Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ακόμα και από τα σκουπίδια τους, οι καπιταλιστές, βγάζουν κέρδος

 Η είδηση από χτες κάνει το γύρο του διαδικτύου. Στη Δανία , λέει, τα ληγμένα τρόφιμα δεν τα πετάνε, τα πουλάνε. Το εγχείρημα βαφτίστηκε "καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων". Είδατε όμως; Ο καπιταλισμός , αν μη τι άλλο, ξέρει να ντύνει με ωραίες λέξεις, φραστικά τουλάχιστο, τα εγκλήματα του.
Η ουσία , παρόλα αυτά, παραμένει η ίδια. Ο φτωχός, είτε είναι πολίτης της όποιας χώρας, που δεν έχει στέγη και τα στοιχειώδη  για να ζήσει ή ο πρόσφυγας που επίσης δεν έχει στέγη και τα στοιχειώδη να ζήσει,βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή, με μια ... "μικρή" διαφορά. Ο ένας από τους δύο έχει την ψευδαίσθηση ότι πεινάει, λιμοκτονεί ή και αυτοκτονεί, στην πατρίδα του, διάολε. Δεν παίρνει τους δρόμους , δεν ξενιτεύεται. Μπορεί άνετα να ψάχνει στα σκουπίδια της πόλης του να βρει τροφή, ή αν κάποια στιγμή εξασφαλίσει λίγα ευρώ από κάποιο "παράλληλο πρόγραμμα" μπορεί να πάει να ψωνίσει...από τα ληγμένα και να είναι περήφανος ότι έτσι συμβάλλει δημιουργικά "στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων". Όταν δε έρχεται η ώρα να γίνει "περήφανος λαός" ψηφίζει για να μείνει Ευρώπη με κάθε κόστος. Βλέπει τον  άλλο φτωχό,κατατρεγμένο, που δεν έχει σπίτι ούτε πατρίδα και λέει: "Βλέπεις υπάρχουν και χειρότερα. Δόξασοι ο Θεός!"
  Και φυσικά ο καπιταλιστής κάνει μια χαρά τη δουλειά του, τη στιγμή που ακόμα και τα σκουπίδια του τα μετατρέπει σε κέρδος. Αφού, κατά τη γνώμη μου, αποκλείεται να πουλιούνται τα "ληγμένα" κάτω από την τιμή κόστους παραγωγής. Έτσι , όπως θα έλεγε και ο κάθε ΣΥΡΙΖΑίος, οι επιχειρήσεις αποκτούν κίνητρα για  επενδύσεις , μειώνεται η ανεργία, έρχεται η ανάπτυξη, με την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή πάντα και για να τονωθούν οι επενδύσεις πρέπει να δοθούν χαμηλότερες συντάξεις και μισθοί για να μη χρεωκοπήσουμε και φυσικά ο φτωχοποιημένος λαός να είναι ευχαριστημένος που μπορεί και αγοράζει τα σκουπίδια τους για να ζήσει...
 Μήπως να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία; Να στείλουμε στα σκουπίδια της ιστορίας αυτούς που μας ταϊζουν σκουπίδια;

Δανία: Το πρώτο σούπερ μάρκετ για ληγμένα τρόφιμα στον κόσμο
Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα άνοιξε στη Δανία αυτή την εβδομάδα.

Το κατάστημα με την ονομασία WeFood σκοπεύει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα, δημιουργώντας μια αγορά για τα ληγμένα τρόφιμα και τα αγαθά με φθαρμένες συσκευασίες. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές σε χαμηλές τιμές, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Το εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, ως μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Σε ετήσια βάση, η χώρα των 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων πετάει στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τροφίμων. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων χάνονται ή απορρίπτονται κάθε χρόνο, ισοδύναμοι με το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.

Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες διαθέτουν καταστήματα όπου πωλούνται εμπορεύματα που έχουν φθαρμένες ή παλιές συσκευασίες, η αγορά ληγμένων τροφίμων είναι εξαιρετικά σπάνια, ακόμα και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαγορεύουν στους λιανοπωλητές να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Στο WeFood, οι τιμές βρίσκονται έως και 50%  κάτω από την τιμή λιανικής πώλησης, αν και το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε πελάτες με χαμηλή αγοραστική δύναμη.

«Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία, και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτή την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος», πρόσθεσε
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: