Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Oι πλούσιοι, πλουσιότεροι!

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ
Αλώβητοι και ενισχυμένοι οι καπιταλιστές από την καπιταλιστική κρίση
Η πανδημία και η καπιταλιστική οικονομική κρίση που επισπεύστηκε βύθισε τους λαούς στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια. Αλώβητοι ή και ενισχυμένοι βγαίνουν όμως οι καπιταλιστές, όπως δείχνει η Εκθεση Παγκόσμιου Πλούτου (World Wealth Report) της συμβουλευτικής εταιρείας «Capgemini», καθώς ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και συγκεντρώνεται σε «λίγους». Τόσο το 2019, όσο και τους πρώτους μήνες του 2020 κατά το κοινώς λεγόμενο, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι.
Η Εκθεση μετρά εκατομμυριούχους σε 71 χώρες κάθε χρόνο και υπολογίζει το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Ο συνολικός πλούτος αυξήθηκε το 2019 κατά 8,6% σε σύγκριση με το 2018, σε συνολικά 74 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στις οικονομικές και παραγωγικές «επιδόσεις» και των 7,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στη Γη μέσα σε ένα έτος.
Υπήρχαν 19,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία υπό επένδυση άνω του 1 εκατ. δολαρίων παγκοσμίως. Ο αριθμός των υπερ-πλούσιων, δηλαδή εκείνων που κατέχουν περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια, αυξήθηκε κατά 9,1% σε 183.400 άτομα παγκοσμίως. Οι κορυφαίοι εκατομμυριούχοι προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Κίνα. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 62% των πλούσιων του κόσμου.
Αστρονομικά κέρδη στην πανδημία
Στο μεταξύ, η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «Bloomberg» ανέλυσε επίσης τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις για το πώς οι καπιταλιστές βγήκαν από την κρίση. Σαν συνολικό συμπέρασμα προκύπτει πως ο αντίκτυπος στους πλούσιους του κόσμου είναι αρκετά περιορισμένος και ορισμένοι από αυτούς συγκαταλέγονται στους ακόμη πιο κερδισμένους. Να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν γίνεται αναφορά σε «ομίλους» - όπως π.χ. φαρμακοβιομηχανία, ιατρικός εξοπλισμός κ.λπ. - αλλά σε πρόσωπα και συγκεκριμένα καταγράφει τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires τους τελευταίους έξι μήνες ο ιδρυτής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, αύξησε την περιουσία τους κατά 63,5 δισ. δολάρια, αφού λόγω της πανδημίας οι μετοχές του ομίλου εκτινάχθηκαν. Ακολουθούν ο ιδρυτής της «Tesla», Ιλον Μασκ, ο πρώην επικεφαλής της «Microsoft», αλλά και ο Κινέζος ιδρυτής του διαδικτυακού ομίλου «Tencent», γνωστός ως Pony Ma.
Ο Ερικ Γιουάν, κάτοχος του συστήματος βιντεοδιάσκεψης «Zoom» αύξησε την περιουσία του κατά 272%, σε μια εποχή όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε τηλεργασία, ο Τρέβορ Μίλτον, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ηλεκτροκίνητων φορτηγών «Nikola», κατά 263% λόγω της ανόδου στο χρηματιστήριο. Ο Γερμανός Τομπίας Λίτκε, συνιδρυτής και επικεφαλής της «Shopify», ενός παρόχου λογισμικού ηλεκτρονικού εμπορίου, αύξησε την περιουσία του πάνω από 150% φέτος, σε 8,6 δισ. δολάρια.
Οσο για τους λιγότερο κερδισμένους της κρίσης, η «Capgemini» εκτιμά πως ορισμένες από τις ζημίες έχουν καλυφθεί από την πρόσφατη ανάκαμψη στα χρηματιστήρια: «Μετά την απότομη πτώση του Μαρτίου σημειώθηκε μια εκπληκτικά ισχυρή αύξηση»...
ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: