Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Διανομή «εντυπώσεων» προς ανέργους και ακτήμονες

Για προχωρημένες συζητήσεις με την Εκκλησία, μιλά η κυβέρνηση
Στο «παιχνίδι» δημιουργίας εντυπώσεων σχετικά με την ενοικίαση φτηνής γης για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση μπήκε και η Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Οποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του».
Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου έδωσε τροφή για περαιτέρω επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης μια μέρα μετά, με δήλωσή του στο ΜΕΓΚΑ ανέφερε ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε όσους έχασαν τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Οπως δήλωσε ο υπουργός: «Η Εκκλησία διαθέτει περισσότερα από 500.000 στρέμματα που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα από τα οποία περίπου τα μισά είναι γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα υπόλοιπα είναι βοσκότοποι που προσφέρονται για κτηνοτροφία. Τα κτήματα αυτά δεν θα μεταβιβαστούν στους ακτήμονες αλλά θα παραχωρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα». Το θέμα, βέβαια, είναι ότι η Εκκλησία ήδη νοικιάζει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια, πολλές από τις οποίες μάλιστα βγάζει σε πλειστηριασμό, για να έχει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το πόσες και τι εκτάσεις σχεδιάζει να βάλει στο σχέδιο καλλιέργειας η Εκκλησία, σε πόσους και με τι όρους θα γίνει κάτι τέτοιο, αφού τίποτα ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, το θέμα είναι ότι με τέτοιες πρακτικές δε λύνεται το πρόβλημα της τεράστιας ανεργίας στις πόλεις, ούτε πρόκειται να αναπτυχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών νέων και παλαιότερων. Οσο ακολουθείται η πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και των μνημονίων, οι άνεργοι δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια χωρίς κεφάλαιο και στήριξη, ενώ έτσι όπως έχουν τα πράγματα δε συμφέρει τους ήδη υπάρχοντες αγρότες να καλλιεργήσουν, επειδή δεν βγάζουν το αναγκαίο εισόδημα επιβίωσης και για την κτηνοτροφία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: