Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα διάφορα ιστολόγια και στις αντιδράσεις τους για όλα όσα επιδίωξαν οι "αναρχικοί" με την κατάληψη του Πολυτεχνείου ώστε να μη γίνει ο γιορτασμός στην ουσία, θα καταλάβει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία και κυρίως ποιες είναι οι επιδιώξεις τους.
Φαίνεται όμως πως , εκτός των άλλων, είναι και ανιστόρητοι. Ξεχνούν δηλαδή τη μεγάλη μάχη που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 90 για την εξαφάνιση του ενοχλητικού μηνύματος της εξέγερσης με πλείστες όσες προβοκάτσιες, αλλά τελικά η επιθυμία Λαλιώτη και λοιπών εκσυγχρονιστών, παρέμεινε απλώς επιθυμία.
Φέτος ήταν η πρώτη ίσως χρονιά που από τόσες φαινομενικά διαφορετικές αφετηρίες γράφτηκε ότι πρέπει να σταματήσει να τιμάται το Πολυτεχνείο. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
-- «Είχε χάσει πια κάθε νόημα ο εορτασμός. (...) Ηταν κάτι σαν λειτουργία στην εκκλησία. Τελικά, όμως, ήταν τόσο απλό να τελειώνουμε με την τελετουργία του Πολυτεχνείου; (...) Ετσι φαίνεται, εφόσον το Πολυτεχνείο μείνει στα χέρια των αναρχικών» (Στέφανος Κασσιμάτης, «Καθημερινή»).
-- «Σκέφτομαι πως ιδανικός εορτασμός του Πολυτεχνείου θα ήταν απλά (...) ο μη εορτασμός, χωρίς τα εκτός τόπου, εκτός χρόνου και εκτός συγκυρίας αντιαμερικανικά συνθήματα» (άρθρο στην «Huffington Post»).
-- «Οι καταθέσεις στεφάνων στον χώρο (...) του Πολυτεχνείου (...) έχουν καταντήσει μια ανούσια εκδήλωση (...). Θα αρκούσε η απλή αναφορά στα γεγονότα και στις αξίες της Δημοκρατίας, σε μία ώρα μαθήματος (...). Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να πάψει να πραγματοποιείται η πορεία» (άρθρο στην ιστοσελίδα «protagon.gr»).
-- Από κοντά οι λεγόμενοι «αντιεξουσιαστές», σε σάιτ των οποίων διαβάζουμε ότι «μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελείωσε και η Μεταπολίτευση και το Πολυτεχνείο της». Σταθερή και η αντι-ΚΚΕ στόχευση, ακόμα και από κάποιους που γράφουν ότι θλίβονται με την απαξίωση του εορτασμού, αλλά κυρίως ενοχλούνται από την παρουσία της ΚΝΕ, η οποία δήθεν καπηλεύεται την εξέγερση, ενώ το '73 δεν ...«ήταν εκεί».