Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Θέλουν να στοιβάξουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών!

Το Υπουργείο Παιδείας στηριγμένο στην Υ.Α. 77053/Δ5 (ΦΕΚ 1149 Β/25-08-2006) πρόσθεσε μία νέα στήλη στο survey και ζητάει από τους διευθυντές των δημοτικών και τις προϊσταμένες νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα, να συμπληρώσουν πόσοι μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα!
Μάλιστα δίνει 2 τ.μ. για κάθε νήπιο-προνήπιο και 1,5 τ.μ.για κάθε μαθητή δημοτικού! Αυτό σημαίνει ότι σε μια αίθουσα 50 τ.μ. χωράνε 25 νήπια ή 33 μαθητές δημοτικού αντίστοιχα! Μιλάμε για πραγματικό στοίβαγμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών!
Να σημειωθεί ότι, αν δε συμπληρωθεί η νέα στήλη, δεν παίρνει το σύστημα κανένα άλλο στοιχείο. Άρα είναι υποχρεωτική!
Τι σημαίνει το νέο αυτό ζητούμενο στοιχείο; Μα είναι ολοφάνερο: σαρωτικές ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ τμημάτων και σχολείων άμεσα! Θα στριμώξουν όσους μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα! Δε δίνουν δεκάρα για τη μόρφωση αλλά και την ίδια τη ζωή τους!
                                     
Τι σημαίνει αυτό το στοίβαγμα παιδιών στις αίθουσες;
Καταρχήν επιπλέον υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Οι αρρώστιες θα αυξηθούν κατακόρυφα σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει. Τα ατυχήματα θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Γενικά η διαβίωση των μαθητών θα χειροτερέψει. Επιπλέον θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν!
Ταυτόχρονα θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. Επιβεβαιώνουν και από την πλευρά αυτή την πρόθεσή τους να μηδενίσουν τους μόνιμους διορισμούς και να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη αναπληρωτών. Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δηλαδή θα αυξήσουν την απλήρωτη εργασία.
Σε μια περίοδο που τσακίζεται η λαϊκή οικογένεια, έρχεται η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ και στα πλαίσια του νέου σχολείου της αγοράς, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα αυξάνοντας παραπέρα τον αριθμό μαθητών ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο, με ό’τι αυτό συνεπάγεται για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων.
Φτάνει πια! Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί ούτε «σάντουιτς»!
Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.

Η πρόκληση να απαντηθεί! Εδώ και τώρα να αποσύρει το
Υπουργείο Παιδείας το αίτημα της συμπλήρωσης της στήλης αυτής.
¨   Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
¨   Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
¨   15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.
Διεκδικούμε:
¨   Έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.
¨   Κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εποπτικά μέσα για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
¨   Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.
Πηγή: edupame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: