Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Συμβαση μηδενικών ωρών. Η νέα μορφή δουλείας.

Το "έργο" που παίζεται αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία συγκαταλέγεται στα προσεχώς για τους εργαζόμενους στην Ευρώπη τουλάχιστο. Είναι αυτό που θα ζήσουν σύντομα όλοι οι εργαζόμενοι  και στη χώρα μας. Είναι η ανάπτυξη που υπόσχονται για να ξεπεραστεί η κρίση. Είναι τα μέτρα του 4ου μνημονίου που κάποια στιγμή θα υπογραφεί. Eίναι  το επιστέγασμα της  επιθετικότητας του κεφαλαίου.Έτσι  σκοπεύει να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του. Δεν υπάρχει πλέον όριο στην επιθετικότητα του. Είναι απολύτως ξεσαλωμένοι, όσο η εργατική τάξη παραμένει απαθής και μοιρολατρική έρμαιο των συμβιβασμλένων-ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θύμα του κάθε οπορτουνιστή πολιτικάντη.
Μπορεί εύκολα πια να διαπιστώσει κάποιος το μένος των  καπιταλιστών για τις κατακτήσεις των εργαζομένων οι οποίες επιτεύχθηκαν  και με την "απειλή" του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μπορεί να καταλάβει ακόμα πιο εύκολα  γιατί πάλεψαν με νύχια και με δόντια να διαλύσουν κομμουνιστικά κόμματα ή να εξαγοράσουν τις ηγεσίες τους.
ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙ΄ΑΥΤΌ ΤΟ ΚΚΕ  ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΚΑΘΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥΣ.
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ.
ΤΡΕΜΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ,
ΟΤΙ...
Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ, ΚΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΒΕΒΑΙΟΣ....
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ.
Διαβάστε το ρεπορταζ της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Ο αριθμός των Βρετανών οι οποίοι δηλώνουν ότι εργάζονται με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», οι οποίες δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση για τις ώρες που εργάζεται ο εργαζόμενος ούτε για την αμοιβή του, αυξήθηκε το 2014 κατά ένα πέμπτο περίπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών είναι δημοφιλής πρακτική ανάμεσα τους εργοδότες των κλάδων φιλοξενίας, κοινωνικής πρόνοιας και επιμόρφωσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), 744.000 άτομα, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,4% της εργατικής δύναμης στη Μεγάλη Βρετανία, εργάζονταν με τέτοιου είδους συμβάσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με 624.000 ένα χρόνο νωρίτερα.
Ένα μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι εργάζονται με τέτοιου είδους συμβόλαια, ανέφερε η ONS.
Έρευνα της ONS η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο και επικεντρώθηκε στον αριθμό των συμβολαίων μηδενικών ωρών αντί για τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις, έδειξε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρονται με όρους μηδενικών ωρών ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός στο 1,5 εκατομμύριο.
Το ποσοστό της ανεργίας στη Μ. Βρετανία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, στο 5,6% από το 7,8%, αν και κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η μείωση οφείλεται στην αύξηση της αυτοαπασχόλησης και τις επισφαλείς μορφές εργασίας.
Οι υποστηρικτές των συμβολαίων μηδενικών ωρών ισχυρίζονται ότι οι συμβάσεις αυτές προσφέρουν ευελιξία σε εργοδότες και υπαλλήλους. Τα εργατικά συνδικάτα αντιτείνουν ότι με τις συμβάσεις αυτές οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ενοικιάσουν ακίνητα, να πάρουν δάνειο ή αναρρωτική άδεια.
Σύμφωνα με την ONS, το 40% των εργαζομένων με συμβάσεις μηδενικών ωρών δήλωσαν ότι ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανότερο να συνάψουν τέτοια συμβόλαια είναι οι γυναίκες, οι φοιτητές και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με την ONS.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: