Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Για τα «κόκκινα» δάνεια τα «σπασμένα» στο λαό

Για «τραπεζοκεντρική διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους» κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα μεγάλα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων αλλά και αυτά των νοικοκυριών. Σε ανακοίνωση από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επισημαίνουν πως οι «επιχειρήσεις που θα κριθούν από τις τράπεζες ότι είναι βιώσιμες (...) θα εξαναγκαστούν να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των χρεών τους και ίσως οι μέτοχοι να χάσουν την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης». Ολοφάνερα αγωνιούν για τους σημερινούς μεγαλομετόχους επιχειρηματικών ομίλων και ΑΕ, οι οποίοι μπορεί να χάσουν τα πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, τα οποία θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Αλλά και πάλι σε χέρια καπιταλιστών θα πάνε. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η εξυγίανση των επιχειρήσεων θα έπρεπε να συνδυαστεί με ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και με την προοπτική της καταπολέμησης της ανεργίας». Λες και οι καπιταλιστές παράγουν για να έχουν δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι και όχι για το κέρδος που ωθεί σε ανεργία και τη χρειάζονται για να συμπιέζουν τους μισθούς
«Μόνο με την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η εξυγίανση των επιχειρήσεων, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αλλά και η εξυγίανση των τραπεζών», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα χρέη των επιχειρηματικών ομίλων με αυτά των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και μια ακόμη «εναλλακτική» διέξοδο για τη διευκόλυνση των τραπεζών : «Για την αποτελεσματικότητα των λύσεων είναι καθοριστική η δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου, κοινωνικά ελεγχόμενου, φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που να λογοδοτεί μέσω της πολιτείας στην ίδια την κοινωνία».
Επί της ουσίας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στη συγκρότηση κρατικού οργανισμού τύπου «κακής τράπεζας», η οποία θα αναλάβει - και με το αζημίωτο - τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Ταυτόχρονα, αυτό που τον κόφτει, είναι κατά βάση η «διαχείριση» των επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με το σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση», αφού με την πολιτική του στοχεύει στην ανάκαμψη των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους. Σε κάθε περίπτωση, τα «σπασμένα» φορτώνονται στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς και στους εργαζόμενους στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις.

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: