Την φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τουρκία, πρότεινε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, την ώρα που αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν να πιεστεί η Αθήνα για να δεχθεί «βοήθεια» στον έλεγχο των συνόρων της, προκειμένου να περιορίσει τα προσφυγικά κύματα που έρχονται, κυρίως από τη Συρία.
Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γιούχα Σίπιλα, η Μέρκελ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των «εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει».
«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την ανάγκη εγκατάστασης «hot spots» σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τα «hot spots» αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισαν, με τον κ. Σίπιλα να επισημαίνει ότι η Φινλανδία θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, υποδεχόμενη περίπου 2.400 πρόσφυγες.
Πηγή:902.gr