1.21 Μάρτη 1821. Ξεσηκώνεται η Πάτρα.
Το φρούριο της Πάτρας πολιορκείται στενά από τους ενόπλους του λαϊκού ηγέτη Παναγιώτη Καρατζά, τσαγκάρη στο επάγγελμα. Οι πολιορκητές αρχίζουν να ανοίγουν λαγούμι κάτω από το κάστρο για να ανατινάξουν τους εκεί κλεισμένους Τούρκους. Ο Άγγλος πρόξενος προδίνει την ενέργεια στους Τούρκους και ειδοποιεί το Γιουσούφ πασά του Μεσολογγίου να σπεύσει να γλυτώσει τους πολιορκημένους Τούρκους. Πράγματι ο Τούρκος πασάς καταφτάνει ,λύνει την πολιορκία και βάζει φωτιά στην πόλη. Οι επαναστάτες υποχωρούν διατηρώντας τον αποκλεισμό της Πάτρας και παίρνουν απόφαση επικήρυξης του προδότη Άγγλου. Στις 17/4 δολοφονείται ο Καρατζάς από ανθρώπους του Ζαϊμη.
2. Ο αγγλικός στόλος ενισχύει τον τουρκικό.
Η Αγγλία , πέρα από τα διπλωματικά μέτρα εναντίον της επανάστασης, πήρε και πρακτικά.
Ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου διεξήγαγε νηοψίες σε ελληνικά σκάφη όταν ξέσπασε η επανάσταση. Ο Άγγλος πρεσβευτής στην Πόλη δήλωνε κυνικά: "Η χώρα μου θα ενισχύσει τον τούρκικο στόλο κατά των Ελληνών πειρατών του αρχιπελάγους".
Από την άλλη παραδέχτηκε πως είναι νόμιμες ενέργειες όλες οι τουρκικές θηριωδίες ενατίον των αμάχων πληθυσμών της Μ. Ασίας.
3. Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Στην αγγλική βουλή ξεσηκώνονται θυελλώδεις διαμαρτυρίες για το ότι ο Κόδριγκτον χτύπησε τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο. Στο λόγο του θρόνου ο βασιλιάς της Αγγλίας χαρακτήρίζει τη ναυμαχία"θλιβερό γεγονός". Κι όταν κάτω από την πίεση της αγγλικής κοινής γνώμης ο Κόδριγκτον παρασημοφορείται, ο βασιλιάς γράφει στο περιθώριο του διατάγματος, "του στέλνω ταινία αν και του αξίζει σκοινί."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου