Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Στo καιρό των "αναλύσεων" και των δημοσκοπήσεων, φοράμε και κανένα κράνος.

Προεκλογική περίοδος. Δημοσκοπήσεις , αναλύσεις "πετάνε" γύρω μας κατά δεκάδες. Ποτέ δεν ξέρεις αν σε πετύχει καμιά "έγκυρη"  συνήθως «έγκριτου» δημοσιογράφου και σου κά-νει και καμιά ζημιά. Ειδικά όταν η βαθυστόχαστη ανάλυση έχει στόχο ή συμπεριλαμβάνει το ΚΚΕ , τα πράγματα γίνονται "επικίνδυνα".
Μια τέτοια λοιπόν ανάλυση παραλίγο να με πετύχει κατακέφαλα… Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Εγώ θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία της.
Διαβάζουμε λοιπόν....
                                         Ας πάρουμε τον τίτλο με τη σειρά. Γιατί τα παλαιά κόμματα δεν μπορούν;
                                         Με τον χαρακτηρισμό παλαιά κόμματα, εννοούμε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το
                                         ΚΚΕ. Αυτά  που  συνεχίζουν  από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η αδυ-
                                         ναμία ψύχραιμης ανάλυσης των πραγμάτων και από τις τρεις αυτές πολι-
                                         τικές  δυνάμεις  έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία 
                                          τους. 
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται από αδυναμία ψύχραιμης ανάλυσης. Ως εκ τούτου, λοιπόν, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Μάλιστα!!!Αν ο αρθρογράφος αναφέρεται  συνολικά στην μεταπολιτευτική πορεία του ΚΚΕ, είναι τουλάχιστο λάθος , σκόπιμο κατά τη γνώμη μου,η προσπάθεια αποτύπωσης των όποιων προβλημάτων του ΚΚΕ με τη φράση « αδυναμία ψύχραιμης ανάλυσης των πραγμάτων». Όποιος  όμως  θεωρεί πως η πολιτική του, οι αναλύσεις του, οι τοποθετήσεις του, τα συμπεράσματα του, η εν γένει πορεία του και στάση του στα γεγονότα από τη από τη διάσπαση του 91 και μετά, διαψεύστηκαν , απέτυχαν ή ξεπεράστηκαν , τότε  το πρόβλημα της ψύχραιμης ανάλυσης το έχει αυτός. Θεωρώ πως η πλειοψηφία όσων μπορούν και σκέφτονται ψύχραιμα και όχι κατ’ ανάγκη σαν κομμουνιστές ή οπαδοί του ΚΚΕ , δύο πράγματα αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ. Πρώτο τις ψύχραιμες  αναλύσεις του που ως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας και την όλο και ποιοτικότερη λειτουργία , προσήλωση και πειθαρχία των κομματικών μελών του, πράγμα που αποδείχτηκε περίτρανα στην αποτυχημένη προσπάθεια διεμβολισμού του  από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Ιούνη του 2012.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση του άρθρου διαβάζουμε....
                                       Και περνάμε τώρα στο τρίτο των παλαιών κομμάτων. Μετά την κατάρρευ-
                                       ση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και τη διάσπασή του, το ΚΚΕ εγκατέλειπε
                                       σταδιακά τον πραγματικό κόσμο, στον οποίο λειτουργούσε, από αδυναμία 
                                       να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, τα σύνθετα ζητήματα σε ένα παγκοσμι-
                                       οποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Έτσι, αντί να αντιμετωπίσει την πραγμα-
                                       τικότητα όπως έκανε το ΚΚ Πορτογαλίας, έφυγε στη χώρα της φαντασίας.
Εδώ  ο αρθρογράφος, στην ουσία,  εκφράζει με χαρακτηριστικό τρόπο την απογοήτευση του, που δεν έγινε κατορθωτό να "προσαρμοστεί", το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα που "επιβαλλόταν" από τα αφεντικά της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, κλπ. Μια πραγματικότητα που δημιούργησε πολέμους, εξανδραποδισμούς,δολοφονίες εκατοντάδων χιλιάδων, εκπατρι-σμό εκατομμυρίων, διάλυση κρατών, δολοφονική λιτότητα,αντιλαϊκά μέτρα, άγρια καταστολή, αναζοπύρωση εθνικισμού-ναζισμού, κλπ. Είναι κατανοητή η απογοήτευση, ο θυμός, η λύσσα της αστικής τάξης που δεν μπόρεσε να επιβάλλει τη θέληση της , μια θέληση που επιβάλλεται δια πυρός και σιδήρου ή  δια της μεθόδου της "καρέκλας της εξουσίας". Όλα τα άλλα  τα περί "κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού", τόσο η ιστορία, όσο και οι διαθέσεις των λαών που έζησαν το σοσιαλισμό, τα έχουν απαντήσει και το ξέρει καλά ο αρθρογράφος.

Συμπέρασμα: Ψάξτε το, βασανίστε το θεματάκι για την αντιπαράθεση με το ΚΚΕ και τις θέσεις του. Παλιομοδίτικα κλισέ σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Ξέρω είναι δύσκολο να αντιπαρατεθείς στην ουσία της πολιτικής και των προτάσεων των κομμουνιστών,αλλά διάολε το να επαναλαμβάνεις μονότονα κλισέ 20ετίας  σε εκθέτει .

Δεν υπάρχουν σχόλια: