Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Aνοιχτή επιστολή της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε σε εκπαιδευτικούς και γονείς



Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) ολοκλήρωσε το έτος 2015 ένα σημαντικό κύκλο εκδηλώσεων και δράσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της. Στον κύκλο αυτό, σημαντική θέση κατείχε η πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα και τίτλο:«Μια ζωγραφιά για την ειρήνη».
Στα έργα των μαθητών εκφράστηκε πολύμορφα η επιθυμία για την ειρήνη , για μια ζωή ειρηνική χωρίς πολέμους και επεμβάσεις που σκοτεινιάζουν καθημερινά τα  όνειρα , τις προσδοκίες των ανθρώπων γιαΕΙΡΗΝΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ , ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ !
Η τρέχουσα περίοδος βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων σε μια τεράστια περιοχή από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, μέχρι τη μακρινή Υεμένη και το Αφγανιστάν. Εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώνονται από τις εστίες τους και αναζητούν καλύτερη τύχη στις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης . Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι ο αναγκαίος ενδιάμεσος σταθμός, που εξαιτίας των πρόσφατων αποφάσεων μετατρέπεται σε χώρα εγκλωβισμού διαρκείας, δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Οι εικόνες με τις αγωνιώδεις προσπάθειες των προσφύγων και των μεταναστών στη Μεσόγειο και τα νησιά του Αιγαίου καταλαμβάνουν κάθε μέρα σημαντική θέση στα δελτία ειδήσεων. Δίπλα μας , ή στη διπλανή πόλη ή περιοχή , συνωστίζονται χιλιάδες ξεριζωμένοι που προσπαθούν να πάρουν το δρόμο προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που ευελπιστούν να βρουν μια καλύτερη ζωή , χωρίς τον εφιάλτη του πολέμου και των επεμβάσεων. Αντί για ανοιχτούς δρόμους βρίσκουν μπροστά τους φράχτες,κλειστά σύνορα! Συγκλονίζουν  οι καθημερινές εικόνες με ταλαιπωρημένους ενήλικες , νέους , παιδιά και μωρά … Στα έργα των παιδιών – σε όποιες σχολικές μονάδες υπήρξε σχετική ενδοσχολική δραστηριότητα – αναδείχτηκαν η παιδική ευαισθησία , τααισθήματα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες – μετανάστες και ιδιαίτερα για τα παιδιά …
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ , όλο αυτό το διάστημα εκδηλώνει αγωνιστικά την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες τόσο στη νησιωτική χώρα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκδηλώνεται σε δύο βασικούς άξονες :
  1. Υλική βοήθεια σε όλους τους τομείς που υπάρχει ανάγκη στήριξης των προσφύγων και μεταναστών
  2. Ενταση του αγώνα και της δράσης μας κόντρα στις αιτίες του ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους .

Με αυτό το πνεύμα πιστεύουμε ότι η κοινή δράση όλων των φορέων αποτελεί την καλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.Σας καλούμε να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση της ΕΕΔΥΕ  και να συμβάλλετε στην πανελλαδική πρωτοβουλία που έχει τον τίτλο : «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας». Στην προσπάθεια αυτή καλούμε να συμβάλουν οι μαθητές σαςμε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως αυτή η συμμετοχή θα είναι μια σημαντική συμβολή στον αγώνα για την ΕΙΡΗΝΗ και τη ΖΩΗ και έμπρακτη έκφραση της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Προσδοκούμε τη δική σας θετική ανταπόκριση . Για το σκοπό αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε άμεσα όλες τις πρακτικές λεπτομέρειες ώστε να εντάξετε το όλο θέμα μέσα στο συνολικό πλέγμα δραστηριοτήτων της σχολικής σας κοινότητας .
Με θερμές ευχές για επιτυχίες στο δύσκολο , δημιουργικό σας έργο

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

      

Τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων
στην πανελλαδική πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ
«Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας»
  1. Τα έργα των μαθητών με τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μπορούν να είναι είτε ατομικά, είτε συλλογικά.
  1. Στη συμμετοχή γίνονται δεκτά έργα με όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας (πεζά , ποιήματα , ζωγραφική , κάρτες , φωτογραφίες ,σκίτσα ,Graffiti , βίντεο , μουσικά κομμάτια κλπ.)
  1. Τα έργα ποίησης, τα πεζά κείμενα να είναι σε χαρτί Α4 , τα ατομικά έργα ζωγραφικής σε μέγεθος χαρτιού Α3, ενώ για τα συλλογικά έργα ζωγραφικής το μέγεθος να μην ξεπερνάει τις διαστάσεις : 1.5mx 1.5m
Τα στοιχεία του κάθε μαθητή που συμμετέχει (αρχικά ονόματος-επωνύμου, τάξη, σχολείο) να αναγράφονται κάτω δεξιά στο αντίστοιχο έργο.
  1. Τα έργα σε άλλες μορφές (μουσική, βίντεο κλπ.) , να είναι σεcd  ήdvd που θα μπορεί να αναπαραχθεί  από το ανάλογο σύστημα εικόνας -ήχου. Επιλέγουμε τύπους σε ΑUDIO ήMP3 και αναγράφουμε τα στοιχεία του μαθητή ή των μαθητών (σε περίπτωση συλλογικής εργασίας) στοcd  ή σε έντυπο (χαρτί) : αρχικά ονόματος-επωνύμου, τάξη και σχολείο.
  1. Τα έργα καλό θα ήταν να παραδοθούνμέχρι 16 Μάη 2016 στις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, οι οποίες μέσα στο τρίτο (3ο) δεκαήμερο του ίδιου μήνα , θα οργανώσουνεκθέσεις-εκδηλώσεις στις οποίες θα παρουσιαστούν τα έργα των μαθητών. Για τις εκδηλώσεις αυτές θα ενημερωθείτε κατά τη διαδικασία παράδοσης των έργων.
  1. Σε κάθε μαθητή-μαθήτρια ή ομάδα μαθητών-μαθητριών θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής της ΕΕΔΥΕ.
Για τον καλύτερο συντονισμό της  όλης προσπάθειες , καθώς και τυχόν λεπτομέρειες  της παρουσίασης των έργων , που δεν περιλαμβάνονται στο παρόν κείμενο μπορείτε να απευθύνεστε στον/στην ………………………………………………………………………………………………………………………από την Επιτροπή Ειρήνης  …………………………………………………………………………………

Δεν υπάρχουν σχόλια: