Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Προβάρει κουστούμι Επιτρόπου, έχοντας στην ούγια το ανθρωποκυνηγητό


Η ένταση του κυνηγητού εναντίον των οικονομικών μεταναστών και των προσφύγων πάει χέρι - χέρι με την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ
Ενταση της καταστολής ενάντια στους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες και γενικότερα ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σηματοδοτούν οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο Ελληνας υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων,Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην περιλάλητη διαδικασία της«ακρόασης» ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ακροάσεις των προτεινόμενων νέων επιτρόπων ξεκίνησαν τη Δευτέρα στις αντίστοιχες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, ανάλογα με τα καθήκοντα που τους αναθέτει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 7 Οκτώβρη, πριν η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην προτεινόμενη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Οκτώβρη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δ. Αβραμόπουλος ερωτήθηκε αρκετές φορές για την ανέγερση του φράχτη στον Εβρο, εμφανίστηκε να εκφράζει την προσωπική του διαφωνία, αλλά πρόσθεσε ότι οι τότε συνθήκες κατέστησαν τον φράκτη «αναγκαίο».

Επέμεινε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δράσει προληπτικά «χτυπώντας» στην πηγή των προσφυγικών κυμάτων.«Πρέπει να βελτιώσουμε την διαχειριστική μας ικανότητα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση κρίσεων ασύλου, συγχρόνως να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά όσους αντιμετωπίζουν έντονη πίεση στη λειτουργία του συστήματος ασύλου τους. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη», πρόσθεσε, αποσιωπώντας βέβαια τις αιτίες μετανάστευσης και προσφυγιάς, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Αναφερόμενος δε στον ευρωενωσιακό Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ,που κρατά χιλιάδες μετανάστες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, και για το ενδεχόμενο αναθεώρησής του, ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι ναι μεν πρέπει να εξεταστούν ορισμένες πτυχές του, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει «βιασύνη», πρέπει να προηγηθεί σοβαρή «μελέτη».
Παραπέρα, εμφανίστηκε υπέρμαχος του ευρωενωσιακού συστήματος φακελώματος Σένγκεν, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα «μεγαλύτερα επιτεύγματα» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είπε δε ότι η διατήρηση της απουσίας ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι αναγκαία (ανάγκη του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας και ταυτόχρονα... το «τυράκι» για το πλασάρισμα της Σένγκεν στους λαούς), συμπλήρωσε ωστόσο ότι προϋπόθεση για τη μη διενέργεια ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι η ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων στα εξωτερικά.
Ενίσχυση της FRONTEX και δημιουργία νέων κατασταλτικών Σωμάτων
Στο ίδιο πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωενωσιακής υπηρεσίας επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ,FRONTEX.«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγουμε συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων που θα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τις ικανότητες που διατίθενται σήμερα στον Frontex» ήταν η τοποθέτηση Αβραμόπουλου, ο οποίος μάλιστα ζήτησε τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ευρωβουλής, ώστε να μπορέσει να πείσει για την ανάγκη ενίσχυσης του FRONTEX και για νέα ευρωενωσιακά Σώματα συνοροφυλάκων.
Επικίνδυνες ήταν και οι θέσεις που ανέπτυξε στο ζήτημα της«τρομοκρατίας» και της «εσωτερικής ασφάλειας» της ΕΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο ρόλος της ΕΕ είναι να βοηθά τα κράτη - μέλη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και ιδίως των ξένων μαχητών». Οπως είπε, «το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης εκρήγνυται» και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη «εξτρεμιστικών θυλάκων» στο εσωτερικό της ΕΕ, η «ριζοσπαστικοποίηση» είναι πλέον ante portas. «Οφείλουμε να εργαστούμε για την πρόληψη μέσω της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της και παρεμποδίζοντας τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας»,συμπλήρωσε, χρησιμοποιώντας όρους οι οποίοι στο παρελθόν έχουν αξιοποιηθεί από την ΕΕ για τη στοχοποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος - ειδικά του ταξικού κινήματος που αμφισβητεί την ίδια την ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου - και των μορφών πάλης που αξιοποιεί.
Παρακάτω, ο Αβραμόπουλος επέμεινε στην ανάγκη να ενισχυθεί η «νόμιμη μετανάστευση», η οποία αφορά στο συγκεκριμένο δυναμικό που έχουν σε κάθε φάση ανάγκη τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Αλλωστε, ήδη από την αρχική επιστολή που του απηύθυνε ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, του ζήτησε να δώσει έμφαση στην αναθεώρηση τηςΟδηγίας για τη Μπλε Κάρτα με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Τέλος, ένα θέμα που αναμφίβολα θα κυριαρχήσει κατά τη θητεία Αβραμόπουλου είναι αυτό της «διατήρησης» προσωπικών δεδομένων (βλ. φακέλωμα), ζήτημα που βρέθηκε άλλωστε πρόσφατα στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) κρίνει άκυρη την Οδηγία για τη Διατήρηση Δεδομένων (Data Retention) 2006/24/EC. Σε ένα ρεσιτάλ ευελιξίας, ο Δ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε μεν της απόφασης του ΔΕΚ, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η διατήρηση δεδομένων λειτουργεί εντός της ΕΕ...
Aναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: