Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Kαι όμως γυρίζει...

Αφορμή για αυτό τo άρθρο πήρα από την τελευταία ερώτηση  στον Γ.Γ. του ΚΚΕ στη συνέντευξή του στο MEGA.
"΄Ενας φίλος μου με δεξιό μυαλό, μου λέει, μου είναι πολύ συμπαθητικός ο Κουτσούμπας, αλλά αυτά που λέει είναι ανεφάρμοστα, ρε παιδί μου, άμα δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ, όχι με αυτήν την αφορμή."
Αυτή , όπως γνωρίζετε είναι η αγαπημένη ατάκα  δημοσιογράφων και πολιτικών όταν στριμώχνονται και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κομμουνιστές στις διάφορες συζητήσεις στα ΜΜΕ. Παίρνουν λοιπόν επιτιμητικά βαθυστόχαστο ύφος και την... αμολάνε τη...φιλοσοφία. "Πείτε μου κύριε.... που έχουν εφαρμοστεί όλα αυτά που λέτε;". To ατύχημα , στην όλη περίπτωση , είναι πως την ίδια  ....ακία ακούς  και από στόματα απλών ανθρώπων , εργαζόμενων που  μοχθούν για τα βγάλουν πέρα, αν τα βγάζουν πέρα τελικά.

Φαίνεται πως ,διαχρονικά, είναι δύσκολο να πείθεις για τα αυτονόητες  αλήθειες  που είτε έχουν σχέση με τη ζωή, είτε με την επιστήμη. Πάντα υπάρχει κάποιος κέρβερος που προφυλάσσει το "σύστημα" από όλα όσα το απειλούν. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που πείθουν , ανάλογα με την εποχή, ότι η  αδυναμία, η φτώχεια, η ανέχεια, είναι τιμωρία είτε από το Θεό ,είτε είναι η κατάληξη της ανικανότητας να "τα κονομήσεις" επειδή δεν είσαι ικανός ή δε σου δόθηκε η ευκαιρία και τέλος για ότι έχεις ή έχασες φταις εσύ που "κατανάλωνες περεισσότερα από όσα παρήγαγες" ή "ζούσες πάνω από τις δυνάμεις σου".
Προβάλλει λοιπόν, για τη συντριπτική πλειοψηφία, ανεδαφική, ουτοπική η αξίωση για κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο δηλαδή να μην υπάρχει το αφεντικό-Θεός που καθορίζει τη μοίρα σου ως εργαζόμενου αφού από την άλλη έχει ριζώσει χιλιετίες τώρα η έννοια του αφέντη-Θεού -τιμωρού. Είναι ανεφάρμοστη άποψη-αίτημα-αναγκαιότητα, η παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης, παιδείας, ασφάλειας,.. γιατί πάντα φταίει  κάποιος άλλος εργαζόμενος για την κακοδαιμονία τη δική μου. Μπορεί να είναι ο γιατρός, ο εφοριακός, ο δάσκαλος, ο τραπεζικός, ο υδραυλικός, ο αγρότης,  ηλεκτρολόγος, ο ταξιτζής,ο... , ο....., που κλέβει, που ρουσφετιάζεται, που με ρίχνει,... Το αφεντικό,ο καπιταλισμός , στο απυρόβλητο. Όλοι αυτοί που πλουτίζουν προκλητικά, βρώμικα,ανελέητα σε βάρος της ζωής μας είναι  εκτός στόχου.Ποιος θα καθίσει να ασχοληθεί με το λεγόμενο σκάνδαλο του αιώνα (δες εδώ) τη στιγμή που ο ταξιτζής μου έκλεψε μισό ευρώ, ο ηλεκτρολόγος με χρέωσε 10 ευρώ παραπάνω, ο κρεοπώλης της γειτονιάς μου έβαλε περισσότερο κόκκαλο.
Αν λοιπόν τους απαντήσεις ότι εφαρμόστηκαν κάποτε όλα αυτά, με τα όποια λάθη και παραλείψεις, και  αναφερθείς στις Σοσιαλιστικές  Χώρες, πετάγονται δυο μέτρα πάνω από την καρέκλα τους και σου αραδιάζουν γκούλαγκ, έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας, καταναλωτικών αγαθών (αχ! αυτές οι τσίχλες και τα καλσόν). Από την άλλη η ποιοτικότερη αποτύπωση της δημοκρατίας τους είναι ο Άκης, ο Μένιος, ο Σιμίτης, ο Αλέξης, ο Μπαλτάς, ο Άδωνις, ο Κούλης, ο Βορίδης.... Δεν τολμάς φυσικά να τους πεις ότι ,στην  Αργολίδα για παράδειγμα,στα μεσα τις δεκαετίας του 1980  όταν  πουλούσαν τα πορτοκάλια στη Σοβιετική Ένωση  η τιμή που απολάμβαναν  ήταν 40-50δραχμές το κιλό, ενώ  σήμερα, το 2016 είναι 10 - 12 λεπτά (35 -40 δραχμές τοκιλό). Εκεί κάπου θα ακούσεις όλα τα κουταλοπήρουνα του Στάλιν.
Είναι λοιπόν αυτή η κατάσταση ανεπίστρεπτη; ΟΧΙ σίγουρα. Η ανθρωπότητα εξελίσσεται προς τα μπρος ,όσες εποχές παγετώνων και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της. Αν θέλετε αυτές οι εποχές είναι που εγκυμονούν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις.  Σε αυτές τις καταστάσεις ανακαλύπτεις τη...ΦΩΤΙΑ, που σε ζεσταίνει, σε εξανθρωπίζει....
Παραθέτω λοιπόν την ιστορία δυο επιστημόνων που στην εποχή τους τολμώντας να πουν το αυτπονόητο, αντιμετώπισαν την οργή της κυρίαρχης τάξης της εποχής. Η ιστορία όμως κύλησε προς τα μπρος και η "αλήθεια έλαμψε".

Ο Νικόλαος Κοπέρνικος γεννήθηκε στην Πολωνία, στις 19 Φεβρουαρίου του 1473. Ξόδεψε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σπουδάζοντας νομικά, αρχαία ελληνικά και αστρονομία, την οποία αγάπησε με πάθος. Έφτιαξε ένα μικρό παρατηρητήριο κι αφοσιώθηκε στη μελέτη του ουράνιου θόλου. Γρήγορα διαπίστωσε πως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος είχε δίκιο, που έλεγε πως το πλανητικό μας σύστημα είναι ηλιοκεντρικό. Και πως ήταν λάθος η ακόμα τότε επικρατούσα αντίληψη του Πτολεμαίου ότι η Γη είναι ακίνητη κι ότι ο Ήλιος κι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω της.
Ο Κοπέρνικος κάθισε κι έγραψε ένα ογκοδέστατο βιβλίο με τίτλο «Η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων». Σ’ αυτό, υποστήριζε ότι η Γη δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πλανήτη, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο. Και ότι όλοι οι πλανήτες έχουν αυτή τη διπλή περιστροφή.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα 1515 στη Νυρεμβέργη και ξεσήκωσε θύελλα. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως πρόκειται για σκάνδαλο. Η Εκκλησία το έβγαλε αιρετικό, γιατί «έρχεται σε σύγκρουση με τις άγιες γραφές». Κανένας δεν ήθελε να πιστέψει πως η Γη μπορούσε να μην είναι το κέντρο του κόσμου.
Ο θόρυβος που συνεχιζόταν, ανάγκασε τον πάπα Παύλο Γ’ ν’ ασχοληθεί με το θέμα. Ο πάπας μελέτησε το έργο του Κοπέρνικου και ανακοίνωσε πως η θεωρία του είναι λαθεμένη. Την καταδίκασε κι έβαλε το σύγγραμμα στη μαύρη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων.
Ο Κοπέρνικος πέθανε το 1543 βυθισμένος στην περιφρόνηση. Σήμερα, θεωρείται ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας.
Ακριβώς 121 χρόνια μετά τον θάνατο του Κοπέρνικου, γεννήθηκε ο Γαλιλαίος Γαλιλέι (1564). Σπούδασε μαθηματικά, φυσική και αστρονομία. Στα 19 του, παρατηρώντας μέσα στον καθεδρικό ναό της Πίζας μια λάμπα που πηγαινοερχόταν, καθώς την κινούσε ο αέρας, ανακάλυψε τους νόμους της ισόχρονης κίνησης του εκκρεμούς. Στη συνέχεια, εφεύρε την υδροστατική ζυγαριά, ανακάλυψε τους νόμους της βαρύτητας, έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης δυναμικής και, στα 1609, σε ηλικία 45 χρόνων, κατασκεύασε στη Βενετία το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, με το οποίο έκανε παρατηρήσεις στο φεγγάρι. Ήθελε να διαπιστώσει, αν ο Κοπέρνικος είχε δίκιο με τα όσα έλεγε για την κίνηση των πλανητών.
Λίγα χρόνια αργότερα, είχε κι αυτός καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι ο Ήλιος που γυρίζει γύρω από τη Γη, αλλά η Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, όπως και όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ανακοίνωσε περιχαρής την ανακάλυψή του, για να διαπιστώσει πως η έρευνα και η επιστήμη δεν είχαν καμιά τύχη στην εποχή του.
Η ανακοίνωσή του θεωρήθηκε φοβερή βλαστήμια κατά του θεού. Τον είπαν αιρετικό. Ο Γαλιλαίος επέμενε στην άποψή του με αποτέλεσμα στις 22 Ιουνίου του 1633, να τον συλλάβει η Ιερή Εξέταση και να τον φυλακίσει. Συνέχισε να επιμένει πως η Γη γυρίζει και πως αυτό είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία. Από τα μέσα Ιανουαρίου του 1634 κι ενώ πατούσε πια τα εβδομήντα του, οι δεσμοφύλακες άρχισαν να τον υποβάλλουν σε φριχτά βασανιστήρια, μήπως και τον συνετίσουν. Άντεξε τρεις βδομάδες.
Στις 10 Φεβρουαρίου του 1634, γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές, απαρνήθηκε τη θεωρία του ως λαθεμένη και αιρετική. Λέγεται πως, την ίδια στιγμή, μουρμούρισε: «Και όμως, γυρίζει». Έζησε άλλα οκτώ χρόνια. Πέθανε το 1642, περιορισμένος και κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση της Ιερής Εξέτασης. Ακριβώς 350 χρόνια μετά το θάνατό του, ο πάπας Παύλος ζήτησε δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο Γαλιλαίος, αναγνωρίζοντας πως η Ιερή Εξέταση είχε κάνει λάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: