Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ρωσία: Σε ιστορικό υψηλό η δημοφιλία του Ιωσήφ Στάλιν

.
Aναδημοσίευση από το ιστολόγιο atexnos.gr
Σε ιστορικό υψηλό βρίσκεται το ποσοστό των θετικών απόψεων που εκφράζει η ρωσική κοινωνία για τον Ιωσήφ Στάλιν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Levada Center. 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, περισσότερο από το 50% των Ρώσων θεωρεί θετικό το ρόλο και την συνεισφορά του Στάλιν στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας για τον σοβιετικό ηγέτη που έχει καταγραφεί σε σχετικές δημοσκοπήσεις, παρά τους τόνους αντικομμουνιστικής λάσπης και αντισταλινικής προπαγάνδας που έχουν ξεδιπλωθεί όλες αυτές τις δεκαετίες. 
Όπως αναφέρει η έκθεση του Levada Center, από το 2015, το ποσοστό των Ρώσων που έχει θετική γνώμη για το πρόσωπο του Στάλιν έχει αυξηθεί κατά 12%, ενώ το αντιστοιχο ποσοστό που βλέπει αρνητικά- ή και αδιάφορα- το ρόλο του μπολσεβίκου επαναστάτη έχει μειωθεί κατά τρεις φορές. 
Είναι εντυπωσιακό ότι το 70% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά/ή μάλλον θετικά το ρόλο του Στάλιν στην ιστορία, τονίζοντας ιδιαίτερα στην συμβολή του Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη ενάντια στο ναζισμό, ενώ μόλις το 19% θεωρεί πως ο ηγέτης της ΕΣΣΔ είχε αρνητικό ρόλο στην ιστορία. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ποσοστό των ρώσων που αποδέχονται ως αλήθεια τους τόνους ιστορικής παραχάραξης και ψεμάτων περί «σφαγών» και «διώξεων» της σταλινικής περιόδου βρίσκεται σε καθοδική πορεία, έχοντας πέσει σε ποσοστό μικρότερο του 50%

Διάβασε και αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: