Με «κοινό παρανομαστή» την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και... από το ένα στο άλλο αντιλαϊκό «ισοδύναμο» εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο και στα υπόλοιπα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο και της χτεσινής ατζέντας, όπως οι «τρόποι» ενίσχυσης της αντιλαϊκής φοροληστείας και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η οποία αποτελεί «όχημα» για τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας.
Ειδικότερα:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Το επίδικο ζήτημα αφορά στον προσδιορισμό των περικοπών στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των φόρων και από την πλευρά των νέων συντελεστών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο. Τα σχετικά παζάρια εξελίσσονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, τόσο στο επίπεδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, όσο και μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, που από την πλευρά τους υπολόγιζαν τα «δημοσιονομικά οφέλη» που προκύπτουν με κάθε σενάριο.
Με βάση όσα εξετάζονται, προβλέπεται μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ ή στην «καλύτερη» περίπτωση στα 1.800 ευρώ, από 2.100 σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 7.000 - 8.000 ευρώ. Παράλληλα, «παίζει» η αύξηση των συντελεστών ακόμη και από το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος, καθώς και οι «αλλαγές» στα επόμενα εισοδηματικά κλιμάκια. Αυτόματα επέρχονται μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο (9.550 ευρώ).
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα...
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση, την οποία θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν ξανά πιθανώς το Σάββατο, σε νέα συνάντηση. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα με εξαίρεση ένα μέρος των δανείων πρώτης κατοικίας που προστατεύονται, ενώ συζητούν και την εξαίρεση μερικών συνδεδεμένων» (δανείων που έχουν ενέχυρο την πρώτη κατοικία).
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, όπως και τα δάνεια επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται «μικρομεσαίες», αφορά στη δυνατότητα πώλησης από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» και όχι την προστασία από πλειστηριασμούς. Σε αυτούς θα μπορούν να προχωρήσουν και οι ίδιες οι τράπεζες. Αλλωστε, με προηγούμενο νόμο, η κυβέρνηση φρόντισε να «χαλαρώσει» το όποιο καθεστώς προστασίας... Σε επόμενη φάση, η Τράπεζα της Ελλάδας θα καταρτίσει το νέο Κώδικα Δεοντολογίας (προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο), σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά των πλειστηριασμών.
«Σοβαρές δεσμεύσεις» θέλει το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, με δεδομένες τις αντιλαϊκές συντεταγμένες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ου. Μάρει, σημείωσε χτες ότι «το ΔΝΤ συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα». Για μια ακόμη φορά, επιβεβαίωσε ότι αυτές οι προϋποθέσεις συνδέονται με την ανάληψη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης «συγκεκριμένων σοβαρών δεσμεύσεων», με ταυτόχρονη γενναία ελάφρυνση του κρατικού χρέους από την πλευρά των Ευρωζώνης.
Ο ίδιος απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για την «πρόοδο» των διαπραγματεύσεων ή το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους. Οπως ανέφερε, το Ταμείο, κατά την πάγια τακτική του, δεν σχολιάζει ζητήματα σχετικά με τη διαπραγμάτευση, όσο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν έχει εικόνα αναφορικά με την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ (15-17/4), ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι «πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα».
«Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση», ανέφερε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου