Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Καισαριανή mon amour


1. Ο Ηλίας Σταμέλος κατάφερε με μια ακόμη πολιτική αναμέτρηση να λύσει την Καισαριανή από το πρόσφατο παρελθόν της. Ο Σταμέλος δεν είναι απλά ένας ακόμη δήμαρχος, αλλά ένας επίμονος αγωνιστής που κατανόησε ότι, μέσω της ανιδιοτέλειας και του θάρρους, η γειτονιά θα γίνει αυτό που είναι κατά βάθος: το κατεξοχήν ταξικό έμβλημα των ανατολικών συνοικιών. Μαζί και οι Καισαριανιώτες, που έχουν αποκτήσει παιδιόθεν ένα ξεχωριστό σύστημα σκέψης και τρόπου ζωής, το οποίο έτεινε τελευταία να εξαφανιστεί.
2. Η Καισαριανή εμφανίζεται τώρα «εν ετέρα μορφή» μέσα στην απανθρωπιά του καθεστώτος και πλείστων πολιτικών παραχαράξεων. Ετσι διεκδικεί πάλι το κέντρο της, που κάποτε έλαμπε, αλλά χάθηκε εξαιτίας του μικροαστισμού που την έτρωγε από μέσα. Να όμως τώρα που συντελέστηκε το θαύμα: «η εκ του παρά φύσιν εις το κατά φύσιν επάνοδος δι' ασκήσεων και πόνων», για να θυμηθώ τον Δαμασκηνό.
3. Οι Κοντόσταυλοι κοντόφθαλμοι, ήπιοι και αιθέριοι αντίπαλοι του Σταμέλου, μετά τις επικίνδυνες μανούβρες που έκαναν για τον έλεγχο της γειτονιάς, μπορούν εντελώς δωρεάν να ωφεληθούν, παίρνοντας μαθήματα για έναν πρωτότυπο τρόπο άσκησης της δημαρχίας από το νέο δήμαρχο.
4. Ποιος φοβάται την Καισαριανή; Η αφρόκρεμα του μικροαστισμού, όσοι θέλουν να πλουτίσουν, όσοι θέλουν να παραμείνουν βολεμένοι, κάτι απολειφάδια του Κύρκου, όσοι δεν γνώρισαν ποτέ τι εστί σεβασμός και πάντα με γέμιζαν μ' ένα αίσθημα απορίας για τη βλακεία τους, όλοι όσοι προετοίμαζαν την κηδεία της Καισαριανής, την έθαβαν και απομακρύνονταν με βαθιά ικανοποίηση ότι κανείς δεν τους είδε.
5. Αυτή τη φορά η Καισαριανή πρέπει να βγει από την κατάσταση της αμφιβολίας που την καθήλωνε και την έριχνε σε αδράνεια. Η γειτονιά αναδύθηκε σε όρθια στάση. Κανείς δε θ' αποσιωπήσει, δε θα διαστρεβλώσει την πολιτική παρουσία της Καισαριανής μέσα στην κοινωνία, προσπαθώντας να την προσαρμόσει στις φτηνές αρχές της ουδετερότητας που ήθελαν να τη ρίξουν, χωρίς την παραμικρή μεταμέλεια, οι γνωστοί σε όλους κύκλοι των Συριζαίων της γειτονιάς.
6. Το όνομα της Καισαριανής είναι και ο βυθός της, είναι το όνομα μιας Ιστορίας που διηγούνται οι τυχεροί που την κατοίκησαν και την κατοικούν. Στη γειτονιά δε λειτούργησε ποτέ το νεκρό γράμμα του εγώ, διότι όσοι βρέθηκαν στο τιμόνι της - από τον Μανωλίδη μέχρι τον Μακρή και τον Κατημερτζή - λειτούργησαν μόνο μέσα στο εμείς.
7. Γνωρίζω αρκετούς γέροντες που έζησαν σε εποχές που η Καισαριανή ήταν ένα πυρωμένο σίδερο. Θα μπορούσαν να ταλαντεύονται μετέωροι προσπαθώντας να μην καούν, να μη χάσουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους. Κι όμως, μέσα σ' αυτή τη δίνη, παρέμεναν ψυχικά ήρεμοι, αποφασισμένοι - μακριά από κάθε ελεημοσύνη της Δεξιάς - να σχηματίσουν το πεπρωμένο τους, αυτοδίδακτοι οι περισσότεροι, με αληθινά προσόντα που υποτιμήθηκαν από το κράτος. Δικαίως η περιφρόνησή τους έγινε απόλυτη, αφού αυτοί οι πρωτοπόροι δεν γνώριζαν από υπολογισμούς, ήταν αδιόρθωτοι πεισματάρηδες και βασίστηκαν μόνο στις ιδέες τους. Χάρη σε αυτούς τους γέροντες, δεν υπήρξε πολιτική αδράνεια στη γειτονιά, επειδή φρόντιζαν να κρατούν πάντα ...τη φωτιά μεγάλη.
8. Μανωλίδης, Μακρής, Κατημερτζής, Σταμέλος, αγία τετράς ευλόγησον ημάς.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: