Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Δημήτρης Κουστούμπας:Μπορούμε να φτιάξουμε τη νέα κοινωνία

 Ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη χτεσινή συνέντευξη Κουτσούμπα στο ΣΚΑΙ , που απαντάει στα πιο συνηθισμένα - προβοκατόρικα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Οι απαντήσεις είναι καταπέλτης.


-- Περιγράφετε ένα μοντέλο όμως που δεν έχει στην παρούσα φάση κάπου εφαρμογή.
-- Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μοντέλα. Μπορούμε να φτιάξουμε το μοντέλο της νέας κοινωνίας, διότι θεωρητικά, επιστημονικά αυτά υπάρχουν. Δηλαδή, όποιον και να ρωτήσεις σήμερα η κοινωνία αυτή υπάρχει, τη ζήσαμε, με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες της, για παράδειγμα στη Σοβιετική Ενωση σε άλλες περιόδους. Δε λέω για τα λάθη και τα αρνητικά, αυτά θα μπορούσαν βεβαίως να μη συμβούν, το έχουμε εκτιμήσει αυτό. Αλλά το ότι πρέπει να έχεις Υγεία, δωρεάν φάρμακο για όλο το λαό και να είναι κρατικό, ότι πρέπει να έχεις Παιδεία, μόρφωση για τα παιδιά όλων των εργαζομένων ισότιμα, θα πρέπει να έχεις Πολιτισμό, θα πρέπει να έχεις θέρμανση το χειμώνα, διακοπές το καλοκαίρι, αυτά μπορεί να γίνουν. Και μη μου πείτε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες.

-- Κάτι τέτοιο δεν έλεγαν και στη Βενεζουέλα;
-- Οχι, δεν έλεγαν τέτοιο πράγμα. Στη Βενεζουέλα, τηρουμένων των αναλογιών, έλεγαν κάτι παρόμοιο, ως ένα βαθμό, μ' αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας σήμερα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση όμως με αυτό που λέμε εμείς. Στους φίλους μας στη Βενεζουέλα - και το Κομμουνιστικό Κόμμα εκεί έχει πει τη θέση του - τους είπαμε ότι «έπρεπε να λύσετε αυτά τα ζητήματα αμέσως, μέσα σε 2-3 χρόνια», δηλαδή να κοινωνικοποιήσετε την ιδιοκτησία. Γιατί εκεί υπάρχουν μεγάλοι όμιλοι. Νομίζετε ότι μπορεί να σχεδιάσει ο Μαδούρο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας; Αφού η οικονομία είναι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε ξένους επιχειρηματίες, το ίδιο και η αγροτική παραγωγή. Γι' αυτό σας λέω ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Αλλο η κοινωνικοποίηση της παραγωγής, των υπηρεσιών, της οικονομίας, η νέα κοινωνική οργάνωση. Και εδώ στην Ελλάδα σήμερα είναι απαραίτητη μια νέα οικονομία, νέα κοινωνική οργάνωση της παραγωγής κ.π. Αυτά μπορείς να τα κάνεις και να σχεδιάσεις επιστημονικά, πανεθνικά, κεντρικά αυτό το ζήτημα, αλλιώς θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Είναι αντίστοιχο με αυτό που έλεγαν κάποιοι «να φύγουμε από το ευρώ και να πάμε στη δραχμή και θα λυθεί ως διά μαγείας το οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Δεν λύνεται όμως με το νόμισμα, αν θα είναι δραχμή, ευρώ, δολάριο ή γιεν. Οσα νομίσματα κι αν αλλάξεις, αν η οικονομία, η δομή είναι σαν αυτή που είναι σήμερα ή περίπου σαν αυτή που είναι σήμερα, με την ιδιοκτησία στους λίγους, με την αναρχία της καπιταλιστικής αγοράς, με ανταγωνισμούς, αντιθέσεις, όπου δεν μπορείς να σχεδιάσεις τίποτα στην οικονομία, ας έχεις το ωραιότερο, το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις. Αρα η αποδέσμευση από την Ευρωζώνη που λένε - εμείς λέμε από την ΕΕ ως σύνολο, γιατί είναι αντιδραστική Ενωση - θα πρέπει να συνδυαστεί με άλλη εξουσία, με άλλη οικονομία, με άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: