Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Εκεί που ο μόχθος γίνεται Τέχνη


Και χτες η Εκθεση πλημμύρισε από παιδιά
Ενθουσιασμένοι δήλωναν οι μαθητές της Εκτης Τάξης Δημοτικού Σχολείου Περάματος καθώς περιδιάβαιναν στην Εκθεση εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο» που λειτουργεί στο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά.
Τους μαθητές με τους δύο δασκάλους τους υποδέχτηκε ο γλύπτης Χ. Δαραδήμος, εξηγώντας τους πως «ο χώρος αυτός δεν είναι μουσείο, ούτε εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας χώρος σκληρής δουλειάς καθώς εκεί κατασκευάζονταν και επισκευάζονταν πλοία. Σ' αυτόν εδώ το χώρο οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τους εργάτες, παρακολούθησαν το σκληρό τρόπο δουλειάς και εμπνεύστηκαν τα έργα που θα δείτε. Υπάρχουν και έργα εμπνευσμένα από την κρίση και την ανεργία». Κάποια παιδικά πρόσωπα σκοτείνιασαν, ίσως γιατί αυτές οι λέξεις είναι τόσο γνώριμες και οικείες για εκείνα. Εδειχναν ενθουσιασμένα, συζητούσαν μεταξύ τους για το έργο που τους άρεσε, ρωτούσαν τους δασκάλους τους και τους καλλιτέχνες, που βρίσκονταν εκεί, για το τι συμβολίζει κάθε έργο. Στη συνέχεια ο Χ.Δαραδήμος οδήγησε τα παιδιά έξω από το μηχανουργείο για να δουν ένα μικρό καράβι που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο που οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν ή κατασκεύαζαν τα γλυπτά. Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ναυπηγοξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι, εργάτες από τη μια και οι καλλιτέχνες από την άλλη... Εκεί, όπου η σκουριά «ποτίζει» τα πάντα και ο ήχος του μόχθου συναντά τη σιγανή μουρμούρα της θάλασσας, εικαστικοί δημιουργοί κατέθεταν τη δική τους μαρτυρία.
Η έκθεση συνεχίζεται με ποικίλες εκδηλώσεις ως και την Κυριακή το βράδυ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σήμερα από τις 6-7 μ.μ. αφιέρωμα σε πολύ αξιόλογες ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας. Αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ. επίσης θα παιχτεί η παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» από τη θεατρική Ομάδα «Αλέκα Παΐζη». Επίσης την Κυριακή, 6.30 μ.μ., είναι προγραμματισμένη συζήτηση με θέμα: «Οι αγώνες είναι Τέχνη του λαού και η Τέχνη όπλο του». Και συναυλία του Βασίλη Βασιλάτου «Ιστορίες για κρουστά».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: