Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Παρακρατούν παράνομα τις επιδοτήσεις των αγροτών

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε βάρος χιλιάδων παραγωγών, που αυτές τις μέρες εισπράττουν τη δεύτερη δόση της «ενιαίας ενίσχυσης»
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στην Εφορία της Καρδίτσας
Με άδεια χέρια γυρίζουν εκατοντάδες αγρότες που πάνε, αυτές τις γιορτινές μέρες, να πληρωθούν τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης («χρονιάτικο τσεκ»), καθώς, με απόφαση της κυβέρνησης, η τράπεζα παρακρατεί μεγάλο μέρος, ή και το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται, επειδή έχουν χρέη στην εφορία, ή δεν έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ και στον ΕΛΓΑ. Πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση η οποία δεν είναι μόνο «ετσιθελική» και άδικη, αλλά και καταχρηστική και παράνομη, καθώς ακόμα και ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ απαγορεύει την παρακράτηση αγροτικών επιδοτήσεων.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα αγρότη από χωριό του Νομού Πέλλας, ο οποίος πήγε στην τράπεζα για να εισπράξει το υπόλοιπο του «τσεκ», που ανερχόταν σε 2.500 ευρώ, περίπου, αλλά εκεί έμαθε ότι δεν «έχει λαμβάνειν» ούτε ένα ευρώ, καθώς του παρακρατούνται όλα τα χρήματα για την εξόφληση των απλήρωτων εισφορών του στον ΕΛΓΑ. Μάλιστα, η διορία που είχε ο συγκεκριμένος αγρότης να πληρώσει τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ δεν είχε λήξει - λήγει την ερχόμενη άνοιξη - ενώ στη δήλωση ΟΣΔΕ, που είχε κάνει στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, είχε δηλώσει πως δεν δέχεται να του γίνουν παρακρατήσεις για εξόφληση τυχόν οφειλών του, τις οποίες και θα πλήρωνε ο ίδιος.
Ανάλογα περιστατικά είχαμε στο Νομό Καρδίτσας και σε πολλές άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ στα Φάρσαλα η τράπεζα προχώρησε σε παρακρατήσεις χωρίς να ενημερώνει τους δικαιούχους αγρότες γιατί το κάνει κι ανακοινώνοντάς τους ότι το λόγο θα τον μάθουν αργότερα, όταν θα λάβει τη σχετική εγκύκλιο! Να σημειώσουμε ότι, πάλι με απόφαση της κυβέρνησης, γίνονται, εδώ και καιρό, παρακρατήσεις για αγροτικά χρέη και οφειλές από τις επιστροφές ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου.

Βίαιη αντιαγροτική επιδρομή
Η νέα κυβερνητική ληστεία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών γίνεται σε μια περίοδο που:
  • Οι τιμές στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές, αφού δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές και οι παραγωγοί βρίσκονται στο έλεος των πιέσεων και των εκβιασμών των εμπόρων και των μεσαζόντων, που αγοράζουν τη σοδειά τους κοψοχρονιά. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή που παρέδωσαν πριν από πολλούς μήνες.
  • Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, ζωοτροφές) που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, αλλά και το κράτος (αγροτικό ρεύμα, αγροτικό πετρέλαιο).
  • Οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται και με τη νέα ΚΑΠ για το διάστημα 2015 - 2020 θα γίνουν κι άλλες μεγάλες περικοπές - για το 2015 θα είναι στο 15% - που συνολικά για όλη την περίοδο θα φτάσουν στο 45%.
  • Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες δεν αποζημιώνονται, στο σύνολό τους, από τον ΕΛΓΑ - κάποιες αποζημιώσεις που δίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση είναι ψίχουλα κι αποτελούν κοροϊδία - παρότι τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής είναι πολύ υψηλά.
  • Βαριά χαράτσια «πέφτουν σαν το χαλάζι», με το κράτος να υποχρεώνει τους φτωχούς αγρότες να πληρώνουν «μπαξίσια» για τα σπίτια, τις αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια, για την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, για τη λειτουργία των σταβλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.
  • Από το νέο έτος, οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και των ενισχύσεων, συν την προκαταβολή 27,5% για το επόμενο οικονομικό έτος, συν τα «τεκμήρια διαβίωσης» με τα οποία, ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα θα πληρώνουν φόρο.
Αμεση αγωνιστική απάντηση
Οι πρώτες αγωνιστικές αντιδράσεις των αγροτών ξεκίνησαν από την Καρδίτσα, όπου, πριν από λίγες μέρες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού οργάνωσε κινητοποίηση στα γραφεία της Εφορίας, προβάλλοντας συγκεκριμένο πλαίσιο, με τα εξής (ανάμεσα σε άλλα) αιτήματα:
-- Οχι στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-- Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-- Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
-- Αμεσες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, των εξισωτικών αποζημιώσεων, των επιστροφών του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης και των βιολογικών, χωρίς παρακρατήσεις.
-- Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-- Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. «Κούρεμα» σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: