Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Σκόρπιες σημειώσεις


1. «Η ζωή του ανθρώπου είναι πολύ μικρή, αλλά υπάρχει χρόνος για σπουδαία πράγματα, ψήγματα ενός συλλογικού καθήκοντος». Από χειρόγραφο του Πολ Γκογκέν λίγο πριν πεθάνει.
2. Το μόνο που κάνει ο πρωθυπουργός είναι να σκηνοθετεί τον εαυτό του. Ο,τι τον αποσπά από την εικόνα του εισπράττει την απόρριψη, να μην πω και την περιφρόνηση. Ο Νάρκισσος που αναδείχτηκε από την κάλπη γνώριζε πως τα ψεύτικα χαρίσματα θα απασχολήσουν τον πολίτη για πολύ καιρό. Το μυστικό του; Ο,τι κάνει έχει την ασυλία του ιδιωτικού χώρου, στον οποίο κανείς φυσικά δεν μπορεί να εισβάλει. Απολαμβάνοντας πλέον επαίνους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, πιστεύει ότι θα λάβει απαλλαγή από την κατάταξή του στην πραγματικότητα. Ατάραχος και καυστικά αυστηρός για τους θνητούς, επιμένει ότι η συνθήκη που μας χάρισε βασίζεται στο πατριωτικό καθήκον μας απέναντι στη χώρα. Οσο γι' αυτούς που διαφωνούν, προτείνει τον αναχωρητισμό.
3. Το παρελθόν μάς κυβερνά, καθορίζει τη μοίρα μας. Μια ματιά να ρίξει ο πολίτης στην πραγματικότητα, θα δει και θα νιώσει τον ξεπεσμό. Οταν ο πολιτισμός έχει απώλεια ισχύος, στη θέση του, βαθμιαία σχηματίζεται η παντοδύναμη κρίση, σε κάθε επίπεδο. Το σημερινό καθεστώς κατάφερε η πολιτιστική παραγωγή να είναι ανύπαρκτη. Οι Αριστεροί είναι προσκολλημένοι στην παλιά τάξη πραγμάτων, προσφέροντας μόνο ατέρμονες συζητήσεις και άμεση εξάρτηση από τα κέντρα της Ευρώπης, που αποφασίζουν για την τύχη μας.
4. Οι Συριζαίοι συντηρούν στο διηνεκές το τετριμμένο της ζωής, το καταχθόνιο στοιχείο της ανίας, με αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες πτώσεις μας, τις αναπόφευκτες αποτυχίες. Οσο για τη βαριά κληρονομιά της αρχαιότητας, κι αυτή χάνει σιγά σιγά την ηχώ της.
5. Οι τεχνικοί της εξουσίας συναγωνίζονται με τον τρόπο τους να απογυμνώσουν κάθε εικόνα πολιτισμού. Μέσω του θεάματος δίνουν αγώνα ώστε οι πολίτες να εγκαταλείψουν το αξίωμά τους, υποθηκεύοντας την ιστορία τους. Μία πρέπει να είναι η «κλίση» τους, πώς θα αλλοτριωθούν το ταχύτερο.
6. Ζούμε σε κατάσταση μόνιμης συσκότισης αφού χάνουμε τον εαυτό μας και τα λόγια μας. Οι επιθυμίες μας είναι λοξές και έντονη είναι η ροπή μας για ψευδαισθήσεις που προέρχονται από αφηρημένους συλλογισμούς.
7. Νομίζω ότι γνωρίσαμε και αναλύσαμε χρόνια ολόκληρα ενδελεχώς τις πράξεις του καθεστώτος. Δεν χρειαζόμαστε καινούργια κατήχηση, αλλά την καταστροφή της παράστασης των Αριστερών, καταστροφή των προγνωστικών του κέρδους που αποκομίζουν από εμάς οι γνωστοί οικονομικοί κύκλοι, καταστροφή για όσους καθεστωτικούς εργάζονται για το μετασχηματισμό της ζωής μας σε αριθμούς.
8. Ο πολιτισμός είναι μυστήριο και παραφροσύνη, μυστήριο γάμου και παραφροσύνης, γιατί παντρευόμαστε το κακόμοιρο είναι μας που υφίσταται διαστρεβλώσεις και πλάνες που μας οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε αναρίθμητα ναυάγια. Σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, είναι εξαιρετικά δύσκολο ο πολιτισμός να λειτουργήσει απερίσπαστος ως πηγή ζώσα και πρόβλεψη για τα μελλούμενα. Και αυτό γιατί ο πολιτισμός προέρχεται από μέσα μας, χωρίς να επιβάλλεται, το μέσα μας που καταστρέφεται και δεν κατορθώνει να γιορτάσει τα δικά του Θεοφάνεια.
Αναδημοσίευση από τον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: