Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση και στην «επόμενη μέρα»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα «πάρε - δώσε» ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, ενώ σε κάθε περίπτωση το ντόμινο των αντιλαϊκών εξελίξεων καθορίζεται και από το γενικότερο πλέγμα των ανταγωνισμών και της ενδοαστικής διαπάλης τόσο στους κόλπους της Ευρωζώνης, όσο και με την πλευρά του ΔΝΤ.
Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, εν μέσω των αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται από μερίδες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, σχετικά με το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, όπως αυτό ενδέχεται να διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα και μετά τη σχεδιαζόμενη «ελάφρυνση». Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης με αλλεπάλληλα μέτρα είναι δεδομένη, αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Ηδη, γίνεται λόγος και για την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους αντιλαϊκούς στόχους και με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται με το πλαίσιο της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση του Ομίλου της Alpha Bank, η οποία για λογαριασμό τόσο των τραπεζών, όσο και των άλλων μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου, εστιάζει στη σημερινή στάση των «εκπροσώπων της τρόικας», σημειώνοντας ότι είναι «παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή». Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, τονίζουν πως «αμήχανη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων», από τις οποίες «αναδύεται μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος σημασίας θέματα». Προσθέτουν ότι επικρέμονται νέα μέτρα για δευτερεύουσας σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές και για την «κάλυψη ανύπαρκτων δημοσιονομικών κενών».
Στο «διά ταύτα» επισημαίνουν πως είναι «τουλάχιστον άκομψο να αποφαίνονται οι πιστωτές ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (...) δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ...«άκομψη» διατύπωση έγινε από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, ενώ σημερινός μεγαλομέτοχος στην Alpha Bank, είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των δανεικών κεφαλαίων που χορήγησε η τρόικα. Και, βέβαια, η πρεμούρα τους δεν έχει να κάνει με την αγωνία των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με την ανάδειξη εκείνων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, σε αυτή τη φάση.
Σαρωτικές αντεργατικές ανατροπές
Στο μεταξύ, η επάνοδος των κλιμακίων της τρόικας δεν είχε καταληχτεί μέχρι χθες το βράδυ, δηλαδή μέσα στη 48ωρη προθεσμία που είχε δοθεί από την Κομισιόν.
Τελευταίες πληροφορίες φέρουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να επαναφέρουν σαν αντεπιχείρημα απέναντι στο λοκ - άουτ (εργοδοτική ανταπεργία) το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα, για το οποίο ισχυρίζονται ότι καλύπτει πλήρως την εργοδοσία από αξιώσεις που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση απεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν σ' αυτήν.
Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει επί λέξει: «Αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο».
Αν στην παραπάνω διάταξη η «ανωτέρα βία» αντικατασταθεί με τη λέξη απεργία ή επίσχεση εργασίας, τότε ο εργοδότης απαλλάσσεται από οποιαδήποτε αξίωση απέναντι στους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι θέλουν να δουλέψουν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το λοκ - άουτ. Είναι και αυτό μια απόδειξη, ότι στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, η εργοδοσία μπορεί να αντλήσει όλα τα εργαλεία που της χρειάζονται προκειμένου να επιτεθεί στο απεργιακό δικαίωμα, ακόμα και όταν το λοκ - άουτ δεν είναι τυπικά κατοχυρωμένο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Παράλληλα, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 φαίνεται να «κλειδώνει» στο 1,7 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και για την «επόμενη μέρα».
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: