Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών

ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί,
Η επόμενη μέρα, μετά τη «ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», δηλαδή το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ μεταξύ παλιών και νέων καπιταλιστών - ιδιοκτητών, που επιχειρεί η κυβέρνηση, βρίσκει τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερη θέση.
Από τη μια, σύμφωνα με ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης, άλλοι 1.000 και πάνω εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Από την άλλη, όσοι συνεχίσουν να εργάζονται θα το κάνουν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, για τις οποίες έχει φροντίσει τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Συνάδελφοι,
Κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί, προασπίζεται και προάγει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων, ό,τι πρόσημο κι αν έχει, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζεται, δεν είναι παρά ένας ακόμα κρίκος του αστικού κράτους, που όπως οι ίδιοι ομολογούν, και σωστά, έχει «συνέχεια».
Πρόκειται για το ίδιο κράτος που διατηρούσε «αρρύθμιστο» το θέμα των καναλιών, χωρίς αυτό να εμποδίζει σε τίποτα τους καναλάρχες να υπερασπίζονται με κάθε μέσο πριν απ' όλα το αστικό σύστημα, μέσα στο οποίο κι αυτοί προάγουν τα ιδιαίτερα πολιτικά και κυρίως επιχειρηματικά τους συμφέροντα.
Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους οξύνεται, η σύγκρουση συμφερόντων μετατρέπεται σε λυσσαλέο αγώνα αλληλοεξόντωσης, με τελικό αποτέλεσμα κάποιοι να «φεύγουν από τη μέση».
Στις ίδιες συνθήκες, μπορεί για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους οι μονοπωλιακοί όμιλοι να αλλάζουν προσανατολισμό ακόμα και σε κερδοφόρα τμήματα του επενδεδυμένου κεφαλαίου τους.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, οι μητρικοί όμιλοι μπορούν να διατηρούν ακόμα και μη κερδοφόρα τμήματα, καθώς μέσω αυτών επιχειρείται και επιτυγχάνεται αφενός η ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση εκατομμυρίων εργαζομένων και αφετέρου η απόκτηση άδηλων κερδών μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες.
Στο επιχείρημα που αναφέρεται στην ανάγκη για «εξασφάλιση της αντικειμενικότητας στην ενημέρωση», απαντάμε ότι και το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα είναι εξίσου «διαπλεκόμενο», αντιδραστικό, εχθρικό προς την αντικειμενική ενημέρωση του λαού, μακριά από τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων, όπως και το σημερινό, αφού τα κανάλια και οι συχνότητες θα εξακολουθούν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και τα δικά τους ατομικά και συλλογικά συμφέροντα θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν.
Συνάδελφοι,
Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα των αφεντικών μας. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε με αυτούς που στήριξαν τις επιχειρήσεις τους στο δικό μας ιδρώτα, είναι οι ίδιοι που χρηματοδοτούμενοι χοντρά από την «καρδιά» του αστικού συστήματος, τις τράπεζες, ενώ, την ίδια στιγμή, με διάφορα προσχήματα γενίκευσαν την απληρωσιά, τις απολύσεις, την τρομοκρατία, το τσάκισμα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Αν σήμερα οι καπιταλιστές και τα παπαγαλάκια τους «αγωνιούν» για τη μοιρασιά της πίτας, εμείς πεθαίνουμε κάθε μέρα, επί δεκαετίες, για το ψωμί το δικό μας και των παιδιών μας.
Συνάδελφοι,
Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ συμμερίζεται την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) στα ιδιωτικά κανάλια.
Ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να κυριαρχήσουν η ηττοπάθεια και η απελπισία, αλλά, αντίθετα, η δίκαιη οργή πρέπει να γίνει αφετηρία αγώνων σε συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος και της πραγματικής ενημέρωσης σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!
Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε:
  • Καμία απώλεια θέσης εργασίας από την όποια «ρύθμιση» της κυβέρνησης. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Πλήρη κάλυψη των ανέργων του κλάδου με επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού της τελευταίας υφιστάμενης ΣΣΕ και μέτρα προστασίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος.
  • Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.
Την κρίση να πληρώσουν το κεφάλαιο και το κράτος του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: