Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα που δεν αφήνουν κανέναν και τίποτα όρθιο

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, χρονιά στην οποία σκοπεύουν να φορτώσουν στο λαό το μεγαλύτερο βάρος από τα προβλεπόμενα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Τα 10,5 δισ. ευρώκαρατομούνται από τα κάθε είδους κρατικά κονδύλια που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες, ενώ ακόμη 3 δισ. ευρώ υπολογίζουν να αρπάξουν από την παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων και από τα άλλα χαράτσια. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πληροφορίες, το μέγεθος της φοροεπιδρομής που θα εξαπολυθεί ενάντια στα λαϊκά στρώματα θα υπερβαίνει κατά πολύ τη μαζική λεηλασία εισοδημάτων που παρατηρήθηκε με τα φετινά εκκαθαριστικά.
Οι εργατοϋπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, όλοι οι συνταξιούχοι (περίπου 2,8 εκατομμύρια), 1 εκατ. σημερινοί δικαιούχοι κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων, οι εργαζόμενοι στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, φτωχομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά νοικοκυριά, έχουν να αντιμετωπίσουν τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων.
Κοντά στα 8 δισ. ευρώ έχουν υπολογίσει τις παραπέρα «εξοικονομήσεις», από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «σκληρό πυρήνα», δηλαδή από μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Συγκεκριμένα:

-- Συντάξεις: Καταργούν και τα τελευταία απομεινάρια για τη 13η και 14η τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, αρπάζοντας από τους συνταξιούχους από 800 ευρώ το χρόνο. Ειδικά για τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ εξετάζεται είτε η μείωση της βασικής σύνταξης κατά 30 ευρώ το μήνα (330 από 360 ευρώ σήμερα) είτε η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, που θα ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων.
-- Μείωση στο συνολικό ποσό της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). Προβλέπεται κλιμακούμενη καρατόμηση, που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ισχύσει για τα ποσά από 700 ευρώ το μήνα. Η κλοπή ξεκινά με συντελεστές που διαμορφώνονται από 1% ή 2% για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που εφαρμόζονται από το πρώτο ευρώ της σύνταξης, με κλιμάκωση σε 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
-- Νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
-- Αύξηση ενσήμων για τη θεμελίωση δικαιώματος ελάχιστης σύνταξης στα 6.000 από τα 4.500 σήμερα. Το νέο μέτρο έρχεται σε μια περίοδο που η επίσημη ανεργία μαζί και και η ανασφάλιστη εργασία θεριεύουν και τα ένσημα έχουν γίνει δυσεύρετα όσο ποτέ άλλοτε. Με το μέτρο αυτό απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που τώρα δε θα αποκτούν ποτέ δικαίωμα στη σύνταξη.
-- Περικοπές σε συντάξεις λόγω μείωσης ειδικών μισθολογίων: Το μέτρο αφορά σε πρόσθετες περικοπές συνταξιούχων (απόστρατοι Σωμάτων Ασφαλείας, συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί κ.ά.).
-- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους. Το νέο μέτρο, για τη μεγάλη γκάμα των εργαζομένων σημαίνει παραπέρα απώλειες 1.000 ευρώ το χρόνο.
-- Κατάργηση ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από 65 χρόνων.
-- Κατάργηση εποχιακών επιδομάτων (ΟΑΕΔ): Εποχιακά επιδόματα, με την προϋπόθεση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων ετησίως παίρνουν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δασεργάτες, μισθωτοί στον επισιτισμό και τουρισμό κ.ά.
-- Πρώην ΔΕΚΟ: Ανατιμήσεις 25% προβλέπονται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Από την 1η Γενάρη 2013 η τιμή του «ενιαίου εισιτηρίου» στην Αθήνα θα φτάσει στο 1,75 ευρώ (από 1,40 ευρώ σήμερα). Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν σε ανάλογες τρανταχτές ανατιμήσεις και σε άλλα τιμολόγια.
-- «Εξορθολογισμός» εφάπαξ: Το μέτρο ακουμπάει τόσο μελλοντικούς όσο και τους σημερινούς συνταξιούχους, από τους οποίους με μορφή μηνιάτικης παρακράτησης αρπάζουν μέρος του ποσού που χορηγήθηκε. Οι περικοπές ξεκινούν από το 22% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο.
Φόροι και χαράτσια
Πέρα και ξέχωρα από τα παραπάνω, ετοιμάζουν βροχή από νέα χαράτσια, τα οποία και θα ενσωματώσουν στο νέο φορολογικό νόμο. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει πρόβλεψη για παραπέρα διόγκωση των φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η τρικομματική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει ένα φορολογικό πογκρόμ σε βάρος των εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων, μέσω της κατάργησης, ουσιαστικά της φορολογικής κλίμακας και της επιβολής ενιαίου συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων, ο οποίος λέγεται ότι θα είναι 35% για όλα τα εισοδήματα πάνω από τα 16.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει σημαντική επιβάρυνση σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 16.000 ευρώ, ενώ ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τα ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα.
Ακόμα:
-- Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί το αφορολόγητο ποσό που ισχύει για τα παιδιά των μισθωτών και συνταξιούχων.
-- Θα αυξηθεί η φορολογία των τόκων από καταθέσεις, από το 10% στο 15%.
-- Σφαγείο ετοιμάζουν για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Καταργείται το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο (5.000 ευρώ). Σύμφωνα με «διαρροές» από τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, ο φορολογικός συντελεστής απογειώνεται στο 35% και εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ.
-- Φόροι κατοχής περιουσίας, ή όπως αλλιώς τους βαφτίσουν, μπαίνουν σε κάθε σπιθαμή γης, σε αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου περιοχές, με «εξαίρεση» εκτάσεις που εκμεταλλεύονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα τα θεωρούν «πραγματικά», θα τα αθροίζουν δηλαδή με τα άλλα εισοδήματα, απογειώνοντας παραπέρα τη φοροληστεία στη λαϊκή κατοικία.
-- Διαλύουν τις ελαφρύνσεις που αφορούν στις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.) βάζοντας σε εφαρμογή εισοδηματικά κριτήρια, όπως δηλαδή κάνουν και με τα προνοιακά επιδόματα. Τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 8 σε 3 ή 4, εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους.
-- Μείωση της προβλεπόμενης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, από 11% σε 7%.
-- Καταργούνται οι μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσουν σε περιορισμένο αριθμό και μόνο στις ακριτικές περιοχές.
-- Προχωρούν σε μεγάλη μείωση και του «ανώτατου φορολογικού συντελεστή» που ισχύει στα προσωπικά εισοδήματα (45%) και που αφορά σε πολύ μεγάλα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο!
Άρθρο του Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: