Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Αργολίδα: Χρονικό ενός αγώνα που συνεχίζεται


Το μόχθο του ανθρώπου που παράγει, τον πλούτο που περιέχεται στη λαϊκή πάλη, την ομορφιά του αγώνα, την ελπίδα που προβάλλεται μέσα από τη λαϊκή συμμαχία αποφάσισαν να παρουσιάσουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Αργολίδας που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ.
Με ένα 45λεπτο βίντεο μας προσφέρουν μια άλλη ματιά στην Αργολίδα, πίσω από τη μονοδιάστατη βιτρίνα του τουρισμού.
Με εικόνες από τον κάμπο, την παραγωγή, τα ροζιασμένα χέρια αγροτών και εργατών, με τις γυναίκες και τα παιδιά να παίρνουν θέση στο αγωνιστικό μετερίζι, τους αυτοαπασχολούμενους να συμβάλουν στην κοινωνική συμμαχία, με στιγμές ενός αγώνα που σταθερά πια ξεδιπλώνεται με προοπτική τη λαϊκή συμμαχία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή τους.
Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά από την ΠΑΣΥ Αργολίδας, με εικόνες που ποτέ δεν προβλήθηκαν από τα αστικά μέσα ενημέρωσης και που η παράθεσή τους σ' αυτό το βίντεο αποκαλύπτει έναν πλούτο αγωνιστικής δράσης μπροστά στον οποίο στέκεσαι με σεβασμό για το μόχθο, την προσπάθεια, τη δυσκολία που φανερώνει μαζί με την απόφαση για τη συνέχεια «κόντρα σε θεούς και σε διαβόλους», δηλαδή κόντρα στα μονοπώλια και την πολιτική τους έκφραση, όποια κι αν είναι αυτή κάθε φορά. Παρουσιάζεται το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας έτσι όπως είναι, στο καμίνι της διαρκούς πάλης.
Παρουσιάζεται το ιστορικό της καλλιέργειας στην περιοχή με φωτογραφίες άγνωστες στους νεώτερους, στιγμές της παραγωγής ως τις μέρες μας που οι πολλοί ξέρουν ότι στην Αργολίδα παράγουν μόνο πορτοκάλια, δείχνουν πως από τη χειρωνακτική δουλειά περάσαν στη μηχανική, την αγωνία για το νερό, το μπάσιμο των γυναικών στα χωράφια, τις στερήσεις, την απληρωσιά, τα νέα δεινά με την είσοδο στην ΕΟΚ, τη μονοπώληση, την κατάργηση της καλλιέργειας παραδοσιακών προϊόντων, όπως τα καπνά και το θάψιμο των πορτοκαλιών.
Δείχνουν τους αγώνες του σήμερα, το χτίσιμο της ΠΑΣΥ, τις δεκάδες κινητοποιήσεις τους και τα σύγχρονα βάσανα με τα χαράτσια, τους φόρους στα χωράφια, την ένταση των αγώνων.
Με φράσεις που «καίνε», όπως από έναν κτηνοτρόφο που δείχνοντας τα ζώα του είπε: «αυτά είναι τα κουφάλια μας, τα καλύτερα πρόβατα που υπάρχουν, θέλουν να μας τα πάρουν. Αντιστεκόμαστε. Να το πάρουν απόφαση ότι δεν πτοούμαστε», δίπλα σ' έναν οικοδόμο που εξηγεί πως τους συνδέει στον κοινό αγώνα η αλυσίδα της διατροφής κι έναν ακόμα να εξηγεί πως από τον ξεκομμένο παραγωγό περνάνε στην κοινωνική συμμαχία: «με τα πέντε δράμια μυαλό που διαθέτω σας λέω τούτο: ότι εμείς οι τσοπάνηδες, όταν βελάζει το κοπάδι μας, το πάμε σε καλό λιβάδι. Καλούς αγώνες!». 
Στο επόμενο πλάνο, ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος, τα προϊόντα τους, μοιράζονται στους περαστικούς σε μια κινητοποίηση στα διόδια.
Μια πολύ καλή δουλειά, απόδειξη πως η οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια σιωπής που επιβάλει ο αστικός τύπος, βρίσκει τρόπους διάδοσης των μηνυμάτων της.
Εύγε!
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: