Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Aνακοινώσεις-τοποθετήσεις ΠΑΜΕ στο 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ


 Να αποχωρήσει τώρα η ΟΛΜΕ από την ETUCE
Η ETUCE αποτελεί συνδικάτο μόνο κατ’ όνομα! Η ουσία της δράσης της έγκειται στον εξωραϊσμό της ΕΕ στα μάτια των εργαζόμενων.
Οι σκοποί της οι οποίοι αναφέρονται στο καταστατικό είναι:
  • Να αποτελεί τον κοινωνικό εταίρο για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
  • Να καθορίζει και να προωθεί πολιτικές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Να συμβουλεύει την Εκπαιδευτική Διεθνή για την ανάπτυξη πολιτικών που υλοποιούν οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ.
  • Να προωθεί την ανάπτυξη ισχυρών, ανεξάρτητων και δημοκρατικών συνδικάτων στην Ευρώπη (βλ. συνδικάτα που προσκυνούν την ΕΕ και την εργοδοσία).
Η ETUCE αποδέχεται τη στρατηγική της ΕΕ για την εκπαίδευση και συμμετέχει ενεργά στα προγράμματά της και μέσω αυτών χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Προγράμματα που υλοποιεί από κοινού και με την Ευρωπαϊκή Ένωση των Εργοδοτών στην Εκπαίδευση (EFEE), για την προώθηση:
  • του "νέου σχολείου" που διαμορφώνει το φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων,
  • της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών,
  • του "κοινωνικού διαλόγου" με τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες, για το "πως θα μπαίνουν και πως θα παραμένουν οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους",
  • της κινητικότητας, δηλαδή να βρίσκουν φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, όποτε και με όποιους όρους το χρειάζονται οι εργοδότες,
  • της δημιουργίας της νέας γενιάς στελεχών εκπαίδευσης, που θα πρωτοστατούν στην υλοποίηση όλων των αντιδραστικών επιλογών στην εκπαίδευση, που θα έχουν λόγο για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη ή καθήλωση των εκπαιδευτικών, ακόμα και για την ίδια την παραμονή τους στην εργασία.
Σ’ αυτά τα προγράμματα συμμετέχει και η ΟΛΜΕ. Αντιπρόεδρος δε της ETUCE είναι ο γραμματέας της ΟΛΜΕ και συνδικαλιστής των ΣΥΝ.Ε.Κ. (ΣΥΡΙΖΑ).
Η όποια αναφορά της ETUCE στις "πολιτικές λιτότητας" γίνεται για το πως καλύτερα η εκπαίδευση θα συνδεθεί με τις επιχειρήσεις, στόχο δηλαδή που βάζει και η ΕΕ σύμφωνα με την οποία "η εκπαίδευση είναι μοχλός εξόδου από την κρίση", δηλαδή μοχλός ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η ΟΛΜΕ συμμετέχει καταθέτοντας κάθε χρόνο συνδρομές ύψους περίπου 30 χιλιάδων ευρώ, ενώ προστίθενται και άλλα χρήματα δαπανώντας τα για τη συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της ETUCE.
Πρόκειται για καρκίνωμα στο σώμα του συνδικαλιστικού κινήματος, για μηχανισμό του συστήματος με σκοπό την εξαγορά και την περεταίρω διάβρωση των εκπαιδευτικών σωματείων.
Προτείνεται λοιπόν το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ να αποφασίσει την άμεση αποχώρηση της ΟΛΜΕ από την ETUCE. Τη διακοπή κάθε οργανωτικής σχέσης μαζί της. Για το λόγο αυτό ανακαλεί κάθε στέλεχος της ΟΛΜΕ που συμμετέχει σε όργανα της ETUCE να παύει να αποδίδει συνδρομές προς αυτήν
 
Να διαγραφούν τα Στελέχη της Εκπαίδευσης από τις ΕΛΜΕ και τα Σωματεία

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι αποτελούν κυβερνητικά, κρατικά στελέχη, με αποστολή την προώθηση της βάρβαρης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.
Είναι τα στελέχη που προωθούν την αξιολόγηση, τις συμπτύξεις τμημάτων, τις συγχωνεύσεις των σχολείων, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα στελέχη που επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές, που οδηγούν σε αργία, διαθεσιμότητα και σε απολύσεις τους εκπαιδευτικούς.
Ο ρόλος τους είναι απαραίτητος για την προώθηση ενός σχολείου που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια.
Το σχολείο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το σχολείο των λαϊκών αναγκών που οραματίζεται και παλεύει ο λαός μας.
Τα στελέχη αυτά σύμφωνα και με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες τους. Είναι εξ’ αντικειμένου απέναντι στα συμφέροντα των εκπαιδευτικών.
Μέχρι τώρα, τα στελέχη αυτά ήταν μέλη των σωματείων. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και την αποστολή ενός σωματείου, αλλοιώνει το χαρακτήρα του. Δεν μπορεί στο ίδιο σωματείο να είναι μέλος και ο εργαζόμενος και ο εκπρόσωπος του εργοδότη. Ή θα ανήκει σε εργοδοτική ένωση ή σε ένωση εργαζομένων.
Και εργοδότης του εκπαιδευτικού είναι το αστικό κράτος, το οποίο εκπροσωπούν τα στελέχη εκπαίδευσης που εκείνο διορίζει.
Άλλωστε πολλά από τα παραπάνω στελέχη έχουν περάσει στην ίδρυση ενώσεων ή σωματείων (π.χ. Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων).
Έτσι λοιπόν και επειδή ακριβώς τα στελέχη αυτά αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των σωματείων καλούμε το συνέδριο της ΟΛΜΕ να αποφασίσει: ότι οι Περιφερειακοί Διευθυντές, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι στο εξής δεν μπορεί να είναι μέλη των σωματείων και ως εκ τούτου άμεσα πρέπει να διαγραφούν



 Η τοποθέτηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για το Πειθαρχικό Δίκαιο, τις απολύσεις και την ΠΝΠ 

Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό.
Με το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων ελέγχεται η συμπεριφορά του δημόσιου υπάλληλου, εντός και εκτός υπηρεσίας, ακόμα και για ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία του. Ουσιαστικά, στοχεύουν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Χτυπούν όποιον κλάδο αγωνίζεται, όποιον σηκώνει κεφάλι! Φοβερίζουν και τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Πειθαρχικό δίκαιο, επιστρατεύσεις, αξιολόγηση, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θωρακίζουν το σύστημά τους, επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν το λαό, να τον φιμώσουν.
Από την άλλη, στο νέο σχολείο της αγοράς που ήδη υλοποιείται, θέλουν το δάσκαλο με σκυφτό το κεφάλι, υποταγμένο, χωρίς δικαιώματα, να φοβάται και τη σκιά του, να μην διανοείται καν ότι μπορεί να συγκρουστεί με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου της αγοράς, να διδάξει την ιστορική και επιστημονική αλήθεια.
Το μήνυμα είναι σαφές: θέλουν τον εκπαιδευτικό υπάκουο, φοβισμένο, γρανάζι του συστήματος για να διαπαιδαγωγούν και τις συνειδήσεις της νέας γενιάς στην υποταγή.
Με την "Πράξη νομοθετικού περιεχομένου" η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα, τις ιδιωτικοποίησης, το κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών που είναι αναγκαίες για το λαό. Αρκεί μια απλή Υπουργική Απόφαση για να κλείσουν παιδικοί σταθμοί, ιατρικές δομές, σχολεία, να περάσει σε επιχειρηματικά χέρια η εκμετάλλευση του νερού, να μετακινηθούν οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα.
Μέσω διαθεσιμότητας και κινητικότητας στέλνουν 8.000 εκπαιδευτικούς στο προθάλαμο της απόλυσης.
Καλούμε το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ, τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα σε κάθε οργανισμό, που συγχωνεύεται ή κλείνει, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σύλλογο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε Δήμο και γειτονιά, να παλέψουν για:
  • Κατάργηση του νέου πειθαρχικού δικαίου και κάθε αυταρχικής - αντιεκπαιδευτικής διάταξης (καθηκοντολόγιο, Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας κλπ). Καμιά απόλυση.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καμιά απόλυση - καμιά ιδιωτικοποίηση



Δεν υπάρχουν σχόλια: