Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Χανιά: Αγανάκτηση για το θάνατο τετραπληγικής γυναίκας μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ


Οργή και αγανάκτηση προκαλεί ο θάνατος 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας, μία ώρα αφότου η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών. Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη στα Χανιά. Η γυναίκα, μόλις 56 χρόνων, ήταν εδώ και 20 χρόνια τετραπληγική και υποστηριζόταν από μηχανήματα. Στις 14 Μάρτη, η ίδια είχε κάνει δημόσια έκκληση σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, αφού ο ΟΓΑ της είχε κόψει την σύνταξη και δεν μπορούσε να πληρώσει για τη θεραπεία της.

Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει τις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση αγαθών όπως το ρεύμα, που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο όσο προχωράει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και μαζί της η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η άτυχη παραπληγική είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των διακοπών που κάνει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα και τα χαράτσια. Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται πολλές και στα Χανιά, αλλά το συγκεκριμένο πήρε διαστάσεις επειδή κατέληξε στο θάνατο της 56χρονης γυναίκας.
Άμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών συνδικάτων και άλλων φορέων του νομού, που εξέδωσαν ανακοίνωση και το μεσημέρι της Πέμπτης έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά. Τη διαμαρτυρία διοργάνωσαν τα σωματεία Οικοδόμων,Τροφίμων - ΠοτώνΙδιωτικών ΥπαλλήλωνΙδιωτικών Εκπαιδευτικών, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων νομού Χανιών, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και οΑγροτικός Σύλλογος Αρμένων.
Σε συνάντηση με τον διευθυντή της ΔΕΗ, απαίτησαν να μην κόβεται κανένα ρεύμα οικογένειας που δεν έχει να πληρώσει. Το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε νέα διαμαρτυρία στη γειτονιά της άτυχης γυναίκας από τη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Χώρας Χανίωνκαι σωματεία.
Πάει να το «κουκουλώσει» η ΔΕΗ
Όπως καταγγέλλουν συγγενείς της 56χρονης, από το 2007 η ΔΕΗ γνώριζε πως η 56χρονη χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη και ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να ενημερώνονται πριν από διακοπές ρεύματος, ώστε να θέτουν σε ετοιμότητα τη γεννήτρια. Επικαλούνται μάλιστα παλιότερο περιστατικό, όταν λόγω εργασιών μετακίνησης μιας κολόνας της ΔΕΗ, η υπηρεσία είχε ενημερώσει τον εργολάβο για την ανάγκη τοποθέτησης γεννήτριας, προκειμένου να επηρεαστεί η τετραπληγική γυναίκα από την αναγκαστική διακοπή του ρεύματος.
Καταγγέλλουν επίσης ότι οι οφειλές της 56χρονης περιορίζονταν μόνο στο χαράτσι κι σε έναν λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η ληξιπρόθεσμη οφειλή ήταν 801 ευρώ και το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί προκειμένου να μην κοπεί η παροχή ήταν 237 ευρώ, όση η αξία του ρεύματος, χωρίς το χαράτσι. Όπως ισχυρίζεται η οικογένεια, είχε πάει πρόσφατα στην ΔΕΗ για ρύθμιση του χρέους.
«Η ΔΕΗ ήταν ενήμερη για την κατάστασή της, εδώ και χρόνια. Πάντα μας ενημέρωναν ακόμα και για διακοπή ρεύματος. Όπως βλέπετε, το ρολόι είναι ακριβώς δίπλα στο παράθυρο. Ο υπάλληλος που έκοψε το ρεύμα, δεν άκουσε τους συναγερμούς από τα μηχανήματα που χτυπούσαν όλα μαζί;» αναρωτιόνταν ένας από τους γιους της σε τηλεοπτικό σταθμό, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι δεν γνώριζε την κατάσταση της τετραπληγικής γυναίκας και ότι δεν είχε δηλωθεί ως «ευάλωτος καταναλωτής».
Η ΔΕΗ ισχυρίζεται επίσης ότι ο μετρητής κατανάλωσης («ρολόι») ήταν δηλωμένος σε διαφορετικό όνομα καθώς και ότι δεν είχε γίνει αίτηση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο εντάσσονται με οικονομικά κριτήρια και τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών. Την Πέμπτη, κατόπιν εορτής και μετά το σάλο που προκλήθηκε, συνεργεία της ΔΕΗ επανασύνδεσαν το ρεύμα στο σπίτι της 56χρονης.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: