Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ποιο ΕΑΜ; Ποιος ΕΛΑΣ; Η παναγία έκανε το θαύμα της στην κατοχή.

Όποιος σας έχει πει ότι στην κατοχή υπήρχε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ που σήκωσε όλο το βάρος της αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών,  ότι υπήρχε  κάποιος Άρης Βελουχιώτης, κάποιος Στέφανος Σαράφης ,... σας κορόιδεψε. Ειδικά δε μη σας πουν ότι το ΚΚΕ ήταν η ψυχή , ο καθοδηγητής του λαού μας.
Τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει. Στην κατοχή δεν έπεσε...τουφεκιά, γιατί έκανε το θαύμα της η Παναγία. Αν σας φαίνονται απίστευτα όλα αυτά, ρίξτε μια ματιά στα Θρησκευτικά της Γ' Δημοτικού.

Η υπόθεση όμως παρόλα αυτά δεν έχει καθόλου πλάκα. Ας δούμε πιο προσεκτικά.
Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ενταγμένο στο κεφάλαιο " Όταν η ζωή μας κινδυνεύει". Τι διδάσκεται λοιπόν το 9χρονο παιδί εδώ; ΄Οταν η ζωή του ή οτιδήποτε έχει σχέση με τη ζωή του κινδυνεύει, τότε δε χρειάζεται κανενός είδους αγώνας , αφού η παναγία ...θα τρέξει σε βοήθεια.
Είδατε πως φροντίζει  η αστική τάξη, όχι απλά να διαστρεβλώνει την  ιστορική αλήθεια, για να έρθει το κάθε φασιστοειδές και να σου πει "ποια αντίσταση; ποιο ΕΑΜ; , ποιος ΕΛΑΣ; Τίποτα από αυτά δεν υπήρχαν", αλλά και να ποτίζει τις ψυχές των παιδιών της εργατικής τάξης με το δηλητήριο του εφησυχασμού, του "έχει ο Θεός"... διαπαιδαγωγώντας δούλους  που θα εναποθέτουν την όποια δικαίωσή τους στην "επουράνιο βασιλεία", αφήνοντας στην "επίγειο βασιλεία" τον καπιταλιστή να αλωνίζει ανενόχλητος.
Aπό ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Η πινακίδα του Κόμματος δεν θα κατέβει από τα γραφεία στον Πειραιά

Ανακοίνωση εξέδωσε τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕμε αφορμή την απαράδεκτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά την Τρίτη το βράδυ, να ξηλωθεί η ονομασία και το σύμβολο του ΚΚΕ από το κτίριο της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του Κόμματος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Καταγγέλλουμε το δήμαρχο Πειραιά και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που με δικαιολογία την υπ’ αριθμόν 543/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, αποφάσισε να θεωρήσει παράνομη την πινακίδα που υπάρχει πάνω από 30 χρόνια στο κτίριο του ΚΚΕ στην Πλατεία Κοραή, και να επιβάλλει πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή και διατήρησή της! 
Η προκλητική αυτή απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου, στηρίχθηκε και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του οποίου ισχυρίστηκε πως η πινακίδα χαλάει την αισθητική του κτιρίου!! 
Τους προειδοποιούμε ότι η πινακίδα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να κατεβεί. Τα τρία γράμματα του ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο που αποτελούν το τιμημένο σύμβολό του, αντικατοπτρίζουν τους ταξικούς αγώνες του λαού μας χτες, σήμερα και αύριο. Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ και το σφυροδρέπανο δε χωρούν στο δικό τους σύστημα διαχείρισης και αισθητικής.

Εδιωξαν τους φασίστες

Απομονώνουν τους φασίστες σε κάθε δρόμο, κάθε γειτονιά! Αλλο ένα δείγμα του πώς πρέπει και μπορεί το εργατικό λαϊκό κίνημα να αντιμετωπίσει του νεοναζί της «Χρυσής Αυγής» είχαμε το Σάββατο, αυτή τη φορά στο Ελληνικό, όταν μέλη της φασιστικής οργάνωσης έκαναν την εμφάνισή τους.
Συγκεκριμένα, Σάββατο πρωί καμιά σαρανταριά φασιστοειδή εμφανίστηκαν στο κεντρικό δρόμο των Σουρμένων (Ιασωνίδου) να κάνουν «περιοδεία» στην περιοχή κρατώντας ροπαλάκια. Από την εμφάνισή τους και μόνο άρχισε να μαζεύεται κόσμος, εργαζόμενοι, νεολαίοι, αιρετοί της περιοχής, απαιτώντας να αποχωρήσουν άμεσα από την γειτονιά. Οταν μάλιστα οι νεοναζί επεχείρησαν να ξηλώσουν πανό του Κόμματος (μόνο αυτό ανάμεσα σε άλλα αναρτημένα) που προπαγάνδιζε την εκδήλωση της επομένης για τα 94χρονα, οι αντιδράσεις οξύνθηκαν, οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα και αποδοκιμασίες τους ώθησαν να φύγουν. Στην κυριολεξία τους έφτασαν μέχρι την παραλιακή στη Γλυφάδα, ενώ στην πορεία ο κόσμος που συγκεντρωνόταν ενάντια στους φασίστες όλο και πύκνωνε.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση της Αστυνομίας που όταν οι φασίστες εξωθήθηκαν ως τη Γλυφάδα, έσπευσε με ΜΑΤ να τους προστατεύσει, έριξε μάλιστα και χημικά εναντίον όσων τούς έδιωχναν από τη γειτονιά τους. Τους φυγάδευσε δε μέχρι την στάση του τραμ, να φύγουν για τα «γραφεία» τους στην περιοχή.
Aπό το Ριζοσπάστη



Καστελόριζο, 23 Απρίλη του... 2020


Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 23 Απρίλη του 2010.




Ηταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της χώρας, από το Καστελόριζο και με φόντο τις βαρκούλες που αρμενίζανε, μας ανακοίνωσε την υπαγωγή της Ελλάδας στη δίνη των μνημονίων.
Οπως μας είπαν τότε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους, για τα μνημονιακά μαρτύρια του ελληνικού λαού, που ξεκίνησαν έκτοτε και συνεχίζονται ακατάπαυστα, η αιτία ήταν - έτσι μας είπαν - ότι το χρέος της χώρας ανήρχετο στο 125% του ΑΕΠ.
Αλλά να που σήμερα ήρθε ή ώρα να πανηγυρίσουμε. Ετσι μας λένε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους. Μας λένε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε. Να ευτυχίσουμε. Να ελπίσουμε. Να χαρούμε..
Η αιτία;
Οτι το 2020, δηλαδή σε 8 χρόνια από σήμερα και σε δέκα χρόνια από το διάγγελμα του Παπανδρέου στο Καστελόριζο, η Ελλάδα, μετά από την πολιτική της ανελέητης φτώχειας, της εξαθλίωσης, της εισοδηματικής και εργασιακής υπαγωγής του λαού της σε καθεστώς Νταχάου, θα έχει χρέος - πάλι - 125% του ΑΕΠ!
Δηλαδή, σε δέκα χρόνια - αλλά αυτή τη φορά εντελώς λεηλατημένοι, πλήρως εξαθλιωμένοι, απόλυτα είλωτες - μετά από τα τόσα και τόσα μαρτύρια, μας λένε ότι το «έπαθλό μας», η «σωτηρία» μας, θα είναι ότι θα μας έχουν ξαναγυρίσει στην ίδια θέση! Στην ίδια κατάσταση!
Μετά από τόσα μνημόνια, τόσους εφαρμοστικούς, τόσα μεσοπρόθεσμα, τόσες περικοπές, τόσες κλοπές, τόσα λουκέτα, τόση ανεργία, τόση δυστυχία, θα μας έχουν οδηγήσει εκεί απ' όπου ξεκίνησαν τα μαρτύρια!
Αυτός είναι ο λόγος που μας λένε ότι πρέπει να πανηγυρίσουμε. Οτι πρέπει να τους... δοξάσουμε. Να τους ανακηρύξουμε «σωτήρες» άμα τε και «ευεργέτες»: Επειδή μας υπόσχονται ότι στις 23 Απρίλη του... 2020, θα μας έχουν γυρίσει στο... Καστελόριζο!
Μόνο που αυτή τη φορά, αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν να πανηγυρίζουν πάνω στις πλάτες μας, δεν θα είμαστε εδώ για να απολαύσουμε εκείνο το μελλοντικό τους διάγγελμα. Θα μας έχουν αφανίσει. Κι εμάς, και το Καστελόριζο και την Ελλάδα ολόκληρη.

Γράφει:

ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Από δικαίωμα, εμπόρευμα το σχολικό βιβλίο

Κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν Παιδείας καταργεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για «περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Δεν είναι μόνο πρόκληση γιατί κάνει την Παιδεία και το σχολικό βιβλίο - που είναι χρήσιμο διαχρονικά και όχι μόνο για τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς - υποχρέωση αντί για αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά του. Είναι πρόκληση και γιατί πρόκειται για βιβλία που πολύ απέχουν από τη μόρφωση που αξίζουν τα παιδιά και βρίθουν από αντιδραστικό περιεχόμενο. Καλείται, για παράδειγμα, ο γονιός να πληρώσει για ένα βιβλίο που, σύμφωνα και με σχετικές οδηγίες του μηχανισμού της εκπαίδευσης, δε διδάσκεται - τουλάχιστον στο σύνολό του - επειδή δεν μπορούν να το καταλάβουν οι μαθητές (Μαθηματικά Β' Δημοτικού)! `Η ένα βιβλίο που παρουσιάζει σαν... «κολλητούς» τον Στάλιν με τον Χίτλερ, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα ανιστόρητα ότι «ο Χίτλερ, διαρρηγνύοντας τις φιλικές ως τότε σχέσεις του με τον Στάλιν, είχε καταρτίσει το σχέδιο "Μπαρμπαρόσα"» (Ιστορία Γ' Λυκείου).

Βιβλία δωρεάν, κυρίως βιβλία που θα μορφώνουν, που θα αποτελούν εργαλεία για να έρθει το παιδί σε επαφή με το πώς πραγματικά λειτουργεί ο κόσμος, όπως και η πραγματική μόρφωση δεν είναι στα σχέδια των μονοπωλίων που θέλουν να ορίζουν τις ζωές του λαού. Θα έρθουν μέσα από τους αγώνες για μία παιδεία που θα «αξιολογείται» με βάση το πόσο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Η πραγματική Παιδεία, που έχει σαν αποστολή την πραγματική μόρφωση όλων των παιδιών, δεν περνά από το πορτοφόλι του γονιού. Περνά μέσα από τη σύγκρουση με όσους βάζουν στο ζύγι των συμφερόντων το δικαίωμα στη μόρφωση. Η Παιδεία κατακτιέται μόνο στους δρόμους και δε χαρίζεται στο λαό που καλείται πια να πληρώσει και για τα... εργαλεία χειραγώγησής του
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Μερικά βίντεο πριν από το ξεκίνημα της εκδήλωσης για τα 94χρονια του ΚΚΕ

17:36
Συνεχώς από το σταθμό του ΗΣΑΠ του Φαλήρου κόσμος κατευθύνεται στο ΣΕΦ. 
 

Διάφορα ζητήματα της γλώσσας

Με αφορμή την ορθογραφία μιας λέξης...

Παπαγεωργίου Βασίλης
Είναι γενικά αποδεκτό πως η γλώσσα αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, ένα «σύστημα» το οποίο υφίσταται αλλαγές και υπόκειται σε εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου, καθώς και κάθε τι στο σύμπαν, όπως η εξέλιξη των ειδών, κ.λπ. Φυσικά αυτή η εξέλιξη δε γίνεται με άλματα, όπως άλλα φαινόμενα, π.χ. πέρασμα από έναν κοινωνικό-οικονομικό σχηματισμό σ' έναν άλλο ή φυσικά φαινόμενα (βρασμός κ.λπ.). Μάλιστα, ο μαρξισμός απάντησε σε διάφορους εκχυδαϊστές του που επιχείρησαν να δώσουν τέτοιες ιδιότητες στη γλώσσα, καθώς και στο ότι η γλώσσα είναι ταξικό φαινόμενο. (Στάλιν: «Σχετικά με το μαρξισμό στη γλωσσολογία», περιοδικό «ΜΠΟΛΣΕΒΙΚ», αρ. 12, 1950, στις 29 Ιούνη 1950, δημοσιευμένο στο Ριζοσπάστη, 9/12/2001). Μέσα σ' αυτή την εξέλιξη της γλώσσας αλλάζει το λεξιλόγιο σχετικά πιο γρήγορα, ενώ οι βάσεις της γλώσσας, δηλαδή το βασικό κεφάλαιο του λεξιλογίου και η γραμματική πολύ αργά. Οι τελευταίες μάλιστα διαπερνούν όλη την ιστορία και ύπαρξη μιας γλώσσας, σχεδόν αναλλοίωτες.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

94 χρόνια ΚΚΕ


Mε αφορμή τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για την 94χρονη ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας , δείτε αυτό βίντεο. Έχει διάρκεια 1 ώρα, αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο

Συνεχίζεται για 2η βδομάδα το φεστιβάλ 95 χρόνια οχτωβριανή επανάσταση

Tο Φεστιβάλ 95 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ που γιοργανώνει η NEW STAR συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα από 22/11- 28/11 ,καθημερινά στις 22:00 στο CAPITOL ΖΕΦΥΡΟΣ (Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου, Αθήνα τηλ. 2103462677)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22:00 «ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ»
Σκηνοθεσία: Τ. Βερτόφ, Σοβιετική Ένωση, 1929
ΣΑΒΒΑΤΟ 22:00 «Ο ΛΕΝΙΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ»
Σκηνοθεσία: Μ.Ρομμ, Σοβιετική Ένωση, 1937
ΚΥΡΙΑΚΗ 22:00 «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»
Σκηνοθεσία: Σ. Αϊζενστάϊν, Σοβιετική Ένωση, 1927
ΔΕΥΤΕΡΑ 22:00 «ΑΠΕΡΓΙΑ»
Σκηνοθεσία: Σ. Αϊζενστάϊν, Σοβιετική Ένωση, 1924
ΤΡΙΤΗ 22:00 «ΟΧΤΩΒΡΗΣ»
Σκηνοθεσία: Σ. Αϊζενστάiν, Σοβιετική Ένωση, 1927
ΤΕΤΑΡΤΗ 22:00 «Η ΓΗ»
Σκηνοθεσία: Ντόβζενκο, Σοβιετική Ένωση,1930

Σας ενημερώνουμε ότι η γενική είσοδος του κινηματογράφου είναι 8 ευρώ.
Φοιτητικά - Ο.Λ.Μ.Ε. - Δ.Ο.Ε. - Άνω των 65 εισιτήρια είναι 6 ευρώ.
Δευτέρα έως Τετάρτη η Γενική Είσοδος είναι 6 ευρώ.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κατάπτυστοι!


ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΦΟΝΙΑΔΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το τελευταίο διάστημα Γερμανοί στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ προσφέρουν σε σχολεία του νομού Χανίων, (δίπλα στην Αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας), χορηγίες σε αναλώσιμα και μηχανήματα. Φυσικά με την προϋπόθεση για όποιον τις αποδεχτεί να δηλώσει τη δημόσια ευγνωμοσύνη του, μέσω των τοπικών ΜΜΕ στους δήμιους αυτούς των λαών.
Μετά τις χορηγίες του οίκου ανοχής «Σούλα» στην Πάτρα, τώρα στα σχολεία σουλατσάρουν και προσφέρουν ευεργεσίες και τα γεράκια του ΝΑΤΟ.
Καμαρώστε το «νέο σχολείο», με σάρκα και οστά!
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι όσοι δέχτηκαν τις «ευγενικές χορηγίες», θα πάρουν και καλό βαθμό στην αξιολόγηση.
Οι χορηγίες των Νατοϊκών είναι ανεπιθύμητες.
Αυτοί που τα χέρια τους έχουν βαφτεί με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, της Λιβύης,  που ακόμα και τώρα ετοιμάζονται για νέο δολοφονικό έγκλημα στη Συρία, αυτοί οι λύκοι φορούν την προβιά του αρνιού και παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της εκπαίδευσης, των σχολείων, των μαθητών μας.
Τα βρώμικα «δώρα» τους προέρχονται από δολοφονημένους λαούς, από δολοφονημένα παιδιά. Δεν έχουν καμιά δουλειά στα σχολεία μας. Όποιος αποδέχεται τέτοιες χορηγίες πρέπει και θα είναι υπόλογος στη συνείδηση του λαού μας.
Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες! Έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους την τύχη τους.
Όσοι λένε στο λαό, πως για να «σωθεί», οφείλει να διαλέξει με το ζόρι έναν «καλό προστάτη», έναν «καλό ιμπεριαλιστή», είτε αυτός είναι η Ε.Ε., είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία, είτε άλλος, δεν υπηρετούν τα συμφέροντά του. Δρούνε ενάντιά του.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης:
·Αφήνουν τα σχολεία γυμνά από κάθε εξοπλισμό ή οικονομική δυνατότητα λειτουργίας, έρμαια στις ορέξεις των διάφορων χορηγών, είτε είναι εταιρείες, είτε ΜΚΟ, είτε ΝΑΤΟικά τσακάλια.
· Εμπλέκονται στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, μέσω της βάσης της Σούδας.
Το ΠΑΜΕ έφερε το θέμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (21/11/2012). Κατέθεσε ψήφισμα που καταδίκαζε τις χορηγίες των Νατοϊκών στα σχολεία.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) το καταψήφισε.
Αρνήθηκε να βγει ψήφισμα καταδίκης για την εμπλοκή των ΝΑΤΟϊκών στα δημόσια σχολεία. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ψήφισαν λευκό! Η ΠΑΣΚ επικαλέστηκε έλλειψη ενημέρωσης, ενώ η ΔΑΚΕ προχώρησε παραπέρα λέγοντας πως «είναι γνωστός ο αντιαμερικανισμός του ΠΑΜΕ»!
Σε μια εποχή που τσακίζονται τα λαϊκά δικαιώματα, που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Συρία και αλλού, που χορηγοί εισβάλλουν στα σχολεία, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σφυρίζει αδιάφορα!
Οι εκπαιδευτικοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν τις δυνάμεις της υποταγής, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ του αγώνα, της μόρφωσης και του αγώνα!