Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Αποδέχεται με πρόταση νόμου τα μνημονιακά χαράτσια και προτείνει τρόπους είσπραξής τους


Πρόταση νόμου που συνιστά παραδοχή όλων των αντιλαϊκών επιπτώσεων που επέφεραν οι μνημονιακοί νόμοι και με κριτήριο την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας κατέθεσε στη Bουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες, αναγνωρίζει όλα τα χαράτσια διότι η στόχευση της κίνησής του, όπως εξηγεί σε δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, είναι τελικά η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών για το καλό της οικονομίας, λέγοντας: «Καταθέσαμε στη Βουλή μια πρόταση νόμου με άμεσα μέτρα, που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της καταστολής της οικονομίας και την επανεκκίνησή της». Γίνεται αντιληπτό πως στο επίκεντρο είναι η επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, κάτι που καθιστά σαφές, λέγοντας επίσης πως «η ύφεση, πρωτοφανής για ευρωπαϊκή χώρα, διαλύει την οικονομία, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, εκτοξεύει την ανεργία, εξωθεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στη φτώχεια και την απόγνωση». Συνεπώς το πρόβλημα είναι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης -που ευθύνεται για την ανεργία και όχι το ίδιο το σύστημα- και η πρόταση νόμου υπηρετεί αυτήν τη σκοπιμότητα.

Μεταξύ άλλων στην πρόταση νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προβλέπεται για τις επιχειρήσεις «η ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε δόσεις που δεν υπερβαίνουν ως ετήσια δαπάνη 20% του επίσημου ετησίου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και 30% εφόσον ρυθμίζονται μαζί και ασφαλιστικές εισφορές». Σκοπός -όπως αναφέρει- είναι «να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα ο επαγγελματίας και η οικογένειά του», δηλαδή να διασφαλισθούν κράτος και τράπεζες και ο επαγγελματίας να φυτοζωεί με απολύτως αναγκαία. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται καμιά διαφοροποίηση μεταξύ μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Αναστολή κατασχέσεων, με προϋπόθεση να πληρώνεται κανονικά η δόση, προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ρυθμίζεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κάθε μορφής που έχουν ασκηθεί ή απειλούνται κατά του φορολογούμενου από τις ισχύουσες διατάξεις, από τον χρόνο υποβολής της αίτησης ρύθμισης ή της αίτησης εξώδικης Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικής Διαφοράς, μέχρι την ολοκλήρωση της ρύθμισης, υπό τον όρο καταβολής των δόσεων και των τρεχουσών δόσεων προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς».
Και για τις κατασχέσεις το ζητούμενο δεν είναι η προστασία των θυμάτων των μνημονιακών νόμων, αλλά η είσπραξη των οφειλών με ...λογικό τρόπο καθώς σημειώνει πως «σκοπός των διατάξεων αυτών είναι η εκλογίκευση των πληρωμών δόσεων τόσο παλαιότερων οφειλών όσο και τρεχουσών κατά τρόπο που να επιτρέπεται στην επιχείρηση η συνέχιση της λειτουργίας αυτής».
Όσο δε για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης, δεν ξεφεύγει καν από τη λογική των όσων ισχύουν τώρα και προτείνει την επέκταση της προστασίας για έναν ...ολόκληρο χρόνο δηλαδή μέχρι το Δεκέμβρη του 2015.
Τέλος, για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, που επιβαρύνουν εξαιρετικά τα λαϊκά νοικοκυριά, η πρόταση νόμου «απαγορεύει» τη μεταβίβασή τους από τις ντόπιες τράπεζες σε «μη τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία δεν λειτουργούν νόμιμα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια έχουν συναφθεί την τελευταία δεκαετία. Κατά τα λοιπά, κανονικά δόσεις...
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: