Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μια πρόταση για δώρο

'Εφτασε στα χέρια μας  το Ημερολόγιο του 2015, που εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. 
Πρόκειται για ένα πολύ καλαίσθητο βιβλιαράκι 108 σελίδων, αφιερωμένο σε Πελοποννήσιους διανοούμενους και καλλιτέχνες .
Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ , αλλά και από τη Σύγχρονη Εποχή. 
Πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να αγκαλιαστεί  και να στηριχτεί από όλους και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς.
Διαβάστε όσα αναφέρει στην εισαγωγή του ημερολογίου η Επιτροπή Περιοχής. Δείτε τη φωτογραφία με το εξώφυλλο της έκδοσης, αλλά και μια χαρακτηριστική σελίδα















Για το 2014, εκδώσαμε ημερολόγιο αφιερωμένο στους αγώνες του ΚΚΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος κατά τις δεκαετίες του ’30 και του '40 στην Πελοπόννησο. Η αποδοχή που είχε μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε, εντάσσοντας αυτές τις εκδόσεις στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων προς τιμή των 100 χρόνων απ’ την ίδρυση του ΚΚΕ.
Η ΚΕ του Κόμματός μας, στη Διακήρυξή της για τα 95χρονα, θέτει ως επιδίωξή μας την εμφανή πρόοδο στον εξής στόχο: «Κόμμα ικανό, με τη δύναμη των κομμουνιστικών ιδεών και τη δυναμική της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό, να εμπνεύσει τους νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες ιδιαί­τερα τους μισθωτούς αυτούς που νοιάζονται για τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες όσων και όσες αντιστέκοντοι στον ατομιαμό και τη σήψη του καπιταλισμού, έχουν ανοιχτό το βλέμμα, τη σκέψη και τη θέληση τους στη δυνατότητα ενός πιο ανθρώπινου, ανώτερου τρόπου οργάνωσης της κοινωνικής παραγωγής όλων των πτυχών της κοινωνίας»....
Επιλέγουμε, λοιπόν, ως θέμα για το ημερολόγιο μας του 2015, ό,τι καλύτερο - κατά τη γνώμη μας - από το χώρο των καλών τεχνών και του πνεύματος απ’ το χώρο ευθύνης της Οργάνωσής μας. Με βάση όσα στοιχεία μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε, μέχρι στιγμής, από κομματικές ή άλλες σχετικές πηγές, στις σελίδες αυτής της έκδοσης εμφανίζονται όχι μόνο Πελοποννήσιοι ή έλκοντες την καταγωγή από την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και άλλοι που εμπνεύστηκαν ή δημιούργησαν στην περιοχή μας. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες (ή σχεδόν άλλες) τις μορφές της τέχνης. Αποφύγαμε να παρουσιάσουμε όσους είναι εν ζωή. Στο ημερολόγιο κάνουμε μια αναφορά και δίνουμε τροφή για παραπάνω ψάξιμο, δεν φιλοδοξούμε να παρουσιά­σουμε ολοκληρωμένα τη ζωή και το έργο τους. Ως μορφή, κρατήσαμε αυτήν της έκδοσης του 2014, ενσωματώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις που μας έγιναν.
Κυριαρχούν διανοούμενοι και καλλιτέχνες των οποίων το έργο εμπνεύστηκε (συνολικά ή κατά κηρούς) από τη δράση του ΚΚΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος, από τη ζωή τα προβλήματα τκ; αγωνίες της φτωχολογιάς, ή που, έστω, συμμερίστηκαν αυτήν την υπόθεση κι έβαλαν «το δικό τους πετραδάκι», χωρίς να ταυτίζονται με το ΚΚΕ. Συμπεριλαμβάνονται, ακόμα, ορισμένοι αστοί ριζοσπάστες άλλης ιστορικής εποχής ή μεταγενέστεροι τους με σημαντική συμβολή στο είδος τους. Φυσικά πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, οι σύγχρονες εκτιμήσεις του ΚΚΕ που αφορούν το κομμουνιστικό και ευρύτερο πολιτιστικό κίνημα της περιόδου 1949-1968 και την ανάλυση του ελληνικού καπιταλισμού, την εξέλιξή του μετά το 1821 (βλ. Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, Β’ τόμος).


Οκτώβρης ,2014 
Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: