Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Η ομιλία του Θανάση Παφίλη (κείμενο) για τα καλλιστεία αντιφασισμού των αστικών κομμάτων

 

Τη συγκεκριμένη ομιλία  , ξεβράκωμα κυριολεκτικά των αστικών κομμάτων, την βρήκα δημοσιευμένη στα πρακτικά της Βουλής και την αναδημοσιεύω αυτούσια. Οποιαδήποτε λάθη ορθογραγικά ή συντακτικά δε βαραίνουν τον γράφοντα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι είναι αδύνατον σήμερα να μην ξεκινήσουμε, παρ’ ότι έγινε η συζήτηση το πρωί, με το θέμα της Χρυσής Αυγής. Θα επαναλάβω ορισμένα πράγματα, γιατί η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως, όχι για την Αίθουσα, αλλά κυρίως για έξω και όσους μπορεί να μας βλέπουν.

Θα λέγαμε πρώτα απ’ όλα να σταματήσει η προσπάθεια -α το πω όπως το λέτε, παρότι εμείς δεν συμφωνούμε- κεφαλαιοποίησης της σωστής απόφασης του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, πολύ περισσότερο που δεν ακούστηκε ίχνος, κύριε Υπουργέ, αυτοκριτικής από τα άλλα κόμματα. Κανένας δεν βγήκε, δεν είχε το μπόι και το θάρρος να πει: «Ναι, κάναμε λάθος. Υποτιμήσαμε» ή οτιδήποτε τέλος πάντων.

Κανένας δεν το είπε αυτό, για τη στάση που είχαν τα άλλα Κόμματα απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Σε ό,τι μας αφορά, γιατί αλήθεια δίκασε το δικαστήριο, αλήθειες λέμε κι εμείς, από την πρώτη στιγμή, από θέσεις αρχών τοποθετηθήκαμε χαρακτηρίζοντας ναζιστική, φασιστική, εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή και μέσα στη Βουλή και έξω από τη Βουλή. Και πρέπει να θυμηθείτε όλοι σας, όσοι ήσασταν και όσοι δεν ήσασταν, την αντιμετώπιση που είχαμε και από τον Προεδρεύοντα της Βουλής. Και επειδή έτυχε εκ μέρους του ΚΚΕ να είμαι αυτός που έκανε αυτήν την αναφορά μέσα στη Βουλή, με επανέφερε να σταματήσω τους χαρακτηρισμούς. Φυσικά συνέβη το αντίθετο. Τα είπα πιο δυνατά.

Θα πρέπει να θυμηθούν όλοι τις μεγάλες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις του ΚΚΕ να μην προσκαλούνται τα φασιστικά τέρατα σε εκδηλώσεις, πράγμα που στελέχη άλλων Κομμάτων με εξαιρέσεις, βέβαια, δεν το έκαναν και δεν το κάνουν,  όπως και όλες οι Κυβερνήσεις.

Απευθύνομαι και στον ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε τη σημαία ψηλά. Όταν είπα στον κ. Βίτσα: «Γιατί καλείς τους Χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο;», είπε: «Γιατί είναι θεσμικό Κόμμα». Αυτή ήταν η απάντηση. Και πήγατε εσείς και οι Χρυσαυγίτες.

Τα ίδια συνέβησαν και σε δήμους, σε μαζικούς φορείς, παντού. Τα ίδια συνέβησαν και στον Δήμο τώρα αυτές τις μέρες -και θα τα πω έτσι δυνατά αυτές τις μέρες- όταν ο Δήμαρχος του Περάματος -ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι και έτσι είναι- έβαλε και έσβησαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής. Συνελήφθηκε δημοτικός σύμβουλος δικός μας στην Αρτέμιδα. Φυσικά παρενέβη και το Υπουργείο, για να είμαι ειλικρινής, και απελευθερώθηκε αμέσως, γιατί πήγε και έσβησε εμετικά χρυσαυγίτικα συνθήματα έξω από το σχολείο.

Επομένως, δεν είναι μικρής σημασίας αυτά που λέω ούτε τα λέμε για να δικαιωθούμε. Δεν έχουμε και ανάγκη άλλωστε. Όμως, έχουν σημασία οι αντιπαραθέσεις οι ιδεολογικές από την πλευρά του ΚΚΕ,  που από θέσεις αρχής και χωρίς να παίζει πολιτικά παιχνίδια, που έπαιξαν όλα μηδενός εξαιρουμένου τα αστικά Κόμματα, αντιπαρατέθηκε και σκληρά, μάλιστα, με τη Χρυσή Αυγή όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω -και μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως έξω από τη Βουλή- όταν οι άλλοι σιωπούσαν, όταν στελέχη σας καμάρωναν και τους καλούσαν σε όλες τις εκδηλώσεις. Θα πω παρακάτω.

Ρωτάμε, λοιπόν: Αλήθεια, εσείς που βγαίνετε στα κεραμίδια δεν γνωρίζατε τι είναι και τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή ανεξάρτητα αν την ψήφισε ο ελληνικός λαός; Δεν διαβάσατε τα έντυπά τους; Ποτέ δεν διαβάσατε που είχαν τον Χίτλερ πρωτοσέλιδο, που είχαν όλους τους φασίστες δολοφόνους και τους υμνούσαν στην επέτειο του θανάτου τους και λοιπά; Δεν γνωρίζατε την ιδεολογία τους; Δεν βλέπατε, δεν ακούγατε τις ομιλίες των στελεχών τους; Σε όλους σας απευθύνομαι, σε εσάς.

Δεν ακούγατε τον Μιχαλολιάκο που τροχούσε τη λόγχη στο πεζοδρόμιο, που έλεγε ότι «είμαστε η γενιά των ηττημένων του 1945»; Δεν τα ξέρατε όλα αυτά; Δεν ξέρατε το ξεσάλωμα κυριολεκτικά; Δεν βλέπατε πώς λειτουργούσαν; Έμπαιναν σε λαϊκές αγορές, έκαναν μπλόκα στον Άγιο Παντελεήμονα, εκβίαζαν τους Πακιστανούς και με νταβατζιλίκι τους έπαιρναν λεφτά, αλλιώς «θα σε κάψουμε», τους έδερναν, τους μαχαίρωναν. Οι τηλεοράσεις τα έδειχναν όλα.

Εσείς τι κάνατε αλήθεια και τώρα βγαίνετε στα κεραμίδια; Εννοώ και εσείς.  Αφήστε τα αυτά.

Λέω, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα ξέρατε. Γνωρίζατε το τι έκαναν και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα; Γιατί αυτή η ολιγωρία; Δεν θα ζητήσετε ένα συγγνώμη; Δεν θα πείτε ότι κάνατε λάθος; Όλες οι Κυβερνήσεις.

Μείναμε εμείς να είμαστε το μαύρο πρόβατο, όπως λέγατε. Ευτυχώς, που είχαμε σηκώσει σημαία και λέγαμε ότι είναι υπόθεση μεγάλη και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Θέλετε, λοιπόν, επειδή ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, με αυτήν την έπαρση -κατεβείτε λίγο από το καλάμι- να σας διαβάσω δηλώσεις στελεχών όλων των Κομμάτων σχεδόν για τη Χρυσή Αυγή -και Βουλευτών και κορυφαίων, μάλιστα,  δημοσιογράφων που είναι στην παράταξή σας- τι έλεγαν τότε για τη Χρυσή Αυγή; Να σας διαβάσω ή να σας πω ή να μπείτε στο Youtube και να τα βρείτε, γιατί υπάρχουν ευτυχώς οι διάφοροι επιφανείς δημοσιογράφοι, κορυφαίοι, που καλούσαν τους Χρυσαυγίτες σε συνεντεύξεις; Και γιατί σταμάτησε αυτή η ιστορία;  Θα τα πούμε για να τα ξέρει ο ελληνικός λαός. Γιατί εμείς αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε συζήτηση που θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής και μας ακολούθησαν -αυτό είναι θετικό- και τα άλλα Κόμματα μετά και για αυτό  εξαφανίστηκαν.

Μόνο η κρατική ΕΡΤ, κύριε Ραγκούση και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, έλεγε: «Δεν μπορώ. Πρέπει να τους βάλω τις ομιλίες, πρέπει να τους παρουσιάσω, γιατί είναι θεσμικό Κόμμα, εκλεγμένο στη Βουλή». Ναι ή όχι; Είναι αλήθεια αυτά που λέμε;

Είναι αλήθεια, κύριε Τσιάρα, ή όχι; Κι,  όμως, δεν βρίσκει κανένας να πει καμμία κουβέντα σήμερα για όλα αυτά. Και σήμερα εμφανιστήκατε όλοι να οικειοποιηθείτε την πάλη κατά του φασισμού. Δεν θα πω ντροπή. Θα πω: «Κρείττον το σιγάν». Και καλύτερο είναι η αυτοκριτική απέναντι στον ελληνικό λαό.

Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα. Δεν μας αρέσει να αρχίσουμε την ονοματολογία, ποιος είπε τι, πού ούτε κάνουμε κουτσομπολιό, πολιτική κριτική κάνουμε. Σκληρή μεν είναι, αληθινή δε.

Άλλα ζητήματα, κύριε Υπουργέ, θα αναφέρω. Η μεγάλη επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων Κομμάτων στην πορεία είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλήθεια, σας ρωτάω και εσάς και όλους σας: Δεν γνωρίζετε ποια είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στα λόγια, αλλά και στην πράξη, απέναντι στον φασισμό; Δεν γνωρίζετε –και μην πείτε «όχι»- τη διαστρέβλωση, την πλαστογραφία της ιστορίας που κάνει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αθωώνοντας στην πραγματικότητα τους φασίστες;

Θα πω κάτι θετικό. Όταν ήρθε το πρώτο ψήφισμα το 2005, σχεδόν όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές πλην δύο υπέγραψαν ένα κείμενο που φτιάξαμε εμείς, που καταδίκαζε αυτήν την προσπάθεια. Φτάνει αυτό;

Δεν γνωρίζετε ότι η Γερμανία, -η Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημοκρατία έτσι;- αυτή που έχει και νόμο, που κυνηγάει τους ναζί, έδωσε συντάξεις σε SSίτες καταδικασμένους για εγκλήματα; Αν δεν το ξέρετε, τότε ο καθένας πάει σπίτι του.

Δεν γνωρίζετε ότι στη Λετονία τα Waffen SS τους βάφτισαν ήρωες, αυτούς που ένα ακραίο πράμα ήταν ότι έπαιρναν αίμα κάθε πρωί από επτά χιλιάδες παιδιά, τα οποία πέθαναν και τα έστελναν στα γερμανικά στρατόπεδα; Δεν γνωρίζετε; Εμείς κάναμε ερωτήσεις μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο εκείνη την περίοδο. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν: «Δεν ανακατευόμαστε».

  Δεν γνωρίζετε ότι διακόσιοι Γερμανοί στρατηγοί των SS και της Βέρμαχτ υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1960, που ήταν καταδικασμένοι για εγκλήματα πολέμου;

Δεν γνωρίζετε τη Συμφωνία του Μονάχου -κανένας δεν μίλησε- που έδωσαν στον Χίτλερ την Τσεχοσλοβακία και τον αμόλησαν για να χτυπήσει τη Σοβιετική Ένωση; Δεν τα γνωρίζετε;

Δεν γνωρίζετε την πλαστογραφία του Κατίν; Δεν γνωρίζετε τόσα που έγιναν μετά το 1990 σε σημείο χυδαίο, πρόστυχο, ασέβειας; Είκοσι εκατομμύρια νεκρούς στη Σοβιετική Ένωση, αυτή που νίκησε τον φασισμό και πάνε να τους ταυτίσουν με τους χιτλερικούς των SS; Πλήρης αποσιώπηση, διαστρέβλωση για την άνοδο του Χίτλερ.

Δεν γνωρίζετε ποιος ανέβασε τον Χίτλερ -και μιλάτε για λαϊκισμούς και τέτοια πράγματα- στην εξουσία; Δεν γνωρίζετε τη σύσκεψη –τα έχουμε πει- και την απόφαση των Γερμανών βιομηχάνων -θα τα πω ξανά να τα ακούει η νεολαία, γιατί δεν μπορεί να τα βρει αλλού. «Krupp», «Thyssen», «Bosch» και άλλες γιγάντιες γερμανικές εταιρείες έκαναν σύσκεψη την προηγούμενη μέρα και αποφάσισαν παράδοση της εξουσίας στον Χίτλερ. Την επομένη, οι τραπεζίτες, όλοι, «Deutsche Bank» και λοιπά της Γερμανίας αποφάσισαν να παραδοθεί η εξουσία στον Χίτλερ. Γιατί; Γιατί πίστευαν ότι μπορεί να διεξάγει αυτόν το δολοφονικό, τον απάνθρωπο πόλεμο που κόστισε πενήντα εκατομμύρια νεκρούς για να μοιράσουν ξανά την πίτα και η Γερμανία που είχε χάσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να επανέλθει.

Δεν τα ξέρετε όλα αυτά; Δεν ξέρετε για τη Δεύτερη Δίκη της Νυρεμβέργης; Η πρώτη ήταν για τους εγκληματίες πολέμου. Η δεύτερη ήταν για αυτούς που στήριξαν οικονομικά τον Χίτλερ. Δεν ξέρετε ή δεν διαβάσατε ποτέ ότι αυτή η Δίκη σταμάτησε με απαίτηση των Αμερικανών, γιατί ο Ford είχε παρασημοφορήσει τον Χίτλερ γιατί οι Αμερικανοί βιομήχανοι τροφοδοτούσαν με ατσάλι και άλλα μέταλλα τον Χίτλερ μέχρι το 1944, αρχές του 1945, μεσούντος, δηλαδή, και σε κρίσιμο σημείο του πολέμου.

Δεν τα ξέρετε όλα αυτά, αλήθεια και μιλάτε για το τι είναι ο φασισμός;

Πού διδάσκονται αυτά, κύριε Θεοδωρικάκο και κύριοι της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ; Τα λένε σε κανένα σχολείο ποτέ; Ποτέ δεν τα λένε αυτά. Τίποτα! Δεν διδάσκεται η ιστορία του φασισμού και αναρωτιέστε γιατί η νεολαία παρασύρθηκε. Γιατί η νεολαία είναι άλλη γενιά, δεν έχει τις ζωντανές εμπειρίες, τις οποίες είμαστε υπερήφανοι που τις έχουμε εμείς.

Γιατί όλα αυτά δεν γίνονται; Γιατί ο φασισμός είναι γνήσιο και πολιτογραφημένο, δηλωμένο τέκνο του καπιταλιστικού συστήματος, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Αφήστε τώρα αυτά, κάτι θεωρίες! Ακούμε πράγματα, για «μαύρο», «κόκκινο» φασισμό και λοιπά, μιλάμε για τρελά πράγματα, για αμόρφωτους ανθρώπους. Άλλο η κριτική που μπορεί να κάνεις. Ακούμε πράγματα που είναι ανιστόρητα. Γιατί; Πείραξε το φασιστικό καθεστώς το μεγάλο κεφάλαιο; Μα, αφού αυτά τα συμφέροντα υπηρέτησε. Δεν μπορούσαν με την αστική δημοκρατία και κατέφυγαν στον φασισμό. Αυτό γίνεται και αυτό δεν συμφέρει.

Και έρχεστε τώρα εδώ και κάνετε διαγωνισμό -για να μην πω καλλιστεία- αντιφασισμού. Ποιος νίκησε τη Χρυσή Αυγή; Ο λαϊκός ξεσηκωμός, αυτό τη νίκησε, το ότι ο κόσμος ξεσηκώθηκε με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες. Δεν λέμε ότι ήμασταν μόνοι μας. Δημιουργήθηκε ένα ρεύμα αντιφασιστικό και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν το ποτήρι που έκανε τη σταγόνα να ξεχειλίσει.

Εμείς, όμως, έχουμε ιστορία.

Είναι η ιστορία -δεύτερον- που έφερε τη συντριβή της Χρυσής Αυγής, η αντιφασιστική ιστορία που γράφτηκε, όταν οι πρόγονοί τους -αλλά όχι μόνο αυτών, αλλά και άλλων- ήταν συνεργάτες του Χίτλερ, όταν ήταν αυτοί που εκτελούσαν πατριώτες, όταν ήταν αυτοί που είχαν κουκούλες, όταν ήταν αυτοί που δικαιώθηκαν και πριν, αλλά και μετά τον Εμφύλιο και κυβέρνησαν ορισμένοι και την Ελλάδα και πήραν και εύσημα σαν ήρωες, αυτοί που παρέδιδαν κεφάλια ανταρτών που πολεμούσαν τους φασίστες. Ναι, αυτά νίκησαν και δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε, γιατί δεν ψόφησε το φίδι, ίσα ίσα έχει πολλά αυγά και σε πολλούς τομείς.

Αυτό το σύστημα, λοιπόν, αν δεν ανατραπεί, θα ξαναγεννήσει και φασισμό και τέτοια καθεστώτα γιατί είναι άδικο, γιατί είναι απάνθρωπο, γιατί το 1% έχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου, 60%, 70%, γιατί πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα, όταν οι άλλοι ξοδεύουν όσα οι άλλοι δεν βγάζουν σε δέκα ζωές μέσα σε μία νύχτα, γιατί αυτό το σύστημα εμποδίζει την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Και θα επανέλθει ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός, βγάζοντας συμπεράσματα από τα θετικά και τα αρνητικά που είχε στην πορεία.

Τώρα να μιλήσω για την τροπολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και με αυτή κλείστε, σας παρακαλώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ άρχισε ένας καυγάς. Ξέρετε, χρειάζεται και λίγο -δεν θα πω ντροπή, γιατί είναι και βαριά λέξη- αυτοσυγκράτηση. Είστε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που τροποποιήσατε τον Ποινικό Κώδικα, ναι ή όχι; Ναι. Βγήκατε να πείτε «κάναμε λάθος»; Όχι.

Είστε εσείς της Νέας Δημοκρατίας που βγήκατε στα κεραμίδια; Και καλά κάνατε. Και εμείς είχαμε βγει τότε και προειδοποιήσαμε μάλιστα. Εμείς μιλήσαμε και πιο καθαρά από όλους σας ότι θα πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες. Είστε εσείς που δεν τον αλλάξατε όταν ήρθατε τόσο καιρό; Τον αλλάξατε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Τον αλλάξαμε!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι αλλάξατε; Τίποτα δεν αλλάξατε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Όχι διάλογο, σας παρακαλώ!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, τον διατηρήσατε.

Άρα, λοιπόν, χαμηλή πτήση και όχι πολύ ψηλά γιατί έχει και κεραυνούς πολλούς και κάποιοι πέφτουν μετά και τα καλάμια όταν σπάνε, ξέρετε τι συμβαίνει, για να μιλήσω και λίγο πιο λαϊκά.

Επομένως, έχετε ευθύνες και οι δύο. Εμείς τα επισημάναμε αυτά και επειδή μας έκαναν και κριτική για τον 187 που δεν τον ψηφίσαμε, ο 187 δεν είναι μόνο αυτό. Ο 187 είναι ο περιβόητος «τρομονόμος» που και εσείς, όταν είχατε κάποιες άλλες αρχές, ήσασταν αντίθετοι και ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καταψηφίσει και ήταν αντίθετος και όταν έγινε κυβέρνηση, όχι μόνο τον εφάρμοσε, αλλά έφερε και άλλον, περισσότερο γιατί είναι οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ξέρετε, τώρα εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για το πού στοχεύουν αυτοί οι νόμοι, αλλά να ξέρετε ότι με τους νόμους δεν εμποδίζονται οι κοινωνικές επαναστάσεις, όσους και να φτιάξετε. Όταν φουντώσει το ποτάμι, όταν ο λαός αποφασίσει, δεν σταματά.

Ωστόσο, όμως, για τον συγκεκριμένο εμείς καταθέτουμε μία τροπολογία και καλούμε και την Κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να την αποδεχτούν. Δεν συμφωνούμε με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει βάλει τον μισό Ποινικό Κώδικα και ο μισός Ποινικός Κώδικας μπορεί να μας τυλίξει όλους σε χαρτί αύριο, γιατί θα μας στερήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Έχετε βάλει μέσα δεκαπέντε, είκοσι άρθρα.

Μου επιτρέπετε να τη διαβάσω; Έχω δύο λεπτά. Η τροπολογία λέει τα εξής: «Τροποποίηση του άρθρου 5, ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλες τις εκλογές, στις εθνικές και τοπικές και Ευρωεκλογές, όσοι έχουν καταδικαστεί ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση, αφού δεν αναφέρεται στην τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση για τα εγκλήματα των παραγράφων 1» -στον εκλογικό νόμο λέμε- «”Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση” και 2 “Διεύθυνση”. Δεύτερον, α. αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα δημοτικού άρχοντα με άμεση εφαρμογή όποιου έχει καταδικαστεί για εγκλήματα 1 και 2 του Ποινικού Κώδικα, β. αντίστοιχα, αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα αιρετού οργάνου περιφερειακής διοίκησης με άμεση εφαρμογή και αυτοδίκαιη έκπτωση Ευρωβουλευτή από το αξίωμά του, αν καταδικάστηκε ακόμα και πρωτόδικα για εγκλήματα 1 και 2».

Νομίζουμε ότι είναι κατακάθαρη. Ιδού η Ρόδος! Και καθένας ας πάρει τις ευθύνες του! Ήδη έχουμε θέσει θέμα και στα δημοτικά και στα περιφερειακά και παντού να φύγουν οι φασίστες που έχουν εκλεγεί, γιατί ήταν και είναι εγκληματίες. Αναμένουμε απάντηση.

Τέλος, για το νομοσχέδιο δύο λέξεις: Ελληνική ιθαγένεια. Η γνώμη μας είναι ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε πιέσεις και στο ονομαζόμενο «δίκαιο του αίματος» που μας είπε ο κ. Βελόπουλος σήμερα, λες και αυτοί που συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ, αυτοί που πρόδωσαν την Ελλάδα δεν είχαν ελληνικό αίμα. Ελληνικό αίμα είχαν! Ενώ ήταν άλλοι που δεν είχαν -αίμα εννοώ- και πολέμησαν και σκοτώθηκαν και στην πρώτη γραμμή και στην Αλβανία και στην αντίσταση και παντού. Αυτά τώρα τα περί δικαίου αίματος και λοιπά είναι για να μαζεύουμε ψήφους και είναι και σκοταδισμός.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό και σε πιέσεις που μπορεί να δέχεται και σε μία πιο σύγχρονη αντίληψη και θετική γενικά, ότι πρέπει να αποδίδεται ιθαγένεια σε ανθρώπους που ζουν χρόνια στην Ελλάδα. Τώρα, έχουμε παιδιά στο σχολείο, κάνουν παρέα με Αλβανούς, κάνουν παρέα με Ιρακινούς, κάνουν παρέα με άλλους και έρχονται στο σπίτι και δεν καταλαβαίνεις από πού είναι, κυριολεκτικά έχουν αυτήν την αντίληψη.

Η γνώμη μας –όχι η γνώμη μας, έτσι είναι- είναι ότι αλλάζει προς το χειρότερο, κύριε Υπουργέ. Δεν διευκολύνει να δοθεί ιθαγένεια, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Πώς δυσκολεύει; Πρώτον, οικονομικά. Τα κριτήρια που βάζετε για το πόσο εισόδημα πρέπει να έχουν δεν τα έχουν ούτε Έλληνες. Δεύτερον, τα παράβολα. Επτακόσια; Πόσα είναι; Τα είπε αναλυτικά Συντυχάκης. Και τρίτον, είναι οι εξετάσεις. Ξέρετε, θα το πω και ας το πάρει το ποτάμι. Δεν κάνετε τέτοιου είδους εξετάσεις στους Έλληνες; Κάντε μια τέτοια δειγματοληπτική και να τους φέρετε να δώσουν τέτοιες εξετάσεις, για να πάνε στο 70% στα μαθήματα που λέτε, ιστορία, θεσμούς και λοιπά και λοιπά. Πόσοι θα περάσουν; Θυμάστε τι έγραφαν; «Ποιος κατέβασε τη σημαία από την Ακρόπολη;», «Ο Γκλέτσος». Τα θυμάστε; «Τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου;», «Η επανάσταση του 1821». Αυτή την παιδεία έχετε, αυτή την παιδεία-αγραμματοσύνη!

Αν βάζετε τέτοια κριτήρια εδώ με πανελλαδικές και λοιπά, εντάξει, σε άλλη κατάσταση που θα υπήρχε ιδιαίτερη φροντίδα για τους μετανάστες, για τα παιδιά τους και λοιπά, να μαθαίνουν να ενσωματώνονται και λοιπά, θα μπορούσε κανένας να το δει, φυσικά, σε πιο χαλαρή μορφή. Με αυτά, όμως, τώρα τι θα κάνετε δηλαδή; Μα, αν είναι δυνατόν να ζητάτε 70%! Βγέστε έξω και κάντε ένα γκάλοπ με ερωτήσεις. Βγάλτε δυο, τρία συνεργεία να ρωτάνε τον κόσμο, Έλληνες εννοώ «αναντάμ παπαντάμ». Γι’ αυτό το λέμε.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Και τέλος –τελείωσα, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ πολύ- θα πω μία λέξη: Ποιος είναι ο στόχος για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και λοιπά, ο οποίος επιτυγχάνεται πρώτα από όλα με την εκτίναξη της συνέντευξης;

Εμείς το καταλαβαίνουμε. Θέλει η Κυβέρνηση -και όχι μόνο αυτή, τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι- με βάση τις γενικότερες κατευθύνσεις να φτιάξει έναν κρατικό μηχανισμό όχι κομματικό -αυτά είναι κόλπα που λέτε, κρύβουν την πραγματικότητα- θέλει να φτιάξει στελέχη όχι που θα υπηρετούν μόνο τη δημόσια διοίκηση, που θα πιστεύουν σε αυτή την πολιτική, δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αυτά των προνομίων στο κεφάλαιο, για να είναι ενσωματωμένα.

Γι’ αυτό καλά κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση και τα κάνει αυτά. Το θέμα είναι ποιον υπηρετούν, ποιο κράτος θέλουν να φτιάξουν: Το κράτος που υπηρετεί τον πολίτη ή το κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου;

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΚΚΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: