Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Αλήθεια, ποιος ωφελείται;

To ιδεολογικοπολιτικό "σκορποχώρι" του ΣΥΝ (;) - ΣΥΡΙΖΑ(;)  χτύπησε πάλι. Με σημερινό δημοσίευμα της η ΑΥΓΗ εγκαλεί το ΚΚΕ που δεν συμμετέχει στη διακομματική για την παιδεία. Νομιμοποιούν , τουλάχιστον , με την παρουσία τους τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΔΝΤ, του μνημονίου, του σφαγιασμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, του εργασιακού μεσαίωνα, της φτώχειας. Είναι λοιπόν υπόλογο κατά τη γνώμη τους το ΚΚΕ που δε συμμετέχει ως χειροκροτητής σε αυτό το προμελετημένο έγκλημα κατά της παιδείας. Αμφιβολία για το ρόλο που παίζουν δεν είχαμε ποτέ. Σε αυτές τις εκλογές όμως, για τον άθλιο ρόλο του υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ, ο λαός πρέπει να τους εξαφανίσει πολιτικά.
Θεωρώ ότι το κείμενο δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική  αυτή την εποχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ........



Ποιος οφελείται ;
Κάρης Κ. 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/10/2010
Η άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει στη διακομματική επιτροπή για την παιδεία που ζητά η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο μια συμπεριφορά που δυστυχώς θεωρείται επαναστατική. Τα ξεκίνησε αυτά το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 70 που καλλιεργούσε την γραμμή της “αδέσμευτης” αντιπολίτευσης, αδέσμευτης από προγραμματικές θέσεις. Τα κόμματα αριστεράς τότε επεδίωκαν, υπό όρους, τη συμμετοχή σε διακομματικές επιτροπές για να αποσπάσουν μεταρρυθμιστικά μέτρα που τα θεωρούσαν αναγκαία.
Με τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβερνητικό και άφησε την κληρονομιά της “αδέσμευτης” αντιπολίτευσης στα κόμματα της αριστεράς. Τα επιχειρήματα που επιστρατεύονται για να δικαιολογήσουν την αποχή από τον διάλογο είναι εξόχως αδύνατα.
Γράφει η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ: “Θεωρούμε ότι η διαβούλευση έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση: Έρχεται ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών στο σχολείο, στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής που έχει στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης... Για τους λόγους αυτούς σας ενημερώνουμε ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην Εθνική Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία.”
Η λογική βεβαίως λέει ότι η διαβούλευση δεν έχει δεδομένο χαρακτήρα, εξαρτάται από τι θα πουν όσοι συμμετάσχουν. Και κανένα κόμμα δεν είναι υποχρεωμένο να δέχεται τους κυβερνητικούς στόχους. Με δυο λόγια το ΚΚΕ εγκαταλείπει τη μάχη της ατζέντας του διαλόγου στην κυβέρνηση, ίσως γιατί πιστεύει ότι έτσι ωφελείται το μαζικό κίνημα.
Όμως είναι δυνατό στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής του κράτους να αναπτυχθεί κίνημα έξω από τα προβλήματα και τις ανάγκες αλλαγών σε αυτούς του τομείς ; Είναι κατανοητή η άρνηση διαλόγου για θεσμούς ή πολιτικές των οποίων την κατάργηση ζητά το ΚΚΕ. Δηλαδή, προφανώς, δεν μπορεί να μετάσχει σε επιτροπή για την καλύτερη ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο του Αφγανιστάν.
Όμως για τη παιδεία; Που την πονά και τη πληρώνει βαριά η ελληνική οικογένεια; Που τη θέλουν οι εργαζόμενοι καλύτερη για τα παιδιά τους;
Σήμερα, η υποβάθμιση της παιδείας είναι η πιο ύπουλη επίθεση στηη ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Πιο ύπουλη από το κόψιμο των μισθών. Είναι η καθήλωση των νέων από τις λαϊκές οικογένειες καθώς θα έχουν όλο και λιγότερα μορφωτικά εφόδια. Παιδεία καλή, σύγχρονη για όλα τα παιδιά και τους νέους είναι το δημοκρατικό αίτημα. Για σήμερα. Όχι για μεθαύριο. Γιατί - με την αποχή από τον διάλογο - πρέπει όλα να αφεθούν στους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι φανερό... η ΑΥΓΗ είναι πλέον εφημερίδα και της... ΔΗΑΡΙ! Μιλάμε, ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον. ΠΑΣΟΚοι με περικεφαλαία...

kolokotronis είπε...

Αντί να τραβήξουν τον Μητρόπουλο προς την Αριστερά(τρομάρα τους),τούς τραβάει μιά χαρά ο Μητρόπουλος προς το ΠΑΣΟΚ! Ναί ρε, να πάτε στον στημένο διάλογο για να περάσετε την γραμμή σας στα κυβερνητικά στελέχη! Τι οππορτουνισμός,θεέ μου! Αλλά τέτοιοι ήσαν πάντα!