να έχουν ένα τετράδιο, να έχουν ακούσει μαθητές  να ομολογούν ότι πεινάνε, ότι ο πατέρας στο σπίτι, άνοιξε το ψυγείο δε βρήκε τίποτα μέσα  και έδωσε γροθιά στο τζάμι ... ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΣΑΠΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΧΘΕΙ ΑΝΕΝΔΟΙΑΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ; ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ " ΜΑΤ, θεωρώντας παράνομο να  ζητάει ένας έφηβος τα αυτονόητα. 
Πόσο αλήθεια κινδυνεύει η παιδαγωγική αυθεντία σας από ένα νεαρό παιδί που έχει διαφορετική άποψη, που διαμαρτύρεται, επειδή που να πάρει η ευχή, είναι έφηβος, επαναστατεί, "βράζει το αίμα του", βλέπει γύρω του να γκρεμίζονται όλα, να ξενιτεύονται νέοι , λίγο μεγαλύτεροι απο αυτόν και θέλει να έχει λόγο , τουλάχιστο, για το μέλλον του;
Ή μήπως δεν είναι ζήτημα παιδαγωγικής αυθεντίας, αλλά έχετε ταχθεί ,συνειδητά, είστε υπηρέτες  μιας εξουσίας  των μονοπωλίων; Με τι αντίτιμο αλήθεια; Έναν μισθό που μόλις και μετά βίας μας φτάνει να  ζούμε στοιχειωδώς; Αντίπαλοι της τάξης σας,της εργατικής, για ψίχουλα; Ποιος άραγε χαρακτηρισμός περιγράφει αυτή τη στάση σας;
Πόσο υποκριτές είστε όλοι εσείς που λίγες μέρες πριν , ντυμένοι με τη μεγαλοϊδεατική στολή, του λέγατε από τα μικρόφωνα για τους αγώνες των Ελλήνων, για να έρθετε την ακριβώς επόμενη μέρα να  του απαγορεύψετε αυτό για το οποίο βγάζατε λόγους την ακριβώς προηγούμενη ,χωρίς φυσικά να λέτε όλη την αλήθεια.
Αλλά , κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, όλοι εσείς που φανερά , κρυφά ή με την αδιαφορία σας, τον ωχαδερφισμό σας, την εθελοδουλία σας, στηρίζεται αυτό το άθλιο σαπισμένο καπιταλιστικό σύστημα, αγνοείτε κάτι που το επάγγελμά μας επιβαλλει να το γνωρίζουμε , τουλάχιστον εμείς...
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ , Η ΝΑ ΠΙΣΩΔΡΟΜΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΙΩΝΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΤΑΝ.  ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ, ΑΡΓΑ Ή ΓΡΗΓΟΡΑ, ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ....
ΚΑΙ ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΤΙ ΘΑ  ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ...

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ  ΤΡΕΜΕΤΕ
ΚΑΙ ΑΝ ΞΟΡΚΙΖΕΤΕ...
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ
ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ 
Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ     


Δεν υπάρχουν σχόλια: