Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές

Ενδείξεις επιτάχυνσης των αντιλαϊκών διεργασιών και «κομπρεμί»
Κόντρα στα αποπροσανατολιστικά πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, το ΚΚΕ καλεί το λαό να οργανώσει σήμερα την πάλη του, με μαζικούς αγώνες και ισχυρό ΚΚΕ παντού
Tην ίδια ώρα που επιχειρείται η κορύφωση της αποπροσανατολιστικής για το λαό κοκορομαχίας που έχουν στήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται παράλληλα για πρόωρες κάλπες την ερχόμενη άνοιξη. Ασχετα από το τι λένε επισήμως προς τα έξω, ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτη, προσανατολισμό προεκλογικής προετοιμασίας έχουν οι τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι επαφές στελεχών της ΝΔ σε όλη τη χώρα για επανασυσπείρωση δυνάμεων.
Χτες, ήταν σειρά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, στελέχους του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου, Λεωνίδα Γρηγοράκου, να εκτιμήσει, μιλώντας στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για νέο Πρόεδρο, μετά τις διαφοροποιήσεις «ανεξάρτητων» βουλευτών και τη στάση της ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι «οι εκλογές είναι προ των πυλών». Δείχνοντας μάλιστα ότι όλα τα σχέδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού είναι στο τραπέζι, πρόσθεσε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δέσμιο κανενός και δεν έχει "συμπεθεριάσει" με κανένα», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις Γρηγοράκου έρχονται κατόπιν αντίστοιχων επισημάνσεων του Ευ. Βενιζέλου, την Τρίτη και την Τετάρτη, ότι ο χώρος τους πρέπει να είναι έτοιμος για εκλογές και μέσα στο 2015.
Ταυτόχρονα, «δένουν» με πληροφορίες που διαρρέονται από τη συγκυβέρνηση ότι στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για την προεδρική εκλογή (κι ενώ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μετρούν μόνο 154), στις επαφές της και τα κομπρεμί με «ανεξάρτητους» βουλευτές και αυτούς άλλων αστικών κομμάτων, πιάνει «ταβάνι» στους 170...
Σημειωτέον, η τοποθέτηση Γρηγοράκου προκάλεσε την αντίδραση του παριστάμενου τέως ευρωβουλευτή και νυν γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος τον μέμφθηκε ότι δημιουργεί «κλίμα εκλογών όταν πήραμε αποφάσεις για ψήφο εμπιστοσύνης και για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο». Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να συρθεί η χώρα σε εκλογές» και εκτίμησε ότι «η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μην συρθεί η χώρα σε επικίνδυνη περιπέτεια».
Επαναπροσέγγιση στελεχών και ανασχηματισμός
Στην πράξη, βέβαια, και στη ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυσή της και με το βλέμμα στις κάλπες, στελέχη της εξορμούν στην περιφέρεια επιδιώκοντας επανασύνδεση με παράγοντες και ψηφοφόρους του κόμματος που τα προηγούμενα χρόνια απομακρύνθηκαν, αποστασιοποιήθηκαν, διαγράφηκαν, έφυγαν για άλλα κόμματα και μορφώματα. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά λέγονται για «άγριο» πλευροκόπημα στους ΑΝΕΛ.
Οι προσπάθειές τους δείχνουν να φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Οπως γνωστοποίησε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ,Αντ. Σαμαράς, στον πρόεδρο της Βουλής, ο Νικ. Κακλαμάνηςεπανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Παράλληλα, όπως δήλωσε στη Βουλή ο νυν «ανεξάρτητος», πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Γιοβανόπουλος δεν θα δώσει μεν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Διάφορα τέτοια σενάρια προσέγγισης με τη ΝΔ ακούγονται και για τους βουλευτές Γ. Νταβρή και Χρ. Γιαταγάνα, επίσης πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Στο ίδιο πλαίσιο, εκλογικής αναδιάταξης και κατάρτισης ενός κυβερνητικού σχήματος ικανού να δώσει την προεκλογική μάχη, εντάσσονται και οι πληροφορίες περί επικείμενου «μίνι» ανασχηματισμού και «διορθωτικών κινήσεων» στην κυβέρνηση, με αφορμή την αποχώρηση του νυν υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, το αμέσως επόμενο διάστημα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου.
Την ίδια βάση έχει και η πρεμούρα της κυβέρνησης να φέρει τις περιβόητες «φοροελαφρύνσεις», να προχωρήσουν τα παζάρια για το χρέος και τη «μετά το μνημόνιο εποχή», αφενός για να κερδίσει πόντους εμπιστοσύνης από την εγχώρια αστική τάξη που ιεραρχεί τα εν λόγω ζητήματα, κι αφετέρου για να καλλιεργήσει στο λαό την αυταπάτη ότι από τις κινήσεις αυτές έχει να περιμένει βελτίωση στην καθημερινότητά του...
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: