Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Άνοιξε ο δρόμος για την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αναμενόμενη εξέλιξη η ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Εξάλλου είχαν πάρει τα μέτρα τους με εκείνη την "άσχετη" τροπολογία  στο σύμφωνο συμβίωσης. 
Θα λέγαμε πως από τη μεριά της κυβέρνησης ακολουθήθηκε ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων. Στην αρχή μαζί με όλα τα  μπλόκα στήνουν και μερικά δικά τους για να τα αποσύρουν τη στιγμή που πρέπει , δηλαδή την ώρα που αγώνας κορυφώνεται. Στη συνέχεια βγάζουν αγανακτισμένους πολίτες, δημοσιογράφους, κόμματα, που διαμαρτύρονται επειδή τους στερείται το δικαίωμα "ελεύθερης" διέλευσης, και τέλος αναλαμβάνει η  "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη.
Στα δυο πρώτα απέτυχαν μέχρι γελοιοποιήσεως. Όσοι στριμώχτηκαν στις σκάλες του Μαξίμου για διάλογο, απλά ξεφτυλίστηκαν στα μάτια των αγροτών, αλλά και ολόκληρου του λαού ο οποίος στήριξε και στηρίζει των αγώνα των αγροτών. Αγανακτισμένους εναντίον των αγροτών δε βρήκαν. Το αντίθετο. Γύρω από τον αγώνα των αγροτών συσπειρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι εξοργισμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης. Τι έμεινε λοιπόν; Η ποινικοποίηση. Είμαι σίγουρος πως και εδώ θα σπάσουν τα μούτρα τους. 
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΚΚΕ και η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


Ανακοίνωση για την εισαγγελική παραγγελία κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό το σχέδιο ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα των αγροτών. Αυτό το στόχο υπηρετεί και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προς τους κατά τόπους εισαγγελείς, να προχωρήσουν μαζί με τις αστυνομικές αρχές στην καταστολή του αγώνα των αγροτών και στην άσκηση ποινικών διώξεων. Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι "έγκλημα", όπως χαρακτηρίζεται στην εισαγγελική παραγγελία. Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Ευθύνη για την τρομοκρατική εισαγγελική παραγγελία έχουν η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που ενοχοποιούν τους αγροτικούς αγώνες, που μιλούν για πλήγμα στην οικονομία από τα μπλόκα των αγροτών, που καλλιέργησαν τη συστηματική συκοφάντηση του αγώνα τους και των μορφών πάλης, που συλλογικά επιλέγουν.
Επίσης, η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για το ότι δεν κατήργησε το νόμο που θεωρεί ως αδίκημα τις κινητοποιήσεις στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να νικήσει την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει».

  Παρέμβαση της Εισαγγελίας
Προς:
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και
δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

​Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


Δεν υπάρχουν σχόλια: