Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή απεργία

Υπεύθυνη δήλωση
Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Μια μέρα πριν την απεργία, η αλυσίδα καφέ «Μikel» εξανάγκασε εργαζόμενη να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι απεργεί «με γνώση των συνεπειών του νόμου», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που υποχρεώνει τους νεοπροσλαμβανόμενους να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα απασχολούνται ούτε θα σχετίζονται με άλλη ομοειδή επιχείρηση, ακόμα και ένα χρόνο μετά τη λύση της σύμβασής τους! Το παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο, αφού η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς πάει σύννεφο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κάμψει αγωνιστικές διαθέσεις και να αποδυναμώσει μια απεργιακή κινητοποίηση, όπως η χτεσινή. Στην προκειμένη περίπτωση, η εργοδοσία είπε στην εργαζόμενη ότι «αυτή είναι η γραμμή της εταιρείας», επιβεβαιώνοντας ότι «πίσω από τη βιτρίνα των πολυδιαφημισμένων αλυσίδων επισιτισμού κρύβεται η πιο στυγνή εκμετάλλευση, η τρομοκρατία και η αδίστακτη επιβολή των χειρότερων μορφών εργασίας», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο.

«Αδικαιολόγητα απούσες...»
Ως «αδικαιολόγητα απούσες» καταγράφηκαν χτες στο παρουσιολόγιο οι 5 σπουδάστριες της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ στου Ρέντη που κάνουν την πρακτική τους στον παιδικό σταθμό του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Στην πραγματικότητα, όμως, και οι 5 δεν πήγαν για δουλειά γιατί, όπως είχαν αποφασίσει, συμμετείχαν στην απεργία. Απόφαση συμμετοχής πήρε, μετά από συζήτηση, όλο το τμήμα των βρεφοκόμων και βρέθηκε με το πανό του στη συγκέντρωση. Και η απόφασή τους κάθε άλλο παρά «αδικαιολόγητη» ήταν. Από τη μια, γιατί τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας είναι δικαίωμα κάθε σπουδαστή και σπουδάστριας να συμμετέχει σε αυτή, δίπλα στους υπόλοιπους εργαζόμενους, παρά τις απειλές των προϊσταμένων και διευθυντών πως η απουσία από την πρακτική είναι «αδικαιολόγητη», πως δεν είναι εργαζόμενοι αλλά «πρακτικάριοι» και άλλα παρόμοια που επαναλήφθηκαν για μια ακόμα φορά την παραμονή. Από την άλλη, γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις σχολές και στην πρακτική τους γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός είναι αποψιλωμένος από προσωπικό και λειτουργεί, αποκλειστικά σχεδόν, από τις 5 σπουδάστριες. Ετσι, χτες, παρέμεινε κλειστός.
Συναντήσεις
Στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Πατησίων συναντήθηκαν το ΜΑΣ και οι μαθητές, ενώ κατευθύνονταν από την προσυγκέντρωσή τους προς την Ομόνοια, με τα εργατικά μπλοκ που έρχονταν από την προσυγκέντρωση στην Κάνιγγος. Προϋπάντησαν τους εργαζόμενους με το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και συνέχισαν τον αγωνιστικό τους «διάλογο» με τους εργάτες, δίνοντας τη διαβεβαίωση πως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά». Αυτό το δρόμο, στα χνάρια των πρωτοπόρων εργατών, φιλοδοξεί να ακολουθήσει το ΜΑΣ, με τη δράση του και την πάλη του μέσα και έξω από τις σχολές, να σταθεί άξιος υπερασπιστής των συμφερόντων της σπουδάζουσας νεολαίας.
Καλά Χριστούγεννα...
Ακριβώς 24 ώρες πριν ξεκινήσει η απεργία, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εκδώσει κάλεσμα «προς όλα τα Σωματεία - μέλη της και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Απεργία των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014»! «Πασπάλισε» μάλιστα την ανακοίνωση με συνθήματα όπως «Ηρθε η ώρα του γενικού ξεσηκωμού». Κοροϊδεύουν ωμά τους εργαζόμενους. Επί έναν και πλέον μήνα δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να γίνει γνωστή η απεργία και να έχει επιτυχία στους χώρους που εκπροσωπούν. Και σαν μη φτάνει αυτό, βγαίνουν με θράσος μια μέρα πριν την κινητοποίηση για να καλέσουν σε «γενικό ξεσηκωμό», όταν έχουν με κάθε τρόπο υπονομεύσει την απεργία. Αντιγράφουμε το σχόλιο αναγνώστη μας από τη Θεσσαλονίκη: «Εγκαιρα πήρε απόφαση η ΕΔΟΘ για την απεργία. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη θα ετοιμάσουν το προπαγανδιστικό υλικό και με τον νέο χρόνο, αν στο μεταξύ δεν χιονίσει, θα είναι πανέτοιμοι...».
Υπαγορεύει το συμβιβασμό
Με μια δακρύβρεχτη ανακοίνωση μια μέρα πριν την απεργία, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ενημέρωσε ότι προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθεί η επιστράτευση των εργαζομένων στην επιχείρηση, επειδή «αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό από κανέναν εργαζόμενο στη ΔΕΗ να απεργήσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε απεργία που προκηρύσσεται από υπερκείμενη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΓΣΕΕ». Με την πρόφαση ότι έτσι «προστατεύει» τους εργαζόμενους από τυχόν συνέπειες, η ΓΕΝΟΠ δεν κήρυξε απεργία, απορρίπτοντας την πρόταση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στο ΔΣ. Αντί η Ομοσπονδία να βγει μπροστά, να κηρύξει την ανυπακοή στην επιστράτευση και να καλέσει τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά, ταμπουρώνεται πίσω από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, υπαγορεύοντας επί της ουσίας στους εργαζόμενους να κρυφτούν στο καβούκι τους. Κι αυτό όταν άλλοι κλάδοι, όπως οι ναυτεργάτες, με καθοριστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων, έχουν έμπρακτα κουρελιάσει στο παρελθόν ανάλογες απαγορεύσεις.
Προσπέρασαν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία
Πάνω από 550 εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, σε λεωφορεία και τρόλεϊ, πήραν μέρος στη χτεσινή πανελλαδική απεργία, ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που για άλλη μια φορά αρκέστηκαν να κηρύξουν στάσεις εργασίας. Η σημαντική αυτή συμμετοχή, κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας, επιβεβαιώνει ότι η πρόταση της ΔΑΣ ΟΑΣΑ να κηρυχτεί 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανταποκρίνεται στις διαθέσεις των εργαζομένων και στην ανάγκη να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο αγώνας στον κλάδο. Θυμίζουμε ότι σχεδόν ένα μήνα πριν, η ΔΑΣ κατέθεσε την πρόταση αυτή στο ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία). Ακολούθησε νέα πρόταση σε όλα τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Ομως, σε κανένα σωματείο, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν πάρθηκε σχετική απόφαση. Περιορίστηκαν να κηρύξουν στάσεις εργασίας υπονομεύοντας ευθέως την απεργία, τις ίδιες τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την απεργία στα χέρια τους και να συμμετάσχουν μαζικά. Κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκε μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
Εστησαν καραούλι
Καραούλι είχε στήσει χτες η Ασφάλεια περιμετρικά της Ομόνοιας (κάτω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και χαμηλά στη Βερανζέρου), όπου έκανε «προληπτικούς ελέγχους» σε απεργούς που κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μετά τις πρώτες καταγγελίες, έκανε παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτοι έλεγχοι, όπως και έγινε.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: