Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Aλήθειες


Σίγουρα έχετε ακούσει ύμνους για τα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών της Ε.Ε και ειδικά γι' αυτά των χωρών του λεγόμενου ανεπτυγμένου "Βορρά".  Διθύραμβοι, ύμνοι , για οικονομίες και κοινωνίες που δεν είναι σε "μνημόνια", άρα ευημερούν, σε αντίθεση με μας τους "κακούς" Νότιους.
Βέβαια η αλήθεια απέχει από τις σκόπιμες διαστρεβλώσεις, οι οποίες στόχο έχουν να ωραιοποίησουν μια βάρβαρη καπιταλιστική πραγματικότητα που απλώνεται, χωρίς διακρίσεις σε όλη την Ε.Ε και  όχι μόνο.
Στο σημερινό Ριζοσπάστη λοιπόν,περιγράφεται μια τέτοια πραγματικότητα , μιας χώρας που ανήκει στον "σκληρό πυρήνα" της  "Ευρώπης".
 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Το 62% των φοιτητών παίρνει δάνειο για να σπουδάσει
Παράλληλα, πάνω από τους μισούς μένουν με τους γονείς τους και εργάζονται για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους
Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι σπουδές στην Ολλανδία είναι εμπόρευμα, που οι φοιτητές και οι οικογένειές τους πρέπει να πληρώσουν αδρά για να το αποκτήσουν, δημοσίευσε πρόσφατα το ινστιτούτο ερευνών «Nibud» (δίνει στοιχεία σχετικά με τα έξοδα των νοικοκυριών). Επίσης, τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι συνολικά το κόστος ζωής και σπουδών έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι φοιτητές να μένουν με τους γονείς τους, να χρειάζονται την οικονομική στήριξη των γονιών τους και να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.
Στην Ολλανδία οι φοιτητές έχουν το ...«δικαίωμα» να παίρνουν δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο - προς το παρόν - για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των σπουδών τους, με αποτέλεσμα από νωρίς οι νέοι να βρίσκονται χρεωμένοι. Πριν από δυο χρόνια καταργήθηκαν οι υποτροφίες και από τότε το ποσοστό των χρεωμένων φοιτητών εκτοξεύτηκε στο 62% από 30%, που ήταν το 2015. Πλέον, μόνο το 12% θεωρεί ότι είναι πρόβλημα να δημιουργείς χρέη ενώ σπουδάζεις, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 30% το 2015.
Παράλληλα, τα 2/3 των φοιτητών στην Ολλανδία εργάζονται - όπως και το 2015, όμως για περισσότερες ώρες. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι φοιτητές και συγκεκριμένα πάνω από τους μισούς (56%) μένουν με τους γονείς τους, οι οποίοι συχνά πληρώνουν την ασφάλεια υγείας και τα δίδακτρα των παιδιών τους. Οι φοιτητές που ζουν στο πατρικό τους χρειάζονται κατά μέσο όρο 703 ευρώ το μήνα για δίδακτρα, βιβλία, ασφάλεια υγείας κ.λπ., ενώ οι φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι - με συγκατοίκους ή μόνοι τους - έχουν μηνιαία έξοδα περίπου 1.238 ευρώ.
Ο αποκλεισμός των πιο φτωχών από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τις υπανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Σε μια αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα όπως είναι η Ολλανδία, το αν θα καταφέρει να σπουδάσει ένας νέος είναι σε άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση του ίδιου και της οικογένειάς του.
Ετσι, δεν προκαλεί εντύπωση ότι το 54% των φοιτητών παίρνουν μεγαλύτερο δάνειο, είτε για να βάλουν στην άκρη λίγα χρήματα, είτε για να μπορέσουν να δώσουν προκαταβολή για την αγορά ενός σπιτιού. Το ινστιτούτο «Nibud» προειδοποιεί ότι το ποσοστό των χρεωμένων φοιτητών θα ανέβει κι άλλο, ενώ ένα υψηλό φοιτητικό χρέος μπορεί να έχει επίδραση στους όρους με τους οποίους θα πάρουν ένα στεγαστικό δάνειο αργότερα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: